Μαγειρεύοντας τις σελινόριζες

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Οπτικά δεν είναι και πολύ ορεκτικές, όμως μαγειρεμένες με τον κατάλληλο τρόπο, οι σελινόριζες γίνονται τέλειες σαλάτες, ορεκτικά, σούπες, κυρίως πιάτα αλλά και συνοδευτικά.

 

 

Σαλάτα σελινόριζα με sauce remoulade

Μια ξεχωριστή σαλάτα με ωμή τριμμένη σελινόριζα που θα σερβίρουμε ανακατεμένη με μια ιδιαίτερη κρεμώδη σάλτσα, τη ρεμουλάντ.

Υλικά

  • 1 σελινόριζα καθαρισμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • Μερικά φύλλα σέλερι

Για τη sauce remoulade

  • 1 φλιτζάνι μαγιονέζα σπιτική ή του εμπορίου
  • 4 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 3 αγγουράκια τουρσί σε κομμάτια
  • 4 αντζούγιες
  • 1 μικρό κρεμμύδι του στιφάδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για τη σάλτσα: Πολτοποιούμε στο multi τις αντζούγιες, μαζί με το κρεμμύδι, την κάππαρη και το αγγουράκι τουρσί και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το γιαούρτι. Διατηρούμε στο ψυγείο.
  2. Περνάμε τη σελινόριζα από τον τρίφτη (χειρός ή ηλεκτρικό) και τη μεταφέρουμε σε μπολ.
  3. Προσθέτουμε 4-5 κουταλιές σάλτσα ρεμουλάντ και ανακατεύουμε.
  4. Σερβίρουμε τη σαλάτα προσθέτοντας ψιλοκομμένα φύλλα σέλερι.

 

Σελινόριζες αλά πολίτα

Ένα κλασικό χορτοφαγικό πιάτο της πολίτικης κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε σε περιόδους νηστείας ή μη.

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 σελινόριζες καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 πατάτες καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 καρότα καθαρισμένα, σε χοντρές ροδέλες
  • 100γρ. αρακά (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη κορν φλάουρ
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά.
  2. Ζεσταίνουμε μέρος από το ελαιόλαδο σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και μετά τα καρότα, τις πατάτες και τον αρακά, αν χρησιμοποιήσουμε.
  3. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά με το λάδι και να μαλακώσουν ελαφρά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα για να στρωθούν τα υλικά μας ομοιόμορφα.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και στρώνουμε τις σελινόριζες πάνω από τα λαχανικά. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν οι σελινόριζες (περίπου 1εκ.) και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό επιπλέον.
  5. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό του λεμονιού και με λίγο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Την πιάνουμε από τα χερούλια και κουνάμε να πάει παντού και δίνουμε μια μικρή βράση να δέσει η σάλτσα του φαγητού.
  6. Στο τέλος πασπαλίζουμε το φαγητό στην κατσαρόλα με τον άνηθο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Τρώγεται καλύτερα χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

Σελινόριζες ο γκρατέν

Ένα πεντανόστιμο πιάτο που θα απολαύσουμε σαν κυρίως παρέα με μια πράσινη σαλάτα ή σαν συνοδευτικό σε κρεατικά και πουλερικά.

Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος μέτριου μεγέθους

  • 2-3 σελινόριζες καθαρισμένες
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 150γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις σελινόριζες σε φέτες πάχους όσο μισό δάχτυλο περίπου και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με το γάλα και ανάλογο γάλα να βράσουν για 15 λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και τρίβουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός πυρίμαχου σκεύους με το σκόρδο αφού το κόψουμε στη μέση και στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και τις σελινόριζες.
  3. Στραγγίζουμε τις σελινόριζες από το γάλα, αλλά το φυλάμε στην άκρη, δεν το πετάμε.
  4. Στρώνουμε τις σελινόριζες στο ταψί σε 2 ή 3 στρώσεις, πασπαλίζοντας ενδιάμεσα την κάθε στρώση με τριμμένο τυρί. Περιχύνουμε τις σελινόριζες στο ταψί με όσο γάλα χρειάζεται να τις σκεπάσει και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά οι σελινόριζες. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε πάνω από το γκρατέν το βούτυρο και όσο τυρί μας έχει περισσέψει και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το φαγητό μας να κάνει μια ωραία τραγανή κρούστα.
  6. Σερβίρουμε το ο γκρατέν ζεστό από το φούρνο μαζί με το πυρίμαχο σκεύος σαν συνοδεία σε ένα ψητό κρέας ή πουλερικό.

Πουρές σελινόριζας

Το τέλειο συνοδευτικό για ψητά ή μαγειρευτά κρέατα με πλούσια σάλτσα, ως εναλλακτική του πουρέ πατάτας.

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 σελινόριζες καθαρισμένες σε μεγάλους κύβους
  • 1 πατάτα καθαρισμένη σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 500γρ. γάλα
  • 50γρ. βούτυρο
  • 50γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά και ρίχνουμε το γάλα σε κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε τις σελινόριζες, το σκόρδο και τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε με νερό και σιγοβράζουμε για 40 λεπτα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας πολύ καλά και να μείνουν με ελάχιστα υγρά στην κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και πολτοποιούμε επιτόπου με ραβδομπλέντερ. Ανακατεύουμε μέσα την παρμεζάνα και δοκιμάζουμε πριν προσθέσουμε έξτρα αλατοπίπερο.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: πολυκόφτης, τηγάνι, κατσαρόλα, ραβδομπλέντερ

Μπορείς να δεις ακόμη