Επτά tips για να καθαρίσεις το μηχανικό σου πληκτρολόγιο

by Admin_

 

Τα μηχανικά πληκτρολόγια μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά την gaming εμπειρία σου αλλά και την παραγωγικότητά σου. Προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την πληκτρολόγηση, σε σχέση με τα συμβατικά πληκτρολόγια.

Εάν το μηχανικό πληκτρολόγιό σου χρειάζεται καθαρισμό, μπορείς να αφαιρέσεις τους διακόπτες και να καθαρίσεις την περιοχή κάτω από τα πλήκτρα. Μπορείς επίσης να το καθαρίζεις καθημερινά με ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα ή να χρησιμοποιήσεις ένα σκουπάκι χειρός, κουμπώνοντας πάνω σ’ αυτό το κατάλληλο ακροφύσιο. Ο τακτικός καθαρισμός δεν είναι απαραίτητος μόνο για λόγους αισθητικής και υγιεινής αλλά και λειτουργικότητας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να καθαρίσεις τέλεια ένα μηχανικό πληκτρολόγιο.

 

Καθάρισε τις επιφάνειες πληκτρολογίου

Χρησιμοποίησε ένα ελαφρώς νοτισμένο μαλακό πανί για να σκουπίσεις με απαλές κινήσεις τις επιφάνειες και το εξωτερικό πλαίσιο του μηχανικού πληκτρολογίου. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να απομακρύνεις οποιαδήποτε κολλώδη υπολείμματα ή βρωμιά που είναι κολλημένα στην επιφάνεια. Αυτό θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των ρύπων που «κατακάθονται» στα πλήκτρα και στους μηχανικούς διακόπτες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα αργότερα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα υγρό μαντηλάκι καθαρισμού μίας χρήσης.

 

 

Αντιμετώπισε το υγρό που χύθηκε σε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο

Αν έχεις κάποιο ατύχημα και χυθεί κάποιο υγρό στο μηχανικό σου πληκτρολόγιο, όπως καφές, χυμός, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις το πλεονάζον υγρό με απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή πετσέτα μπάνιου. Αν χρησιμοποιείς μηχανικό πληκτρολόγιο USB, φρόντισε να το αποσυνδέσεις από τον υπολογιστή σου. Στη συνέχεια, άφησε το πληκτρολόγιο να στεγνώσει εντελώς πριν δοκιμάσεις κάτι άλλο. Αυτό συνήθως διαρκεί τουλάχιστον ένα 24ωρο ή και παραπάνω.

 

Αφαίρεσε όλα τα πλήκτρα

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι ότι μπορείς να τα καθαρίσεις χωρίς την ανάγκη να αποσυναρμολογήσεις όλο το πληκτρολόγιο. Χρησιμοποίησε ένα εργαλείο που ονομάζεται εξαγωγέας πλήκτρων (keycap puller) και το οποίο μοιάζει με μικρή πλαστική λαβίδα, για να αφαιρέσεις όλα τα πλήκτρα. Σε πολλά μηχανικά πληκτρολόγια, όπως σε μερικές προτάσεις της Razer, το keycap puller περιλαμβάνεται ως συνοδευτικό αξεσουάρ. Διαφορετικά δεν θα δυσκολευτείς να το βρεις στην αγορά.

Για να αφαιρέσεις όλα τα πλήκτρα, απλά πίεσε προς τα κάτω κάθε πλήκτρο με το keycap puller και στη συνέχεια, τράβηξέ το προς τα πάνω. Προσπάθησε να διατηρήσεις τα πλήκτρα ταξινομημένα ώστε να είναι εύκολο να τα εφαρμόσεις ξανά. Για παράδειγμα, μπορείς να τοποθετήσεις όλα τα πλήκτρα από τη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου ταξινομημένα μαζί και όλα τα πλήκτρα από την αριστερή να ταξινομηθούν ξεχωριστά.

 

Πλύσιμο πλήκτρων

Αφαίρεσε όλα τα πλήκτρα και πλύνε τα χρησιμοποιώντας ένα ήπιο απορρυπαντικό πιάτων και χλιαρό προς ζεστό νερό. Βεβαιώσου ότι έχεις αφαιρέσει τυχόν υπολείμματα ή ρύπους από κάθε πλήκτρο καθώς τα πλένεις. Μπορείς επίσης να βυθίσεις τα πλήκτρα σε ένα μπολ με ζεστό νερό με ήπιο απορρυπαντικό πιάτων. Άφησε τα πλήκτρα για λίγη ώρα και στη συνέχεια, σκούπισέ τα καλά. Σε κάθε περίπτωση, άφησε τα πλήκτρα να στεγνώσουν εντελώς πριν επιχειρήσεις να τα επανατοποθετήσεις στο πληκτρολόγιο.

 

 

Χρήση πεπιεσμένου αέρα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να διατηρήσεις το πληκτρολόγιο καθαρό είναι ο τακτικός ψεκασμός με ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα στην επιφάνειά του. Αυτό θα απομακρύνει όλη τη σκόνη και τους ρύπους που έχουν κατακάτσει στα δύσκολα προσβάσιμα σημεία μεταξύ των πλήκτρων.

 

Χρησιμοποίησε ένα σκουπάκι χειρός

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη χρήση ενός σπρέι πεπιεσμένου αέρα είναι ότι δεν απομακρύνουν εντελώς τη σκόνη και τους ρύπους. Ουσιαστικά, απλώς τα «φυσάει» για να εγκατασταθούν σε κάποιο άλλο σημείο του δωματίου. Συνεπώς, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις ένα σκουπάκι χειρός. Για βέλτιστα αποτελέσματα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις και το κατάλληλο ακροφύσιο. Με αυτό τον τρόπο το πληκτρολόγιό σου θα καθαριστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά και θα παραμείνει καθαρό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Εγγύηση κατασκευαστή και οδηγίες χρήσης

Τα περισσότερα μηχανικά πληκτρολόγια έρχονται με εγγύηση από τον κατασκευαστή. Πολλές επιλογές καθαρισμού που χρησιμοποιούνται λανθασμένα μπορεί να ακυρώσουν την εγγύησή σου. Όπως το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων ή η αφαίρεση και λίπανση το διακοπτών. Γι’ αυτό έλεγξε προσεκτικά τι αναφέρει η εγγύηση και διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης της συσκευής προτού συνεχίσεις.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη