Έχεις καλέσει φίλους σπίτι για να τους κάνεις το τραπέζι αλλά αρχίζεις να το ξανασκέφτεσαι γιατί “βλέπεις” μπροστά σου το χάος που θα επικρατήσει στην κουζίνα με όλα τα άπλυτα τηγάνια, κατσαρόλες, ταψιά και κουζινικά σκεύη που θα έχεις χρησιμοποιήσει για να φτιάξεις ένα απολαυστικό μενού;
Γνώριζες ότι μπορείς να ετοιμάσεις ένα ολοκληρωμένο μενού χρησιμοποιώντας μόνο μια συσκευή; Κι όμως με τη φριτέζα- πολυμάγειρα Multifry της Delonghi μπορείς να φτιάξεις από ψωμί, ζυμαρικά, κρέας, ψάρι και επιδόρπια εύκολα, υγιεινά και πεντανόστιμα!
Επιλέξαμε και σου προτείνουμε μερικές πεντανόστιμες συνταγές για ένα ολοκληρωμένο μενού που μπορείς να ετοιμάσεις για τους φίλους σου μόνο με το Multifry Delonghi!
Φοκάτσια με Μπέικον και Δενδρολίβανο
Υλικά
Συστατικά για τη ζύμη:
- νερό: 140 ml
- λάδι: 20 ml
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 250 ml
- ζάχαρη: 5 γρ.
- αλάτι: 5 γρ.
- φρέσκια μαγιά: 10 γρ.
Συστατικά για την άλμη:
- 15 ml
- 25 ml
- 2 γρ.
Συστατικά για τη γέμιση:
- μπέικον: 100 γρ.
- δενδρολίβανο: κατά βούληση
Εκτέλεση
- Ετοίμασε τη ζύμη. Ρίξε σε ένα σκεύος το αλεύρι, κάνε μία τρύπα στη μέση και πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζύμωσε καλά με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και απαλή με την οποία, στη συνέχεια, θα δημιουργήσεις μία μπάλα που θα την αφήσεις να φουσκώσει σε ένα δοχείο πασπαλισμένο με αλεύρι.
- Κάλυψε με μία καθαρή πετσέτα και τοποθέτησέ τη σε μέρος χλιαρό και μακριά από ρεύματα αέρα. Μετά από περίπου 1 ώρα που θα φουσκώνει προχώρησε στο άπλωμα της φοκάτσιας.
- Αφαίρεσε τον αναδευτήρα από το δοχείο.
- Λάδωσε τον πάτο και άπλωσε επάνω τη ζύμη. Πάτησε τη ζύμη με τα δάκτυλα που έχεις βουτήξει σε λάδι και άπλωσε ομοιόμορφα την άλμη και τέλος την πανσέτα και το δενδρολίβανο.
- Κλείσε το καπάκι, τοποθέτησε το θερμοστάτη στο 4, πάτησε το πλήκτρο λειτουργίας της κάτω αντίστασης και το πλήκτρο έναρξης /πάυσης. Ψήσε για 10 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογύρισε τη φοκάτσια κατά 180°.
- Ψήσε για άλλα 7 λεπτά.
Κις Λορέν
Υλικά
- σφολιάτα: 1 ρολό
- μανιτάρια: 200 γρ.
- μοτσαρέλα: 1
- αυγά: 2
- τυρί grana (τύπου παρμεζάνας): 10 γρ.
- γάλα: 100 ml
- αλάτι: κατά βούληση
- πιπέρι: κατά βούληση
Εκτέλεση
- Χτύπησε τα αυγά και το γάλα σε ένα δοχείο με λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Αφαίρεσε τον αναδευτήρα από το δοχείο.
- Άπλωσε τη σφολιάτα πάνω σε χαρτί ψησίματος και κάνε τρύπες στον πάτο με ένα πιρούνι.
- Τοποθέτησε στον πάτο τα μανιτάρια και τα κυβάκια της μοτσαρέλας. Ρίξε επάνω την υγρή γέμιση που έφτιαξες και άπλωσέ την.
- Τύλιξε προς τα μέσα τα άκρα της ζύμης και με ένα ψαλίδι κόψε το χαρτί ψησίματος που περισσεύει (κρατώντας μερικές άκρες για να γυρίσεις την πίτα και για να την αφαιρέσεις).
- Κλείσε το καπάκι, τοποθέτησε το θερμοστάτη στο 3, πάτησε το πλήκτρο λέιτουργίας της κάτω αντίστασης και το πλήκτρο έναρξης / παύσης. Ψήσε για 15 λεπτά.
- Γύρισε την κις λορέν κατά 180° και μαγείρεψε για άλλα 8 λεπτά (με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος)
Πατάτες στο Φούρνο
Υλικά
- φρέσκες πατάτες (για καθάρισμα): 1750 γρ.
- αλάτι ψιλό: κατά βούληση
- κλαδάκια δενδρολίβανο: 4
- σκελίδες σκόρδο: 2
- φυστικέλαιο: επ.5
Εκτέλεση
- Καθάρισε τις πατάτες και κόψε τες σε κυβάκια περίπου 1 εκ. η πλευρά.
- Βάλε τις πατάτες στο νερό για λίγα λεπτά και ξέπλυνε καλά.
- Στράγγιξε και στέγνωσε με απορροφητικό χαρτί.
- Τοποθέτησε τον αναδευτήρα στο δοχείο
- Ρίξε τις πατάτες στο δοχείο και τη σωστή ποσότητα λαδιού, ρίξε αλάτι και πρόσθεσε το δενδρολίβανο και το σκόρδο.
- Κλείσε το καπάκι, τοποθέτησε το θερμοστάτη στο 4, πάτησε το πλήκτρο λειτουργίας της κάτω αντίστασης και το πλήκτρο έναρξης/ παύσης. Ψήσε το μίγμα για άλλα 43 λεπτά.
Σκαλοπίνια με Λεμόνι
Υλικά
- χοιρινό κρέας σε φέτες: 4
- βούτυρο: 40 γρ.
- αλεύρι: κατά βούληση
- ξύσμα λεμονιού: 1
- αλάτι: κατά βούληση
Εκτέλεση
- Αφαίρεσε τον αναδευτήρα από το δοχείο.
- Χτύπησε τις φέτες χοιρινού και αλεύρωσε καλά. Βάλε μέσα στο δοχείο βούτυρο, κλείσε το καπάκι, τοποθέτησε το θερμοστάτη στο 4, πάτησε το πλήκτρο λειτουργίας της κάτω αντίστασης και το πλήκτρο έναρξης/ παύσης. Τσιγάρισε για 2 λεπτά.
- Πρόσθεσε τις φέτες χοιρινού που έχεις προηγουμένως αλευρώσει, ρίξε αλάτι και άφησε για άλλα 3 λεπτά, γύρισέ τις.
- Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού και μαγείρεψε για άλλα 3 λεπτά.
- Αφαίρεσε τις φέτες και πρόσθεσε στο τέλος του ψησίματος λίγο βούτυρο στο μέγεθος ενός καρυδιού για να κάνεις τη σάλτσα πιο πηχτή. Ανακάτεψε με μία κουτάλα τη σάλτσα και ρίξε την πάνω στα σκαλοπίνια.
- Σέρβιρε με γαρνιτούρα λωρίδες λεμονιού.
Μηλόπιτα
Υλικά
- αλεύρι: 600γρ
- μαργαρίνη: 350γρ
- ζάχαρη: 150γρ.
- αυγά: 2
- τριμμένη φρυγανιά: 50γρ.
- μήλα: 3
- σταφίδα: 75γρ
- ζάχαρη: 75γρ
- κανέλα (κουταλάκι): 1
Εκτέλεση
- Βάλε μέσα στο μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά και τη μαργαρίνη που μόλις έβγαλες από το ψυγείο και έκοψες σε κομματάκια.
- Χτύπησε μέχρι να δημιουργηθεί μια συμπαγής μάζα αρκετά ελαστική. Άφησε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Αφαίρεσε τον αναδευτήρα από το δοχείο.
- Άπλωσε τα 2/3 της σφολιάτας πάχους 3-4mm στο δοχείο που έχεις προηγουμένως αλείψει με βούτυρο και αλευρώσει, πατώντας καλά τις άκρες που θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 2 cm.
- Τοποθέτησε στον πάτο την τριμμένη φρυγανιά, τα μήλα σε φέτες, τη ζάχαρη, τη σταφίδα και την κανέλα. Κάλψε με τη ζύμη που απομένει και κάνε τομές στο πάνω μέρος ώστε να μπορεί να βγαίνει ο ατμός.
- Κλείσε το καπάκι, τοποθέτησε το θερμοστάτη στο 2, πάτησε το πλήκτρο έναρξης της κάτω αντίστασης και το πλήκτρο έναρξης/παύσης.
- Μαγείρεψε για 40 λεπτά και στη συνέχεια σβήσε την κάτω αντίσταση.
- Μαγείρεψε για άλλα 20 λεπτά μόνο με την πάνω αντίσταση. Μόλις κρυώσει αναποδογύρισε την σε ένα πιάτο και σέρβιρε.