|  | 

Κουζίνα

Εύκολο comfort γιορτινό μενού 5 πιάτων

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Οι γιορτές δεν είναι μόνο λάμψη. Κυρίως είναι ανοιχτά σπίτια και ανοιχτές καρδιές, συντροφιά με τους ανθρώπους που αγαπάς, πολλά χαμόγελα, φωτάκια που αναβοσβήνουν σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, ζεστασιά κι ένα τραπέζι που χωρά όλους τους καλούς.  Γι’ αυτό το σκοπό ετοίμασα ένα μενού εντυπωσιακό και νόστιμο με άρωμα γιορτής που δεν θα χρειαστεί να περάσεις 2 μέρες στην κουζίνα για να το ετοιμάσεις, ούτε να ξοδέψεις μια περιουσία στο σούπερ μάρκετ.

 

Μανιταρόσουπα με πορτσίνι

Υλικά για 8 άτομα

  • 400 γρ. μανιτάρια λευκά σε φέτες
  • 100 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα
  • 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο σε φετούλες
  • 1 ξινόμηλο σε κυβάκια
  • 1 πατάτα σε κυβάκια
  • 1 καρότο σε φέτες
  • 1 λίτρο νερό ή ζωμό από κοτόπουλο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό ή ¼ φλιτζανιού μπράντι
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • Μερικές σταγόνες λάδι τρούφας (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε 500ml καυτό νερό για μισή ώρα.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, τα μανιτάρια, το ξινόμηλο και την πατάτα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να στεγνώσουν τα μανιτάρια από τα υγρά τους.
  3. Σβήνουμε με το κρασί ή το κονιάκ και προσθέτουμε το νερό που σοτάραμε τα πορτσίνι (αφού πρώτα τα στραγγίσουμε καλά) και το ζωμό του κοτόπουλου. Προσθέτουμε το θυμάρι, ανάλογο αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε τη σούπα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  4. Στο μεταξύ σοτάρουμε τα πορτσίνι σε ένα τηγάνι με το βούτυρο και το λιωμένο σκόρδο για 2-3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Θέλουμε να γίνει μια μέτρια πηχτή σούπα γι’ αυτό δίνουμε μια βράση ακόμα και αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο νερό να διορθώσουμε την υφή της. Αν είναι πολύ αραιή, διαλύουμε μια κουταλιά κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το ανακατεύουμε στη σούπα.
  6. Στην τελευταία βράση προσθέτουμε και τα σοταρισμένα πορτσίνι μαζί με το βούτυρο του τηγανιού.
  7. Στο τέλος δοκιμάζουμε, αν είναι απαραίτητο διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λάδι τρούφας αν θέλουμε.
  8. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή στα πιάτα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή με φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι.

 

Ρολό γαλοπούλας γεμιστό σε σπανάκι και τυρί

Υλικά για 8 άτομα

  • 1 μονοκόμματο φιλέτο από στήθος γαλοπούλας, ανοιγμένο σε ορθογώνιο κοµµάτι
  • 250 γρ. σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσο µικρό, ψιλοκοµµένο
  • 1 κρεµµύδι µικρό, ψιλοκοµµένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 10 φέτες µπέικον
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριµµένη
  • 200 γρ. ανθότυρο πατημένο με πιρούνι
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. µουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Ξύσµα από 1 λεµόνι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. θυµάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να στεγνώσει.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον άνηθο και το μοσχοκάρυδο. Στραγγίζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά και το ανακατεύουμε με το ανθότυρο και τη γραβιέρα. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Απλώνουμε το φιλέτο της γαλοπούλας πάνω σε χαρτί ψησίματος και το αλατοπιπερώνουμε καλά. Στρώνουμε τη γέμιση με το σπανάκι στο μεγαλύτερο μέρος του φιλέτου αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο τουλάχιστον δύο δάχτυλα και τυλίγουμε το φιλέτο σε ρολό με τη βοήθεια του χαρτιού.
  4. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το λιωμένο σκόρδο, τη μουστάρδα, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι και αλείφουμε το ρολό. Στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες και σπάγκο ψησίματος και αφού το τοποθετήσουμε με τη ραφή από κάτω, καλύπτουμε την επιφάνεια του ρολού με τις φέτες του μπέικον.
  5. Τυλίγουμε το ρολό στο χαρτί ψησίματος και το μεταφέρουμε σε ταψί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 50 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη να πάρει χρώμα το ρολό.

 

Πατάτες ογκρατέν με σύγκλινο

Υλικά

  • 1200 γρ. πατάτες (όσο πιο όμοιες σε μέγεθος γίνεται) καθαρισμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 60 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 150 γρ. σύγκλινο σε κυβάκια
  • 600 ml γάλα περίπου
  • 150γρ. γραβιέρα τριμμένη ή άλλα κίτρινα τυριά
  • Μερικά φυλλαράκια δεντρολίβανο
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος για μαγειρική

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε λεπτές φέτες, με μαντολίνο ή υπομονετικά με κοφτερό μαχαίρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  2. Κόβουμε στη μέση τη μια σκελίδα σκόρδο, τρίβουμε με αυτή το πυρίμαχο ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά. Κόβουμε τις υπόλοιπες 2 σκελίδες σκόρδου σε πολύ μικρά κομματάκια.
  3. Απλώνουμε στο ταψί μια στρώση με πατάτες, να μισο-ακουμπά η μια πάνω στην άλλη και αλατοπιπερώνουμε. Σκορπάμε από πάνω κομματάκια από βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο σκόρδο. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις πατάτας με βούτυρο και σκόρδο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  4. Περιχύνουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται να σκεπαστούν οι πατάτες και να τις ξεπερνά κατά ½ δάχτυλο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.
  5. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με τα τριμμένα τυριά, μερικά φυλλαράκια από το δεντρολίβανο και το σύγκλινο.
  6. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη χωρίς το αλουμινόχαρτο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα.
  7. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό σαν γαρνιτούρα, μαζί με το ρολό της γαλοπούλας.

 

Σαλάτα με ρόκα, παντζάρι, πορτοκάλι και ρόδι

Υλικά

  • 3 παντζάρια βρασμένα και καθαρισμένα
  • 3 πορτοκάλια καθαρισμένα
  • 1 σακουλάκι baby ρόκα
  • 1 ρόδι
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη (προαιρετικά)

Για τη βινεγκρέτ

  • 100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 20 ml ξίδι βαλσαμικό
  • 10 ml πετιμέζι ροδιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και αφού τα χωρίσουμε σε φέτες και αφαιρέσουμε τις μεμβράνες τους, τα κόβουμε σε κύβους.
  2. Κόβουμε τα παντζάρια πρώτα σε φέτες και μετά σε μπαστούνια.
  3. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας το ελαιόλαδο με το βαλσαμικό ξίδι, το πετιμέζι ροδιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανάλογο αλατοπίπερο. Μαρινάρουμε τα παντζάρια στη μισή βινεγκρέτ.
  4. Για να σερβίρουμε σκορπάμε τη ρόκα σε πιατέλα και τοποθετούμε από πάνω τους κύβους των πορτοκαλιών, τα παντζάρια και τα σποράκια των ροδιών.
  5. Αν θέλουμε σκορπάμε από πάνω τρίμμα φέτας, περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρουμε αμέσως.

 

Τιραμισού στο ποτήρι

Υλικά

  • 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καφέ εσπρέσο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού καφές στιγμιαίος
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή αμαρέτο

Για την κρέμα και τη διακόσμηση

  • 500 γρ. τυρί mascarpone
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
  • 3 κρόκους αυγών
  • 100 ζάχαρη
  • 40 γρ. νερό
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή γλυκό κρασί Μασάλα ή Vinsanto
  • Κακάο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό να πάρει βράση το σιρόπι, ανακατεύοντας ελαφρά στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Βάζουμε και τους κρόκους των αβγών να χτυπιούνται στο μίξερ και αφού βράσει το σιρόπι για 3 λεπτά, το ρίχνουμε αργά πάνω από τα αυγά σαν κορδόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα των αυγών να γίνει άσπρο και να πήξει.
  3. Προσθέτουμε τότε το γλυκό κρασί και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Ρίχνουμε και το μασκαρπόνε συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
  4. Ενσωματώνουμε τη σαντιγί στην κρέμα με απαλές κινήσεις και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  5. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε ανακατεύουμε τον κρύο εσπρέσο με τον καφέ στιγμής, τη ζάχαρη και το μπράντι ή το αμαρέτο και ραντίζουμε με αυτό το μείγμα τα μπισκότα.
  6. Τοποθετούμε κομμάτια από μπισκότο στη βάση μπολ ή ποτηριών, σκεπάζουμε με μια πλούσια στρώση κρέμας και τελειώνουμε το γλυκό με επιπλέον κομμάτια μπισκότων και κακάο που ρίχνουμε από πάνω πασπαλίζοντας από σουρωτήρι.
  7. Σερβίρουμε το γλυκό αμέσως ή αφήνουμε τα ποτήρια στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα για το σερβίρισμα.

 

 

Δείτε ακόμη