Η ιδανική κάμερα για vlogging

 

Αν στοχεύεις να γίνεις YouTuber με χιλιάδες χρήστες που θα σε ακολουθούν, είτε απλώς να διασκεδάσεις καταγράφοντας το χόμπι σου ή τις περιπέτειες στις διακοπές σου, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να γίνεις δημιουργικός και να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό με ένα vlog.

Η ποιότητα ενός vlog δεν βασίζεται μόνο στο περιεχόμενο. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει κι η εικόνα του βίντεο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται μια καλή κάμερα, ιδανική για vlogging. Αν θέλεις να προχωρήσεις πέρα από την κάμερα ενός smartphone ή μιας web camera, τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε μια ποιοτική φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα, που θα σου παρέχει περισσότερο έλεγχο της δημιουργικής διαδικασίας.

Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να εστιάσεις, ώστε να καταλήξεις στο μοντέλο που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου.

 

Ποιότητα εικόνας

Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να εξετάσεις είναι εάν θα καταγράφεις τα vlog σου σε 1080p (Full HD) ή 4K (UHD). Πολλά σύγχρονα smartphones και compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές προσφέρουν εγγραφή βίντεο 4K, επιτρέποντάς σου να μεταδώσεις το vlog σου με εκπληκτική ανάλυση. Ωστόσο, αν δεν διαθέτεις έναν υπολογιστή υψηλής απόδοσης, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επεξεργαστείς τα vlog σου σε 4Κ.

Το vlogging σε 4Κ, ωστόσο, είναι “future-proof”, καθώς οι οθόνες και τηλεοράσεις με δυνατότητα 4Κ έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται mainstream.

Επιπρόσθετα, η υπερυψηλή ανάλυση σού επιτρέπει να «περικόψεις» το βίντεο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, χωρίς να μειώσεις την ποιότητα της εικόνας. Αυτό από μόνο του προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη δημιουργία. Για παράδειγμα, με την κατάλληλη εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο, μπορείς να προσθέσεις κοντινά πλάνα, όταν στην πραγματικότητα εσύ έχεις καταγράψει το vlogging σου σε ένα μόνο ευρυγώνιο πλάνο.

 

 

Σταθεροποιητής εικόνας

Η σταθεροποίηση εικόνας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα των vlog και τη συνολική εμπειρία των θεατών σου. Ουσιαστικά, αυτή η τεχνική αναφέρεται σε μεθόδους που εξαλείφουν κάθε «κούνημα» κατά τη διαδικασία εγγραφής. Το σύστημα σταθεροποίησης με οπτικά στοιχεία (οπτικός σταθεροποιητής, OIS) είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας (EIS), που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε smartphones αλλά και σε κάμερες.

Η οπτική σταθεροποίηση εικόνας ενσωματώνεται στον φακό της κάμερας και συνήθως χρησιμοποιεί τρεις (ή τέσσερις) άξονες που ανιχνεύουν και αντισταθμίζουν την κίνηση, για εξαιρετικά σταθερή εικόνα. Η ψηφιακή σταθεροποίηση, από την άλλη, χρησιμοποιεί λογισμικό για να διορθώσει το κούνημα της μηχανής. Τα περισσότερα smartphones διαθέτουν συνήθως ένα συνδυασμό οπτικής και ψηφιακής σταθεροποίησης, ενώ στις μηχανές DSLR, αυτό εξαρτάται από τον φακό που χρησιμοποιείται. Κατασκευαστές όπως οι Canon, η Nikon, και η Panasonic έχουν επιλέξει να τοποθετήσουν οπτικούς σταθεροποιητές στους φακούς, ενώ αντίθετα η Sony και η Olympus έχουν επιλέξει τεχνολογίες σταθεροποίησης που τοποθετούνται στον αισθητήρα της κάμερας.

Ενσωματωμένο μικρόφωνο

Οι περισσότεροι επαγγελματίες στον χώρο του vlogging θα σου πουν ότι ο υψηλής ποιότητας ήχος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά σε ένα βίντεο, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα συνηθισμένο vlog. Τα ενσωματωμένα μικρόφωνα συνήθως προσφέρουν χαμηλότερη ποιότητα ήχου σε σύγκριση με ένα εξωτερικό μικρόφωνο που είναι συνδεδεμένο στην αντίστοιχη είσοδο της κάμερας. Χρησιμοποιώντας ένα εξωτερικό μικρόφωνο για τα vlogs σου θα βελτιώσει την ποιότητα ήχου και θα μειώσει το θόρυβο, π.χ. όταν καταγράφεις σε εξωτερικό χώρο. Όταν επιλέγεις μια κάμερα για vlogging, βεβαιώσου ότι το ενσωματωμένο μικρόφωνο παρέχει ικανοποιητική ποιότητα ή βεβαιώσου ότι υπάρχει υποδοχή 3.5mm για χρήση εξωτερικού μικροφώνου.

 

 

Οθόνη

Η οθόνη στην κάμερά σου μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορες λειτουργίες ανάλογα με τον τύπο μηχανής. Υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά στα οποία εστιάζουν οι περισσότεροι vloggers: μια πλήρως αρθρωτή οθόνη (flip) και οθόνη αφής για χειροκίνητη εστίαση. Η οθόνη τύπου flip επιτρέπει στον χρήστη να καταγράφει και να παρακολουθεί ταυτόχρονα τη διαδικασία. Παρόλο που αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο, καθιστά ευκολότερη τη συνολική διαδικασία, όταν π.χ. μπορείς να ελέγξεις το πλάνο σου. Μια κάμερα με οθόνη αφής είναι επίσης χρήσιμη, όταν θέλεις να αλλάζεις εύκολα την εστίαση.

 

Συνδεσιμότητα Wi-Fi

Η συνδεσιμότητα Wi-Fi σε βοηθάει να μεταφέρεις γρήγορα τα βίντεό σου στο smartphone σου, ώστε να μπορείς να τα κοινοποιήσεις άμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπρόσθετα, είναι πολύ χρήσιμη για το live streaming, παρέχοντας τη δυνατότητα να μεταδίδουν απευθείας στην επιλεγμένη πλατφόρμα τους.

Το Wi-Fi και άλλες επιλογές συνδεσιμότητας, σού επιτρέπουν να συνδέσεις διάφορα χρήσιμα αξεσουάρ κάμερας όπως αποσπώμενη οθόνη, ασύρματο τηλεχειριστήριο για απομακρυσμένο χειρισμό, ή σταθεροποιητή εικόνας όπως είναι π.χ. το Dji Ronin-SC. Επομένως, έλεγξε τις επιλογές συνδεσιμότητας της κάμερας και δες τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου.

 

 

Τρόπος χρήσης

Το vlogging έχει γίνει εξαιρετικά προσιτό, αφού πλέον υπάρχουν compact ψηφιακές κάμερες 4Κ που μεταφέρονται εύκολα, ακόμα και στην τσέπη σου! Από την άλλη, οι βιντεοκάμερες κι οι κάμερες Mirrorless και DSLR συνήθως διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας και προσφέρουν ευελιξία σε διάφορες συνθήκες λήψης.

Η δυνατότητα φορητότητας έχει να κάνει με τις δικές σου ανάγκες, είτε προτιμάς μια compact ψηφιακή μηχανή είτε μια μεγαλύτερη, με δυνατότητα εναλλάξιμων φακών. Φυσικά, υπάρχουν οι action cams αλλά και τα camcorders. Μάλιστα, στην κατηγορία των camcorders, έχουμε μοντέλα που συνδυάζουν την ανθεκτικότητα και τη φορητότητα των action cams με την υψηλή απόδοση που συναντάμε σε επαγγελματικά μοντέλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η βιντεοκάμερα GZ-R405 Black της JVC.

Αν θέλεις μια κάμερα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, η ιδανική μηχανή που συνδυάζει υψηλή ποιότητα εικόνας, φορητότα και συνδεσιμότητα, είναι η Canon EOS 250D. Κατάλληλη για χρήση σε περιβάλλον στούντιο, αυτή η ελαφριά και φορητή μηχανή DSLR έρχεται με μια πλήρως αρθρωτή, ανοιγόμενη οθόνη Μεταβλητής γωνίας, για να βρίσκεις την ιδανική γωνία όταν τραβάς βίντεο με τον εαυτό σου στο σπίτι ή στο στούντιο. Διαθέτει Ανίχνευση προσώπου και ματιών, που εξασφαλίζει ότι δεν θα χαθεί ποτέ η εστίαση όταν μιλάς απευθείας στην κάμερα και μετακινείσαι στον χώρο σου. Επιπρόσθετα κρατιέται εύκολα στο χέρι για ομαλές και σταθερές λήψεις.

Εάν αναζητείς κάτι πιο compact και ελαφρύ, υπάρχουν κάμερες τσέπης όπως το Dji Osmo Pocket Action Camera, που σου παρέχουν όλα όσα χρειάζεσαι για εξαιρετικές λήψεις. Η συγκεκριμένη πρόταση, αποτελεί τη μικρότερη 4Κ κάμερα με σταθεροποιητή τριών αξόνων που κατασκευάστηκε ποτέ. Μπορεί επίσης να τραβήξει βίντεο 4K/60fps στα 100Mbps και φωτογραφίες σε 12 MP με μέγεθος εικονοστοιχείου 1.55μm.

Για όσους αναζητούν ένα ευέλικτο camcorder, η Sony FDR-AX33 αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση σε αρκετά προσιτή τιμή. Έχει άφθονη ισχύ και εντυπωσιακές προδιαγραφές όπως ελαφρύ και μικρό σώμα, προηγμένες λειτουργίες λήψης, υποστήριξη 4Κ και στερεοφωνικό ήχο Dolby Digital 2.

Εάν πάλι αναζητάς μια action cam για να καταγράφεις τις περιπέτειές σου και να τις μοιράζεσαι με τους fans σου, θα πρέπει πρώτα να ελέγξεις τις επιλογές που προσφέρει ως προς τους τρόπους τοποθέτησης. Οι περισσότερες προτάσεις χρησιμοποιούν ιμάντες (βραχίονα, κεφαλής, ή στήθους), βίδες στήριξης, λαβή κρατήματος, ή βεντούζες για να διατηρείται η βάση σταθερή. Επιπλέον, θα θέλεις να ελέγξεις αν θα χρειαστείς μία βάση στήριξης που θα παραμένει σταθερή σε μία θέση ή αν μπορεί να περιστρέφεται όταν είναι απαραίτητο.

Για όσους επιμένουν στη χρήση smartphone για τα vlogging τους, μπορούν να το αξιοποιήσουν στο έπακρο με τη χρήση του κατάλληλου αξεσουάρ. Συγκεκριμένα, με ένα σετ όπως το Osmo Mobile 3, μπορείς να μετατρέψεις το κινητό σου σε μια ευέλικτη κάμερα που θα σου προσφέρει ποιοτικά αποτελέσματα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη