Καφεκόπτης: Απογείωσε το άρωμα και τη γεύση σε κάθε φλιτζάνι που πίνεις

 

Είτε σου αρέσει ο καφές φίλτρου είτε είσαι φανατικός του εσπρέσο, ένας καφεκόπτης κυριολεκτικά θα «μεταμορφώσει» την εμπειρία κάθε κούπας που καταναλώνεις. Έτσι, χρησιμοποιώντας φρεσκοαλεσμένο καφέ, κάθε σου ρόφημα θα παρασκευάζεται με όλη τη γεύση και τα αρώματα που, μέχρι πριν από λίγα λεπτά, βρίσκονταν «παγιδευμένα» στους κόκκους της ποικιλίας καφέ που έχεις επιλέξει.

Παράλληλα, με έναν καφεκόπτη θα μπορείς να φέρεις απολύτως στα μέτρα σου τη «δύναμη» του καφέ που πίνεις. Θα έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με περισσότερες ποικιλίες από αυτές που θα βρεις στις συσκευασίες με προαλεσμένη «πρώτη ύλη».

Ακόμη κι αν δεν έχεις καμία ιδέα για το πώς πρέπει να αλέθεται σωστά ο καφές, ένας ηλεκτρικός καφεκόπτης θα αναλάβει τη διαδικασία για λογαριασμό σου. Με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού προετοιμάζει κάθε φορά ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεσαι. Υπάρχουν κι αρκετά μοντέλα που πάλι με το πάτημα ενός κουμπιού, δίνουν επίσης τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τον βαθμό άλεσης. Έτσι θα μπορείς να την προσαρμόσεις στην ποικιλία καφέ που χρησιμοποιείς ή στις γευστικές σου προτιμήσεις.

 

 

«Μετάφερε» στο φλιτζάνι σου όλα τα αρώματα και την ένταση του καφέ

Αν ο χρόνος είναι «εχθρός» του αλεσμένου καφέ και τον κάνει να «ξεθυμαίνει» ο λόγος είναι το οξυγόνο. Έτσι, μόλις εκτεθεί στον αέρα, ξεκινά μία χημική αντίδραση (οξείδωση) που έχει ως συνέπεια να διασπάται προοδευτικά ολοένα μεγαλύτερη ποσότητα των αρωματικών ελαίων που, πέρα από την απόλαυση της όσφρησής σου, ευθύνονται και για τη φρουτώδη γεύση του ροφήματος.

Η διαδικασία αυτή προκαλεί τη διάσπαση μεγάλης περιεκτικότητας σε αρωματικά έλαια. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό γίνεται μέσα σε μόλις 30 λεπτά από την άλεση. Με συνέπεια να έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος των αρωμάτων και των γεύσης. Κάτι που σημαίνει πως, αν χρησιμοποιείς προαλεσμένο καφέ, στην πράξη παραμένει αναλλοίωτη μόνο η πρώτη δόση από κάθε αεροστεγή συσκευασία που χρησιμοποιείς.

Το πρόβλημα είναι πως μόλις ανοίξεις μία συσκευασία ο καφές είναι σε σκόνη κι έρχεται σε επαφή όλη η ποσότητά του με τον αέρα. Αντίθετα, στους κόκκους του καφέ, εκτεθειμένη στο οξυγόνο είναι μόνο η εξωτερική τους επιφάνεια. Με συνέπεια να μην οξειδώνονται τα συστατικά στο εσωτερικό τους. Επομένως, αν αλέσεις μία δόση και παρασκευάσεις με αυτήν αμέσως το ρόφημά σου, μειώνεις την επίδραση της οξείδωσης.

 

Δοκίμασε περισσότερες ποικιλίες

Ο προαλεσμένος καφές είναι πράγματι συνώνυμο της ευκολίας. Ωστόσο το «αντίτιμο» που πληρώνεις είναι ότι θα πρέπει πάντοτε να διαλέξεις ανάμεσα στις εκ των πραγμάτων περιορισμένες ποικιλίες που υπάρχουν στην αγορά. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας κόκκους καφέ, θα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις περισσότερες ποικιλίες.

Επίσης, θα μπορείς και να αναμείξεις κόκκους από διαφορετικές ποικιλίες, ώστε να πειραματιστείς με εντελώς καινούρια χαρμάνια. Κάτι που σημαίνει πως πρακτικά έχεις αμέτρητες επιλογές, ώστε να καταλήξεις σε εκείνη την «πρώτη ύλη» που σου αρέσει περισσότερο.

 

 

Προσάρμοσε τον καφέ απόλυτα στις προτιμήσεις σου

Εκτός από το είδος του καφέ (εσπρέσο, φίλτρου ή ελληνικός), από τον βαθμό άλεσης εξαρτάται και το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και η ένταση του ροφήματος. Ο λόγος είναι πως το νερό εξάγει όσο περισσότερα συστατικά στο ρόφημα, τόσο πιο λεπτή είναι και η σκόνη που εκχυλίζει.

Έτσι, όταν η σκόνη είναι πιο χοντρόκοκκη, τότε είναι μικρότερη η ένταση αλλά και το άρωμα του καφέ. Από την άλλη, αν ο καφές είναι υπερβολικά ψιλοκομμένος, τότε μπορεί να «περάσει» στο φλιτζάνι υπερβολική ποσότητα από τανίνες. Αυτό προκαλεί πικρή γεύση.

Όταν πρωτοδοκιμάσεις τον καφεκόπτη σου, είναι πιθανό να μην πετύχεις από την πρώτη φορά το τέλειο αποτέλεσμα. Ωστόσο, έχεις τη δυνατότητα να βελτιώνεις σε κάθε φλιτζάνι τη γεύση και την ένταση, δοκιμάζοντας ελαφρώς διαφορετικό βαθμό άλεσης σε κάθε καινούριο ρόφημα. Πολύ γρήγορα θα φτιάχνεις καφέδες «κομμένους και ραμμένους» στα γούστα σου.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη