Καταρρίπτουμε τους μύθους για τα πλυντήρια πιάτων

Διστάζεις να αγοράσεις πλυντήριο πιάτων, ή να χρησιμοποιήσεις αυτό που ήδη έχεις, επειδή φοβάσαι ότι θα «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί του νερού και του ηλεκτρικού; Μήπως θεωρείς αναγκαίο κακό το πλύσιμο στο χέρι, επειδή νιώθεις σιγουριά ότι έτσι τα πιάτα και τα σκεύη σου θα καθαριστούν σε βάθος;

Αν λόγοι όπως οι παραπάνω σε κάνουν να «θυσιάζεις» ώρες μπροστά στον νεροχύτη, αντί να… αναθέσεις τη δουλειά στο πλυντήριο πιάτων, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Κι αυτό γιατί η συσκευή εγγυάται απόλυτη υγιεινή, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις οικονομία στους λογαριασμούς του σπιτιού.

Παρακάτω, θα βρεις τους πιο διαδεδομένους μύθους για τα πλυντήρια πιάτων, με τους λόγους που τους καταρρίπτουν. Έτσι, θα μπορείς πλέον να απελευθερώσεις χωρίς ενοχές χρόνο από τις δουλειές του νοικοκυριού, για να χαλαρώσεις ή να τον μοιραστείς με τους δικούς σου.

Το πλυντήριο πιάτων ξοδεύει πολύ νερό και ρεύμα

Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, αφού με το πλύσιμο στο χέρι καταναλώνεται πάνω από πενταπλάσια ποσότητα νερού. Ενδεικτικά, ένα μέσο πλυντήριο χρειάζεται περίπου 7 λίτρα για να καθαρίσει 12 σερβίτσια. Αν όμως τα σερβίτσια αυτά πλυθούν στο χέρι, τότε θα καταναλωθούν κατά μέσο όρο 40 λίτρα νερού. Όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που το ζεστό νερό στον νεροχύτη προέρχεται από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, και όχι από έναν ηλιακό που το έχει θερμάνει εντελώς δωρεάν, η εξοικονόμηση του νερού σημαίνει και εξοικονόμηση σε ρεύμα. Έτσι, για τα 12 σερβίτσια του παραδείγματος, το πλυντήριο θα «κάψει» 75% λιγότερο ρεύμα για να τα καθαρίσει.

 

Το πλύσιμο στο χέρι εξασφαλίζει καλύτερη υγιεινή

Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το αντίθετο. Σκέψου μόνο ότι το σφουγγαράκι της κουζίνας είναι «μαγνήτης» για τα μικρόβια, με συνέπεια αρκετοί επιστήμονες να συστήνουν να αντικαθίσταται κάθε εβδομάδα με καινούριο. Επίσης, το πλυντήριο χρησιμοποιεί νερό σε υψηλή θερμοκρασία, «σκοτώνοντας» έτσι τους βλαβερούς μικροοργανισμούς που τυχόν υπάρχουν στα σκεύη. Μάλιστα, σχεδόν όλα τα πλυντήρια διαθέτουν ειδικά προγράμματα για μέγιστη υγιεινή, στην περίπτωση που για παράδειγμα έχεις μικρά παιδιά ή κάποιος από την οικογένειά σου υποφέρει από αλλεργίες. Σε αυτά τα προγράμματα, η συσκευή πλένει με νερό σε τόσο υψηλή θερμοκρασία (70 βαθμούς Κελσίου) που καταπολεμά το 99,9% των μικροβίων.

 

Χρειάζεται πρώτα να ξεβγάζω τα πιάτα

Με το ξέβγαλμα, απλώς ξοδεύεις άσκοπα νερό και κόπο. Η μόνη προετοιμασία που χρειάζεται είναι να αφαιρέσεις τα υπολείμματα των τροφών από τα πιάτα, αφού το πλυντήριο μπορεί να απομακρύνει ακόμη και τους πιο «δύσκολους» ρύπους, όπως καμένα λίπη  ή υπολείμματα σάλτσας που έχουν ξεραθεί. Ο «βαθύς» καθαρισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο λειτουργίας του πλυντηρίου, δηλαδή το ψέκασμα των πιάτων με ζεστό νερό σε πίεση. Ωστόσο, «σύμμαχος» στην αποστολή της είναι και τα απορρυπαντικά πλυντηρίων, τα οποία έχουν ειδική σύσταση για εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Για κάθε πλύση πρέπει πρώτα να γεμίσει το πλυντήριο

Στην περίπτωση των παλαιότερων μοντέλων, για μέγιστη οικονομία σε ρεύμα και νερό, έπρεπε όντως το πλύσιμο να γίνεται όταν γεμίσουν πλήρως τα καλάθια. Όμως, οι συσκευές νέας «γενιάς» είναι πολύ πιο ευέλικτες. Κατ’ αρχάς όλες διαθέτουν λειτουργία μισού φορτίου, ώστε να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στο πλύσιμο του 50% των πιάτων ή των σκευών, από τη μέγιστη χωρητικότητά τους. Ακόμη καλύτερα, τα πιο σύγχρονα πλυντήρια «έρχονται» με αισθητήρες βάρους, όπως και σένσορες που «καταλαβαίνουν» πόσο λερωμένα είναι τα πιάτα. Έτσι, ρυθμίζουν αυτόματα τη χρήση νερού και ρεύματος, όπως και τη διάρκεια του πλυσίματος.

 

Τα προγράμματα μικρής διάρκειας εξοικονομούν ενέργεια

Στην πραγματικότητα, τα προγράμματα που σου εξοικονομούν χρόνο λειτουργούν σε βάρος της κατανάλωσης ενέργειας. Αν θέλεις να μειώσεις την κατανάλωση του πλυντηρίου, τότε θα πρέπει να επιλέγεις κάποιο από τα «οικολογικά» προγράμματα, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι διαθέτει. Επειδή στόχος των «οικολογικών» προγραμμάτων είναι να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα νερού, το πλύσιμο διαρκεί περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι στους υπόλοιπους «κύκλους».

 

Όσο περισσότερο απορρυπαντικό βάζω, τόσο καλύτερο θα είναι το καθάρισμα

Με την υπερδοσολογία θα έχεις κατά πάσα πιθανότατα το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να θαμπώσουν τα πιάτα και τα ποτήρια ή να δημιουργηθούν λεκέδες από το αδιάλυτο απορρυπαντικό στα σκεύη σου. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα χρειαστεί να επαναλάβεις το πλύσιμο, ξοδεύοντας νερό και ρεύμα χωρίς λόγο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη