Τυρόψωμο με ελιές – Κουζίνα: Μαζί με τον Ανδρέα και την Ελένη

ΥΛΙΚΑ

  • Για τον χυλό

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Για τη γέμιση

  • 300 γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια
  • 1 κούπα ελιές θρούμπες ή πράσινες χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ρίγανη και δεντρολίβανο φρέσκα χοντροκομμένα
  • Για την επιφάνεια

  • Δεντρολίβανο και ρίγανη χοντροκομμένα
  • Χοντρό αλάτι
  • Ελαιόλαδο

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το τυρόψωμο

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο λάδι και αλάτι μέχρι να μαραθούν. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα αφήνουμε στην άκρη.

Διαλύουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά, τη ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό με τα δάχτυλά μας, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια πολύ μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να κολλά λίγο στα δάχτυλα. Σημαντική λεπτομέρεια, αν η ζύμη δεν κολλά στα χέρια το ψωμί δεν θα βγει αφράτο!

Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, να ανέβει, περίπου 45 λεπτά. Μόλις φουσκώσει την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο. Σκορπάμε τα κρεμμύδια σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, από πάνω σπάμε σε χοντρά κομμάτια τη φέτα, μετά τις ελιές, τα αρωματικά, το κλείνουμε και το ζυμώνουμε 2-3 φορές.

Λαδώνουμε ένα ταψί (ιδανικά 40εκ. διάμετρο), βάζουμε τη ζύμη και με τις γροθιές μας πιέζουμε τη ζύμη να καλύψει το ταψί. Περιχύνουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με αρωματικά και χοντρό αλάτι, πιέζουμε να μπουν λίγο μέσα, ραντίζουμε με λίγο νερό και στη συνέχεια σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο Grundig, στους 30-40oC, μέχρι να φουσκώσει ξανά και στη συνέχεια ψήνουμε το τυρόψωμο στους 180οC για 40-50 λεπτά περίπου.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη