Καθαρισμός φορητών συσκευών   

 

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι πολλές ηλεκτρονικές συσκευές (και ειδικά οι φορητές) μπορεί να γίνουν εστία μικροβίων ακόμα και αν δεν είναι εμφανώς λερωμένες. Έτσι, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, τάμπλετ, υπολογιστές, ποντίκια, πληκτρολόγια, ακόμα και τηλεχειριστήρια πρέπει να τα καθαρίζεις συχνά και διεξοδικά.

Βέβαια, το μεγαλύτερο θέμα είναι με το κινητό τηλέφωνο, διότι το έχεις συνέχεια μαζί σου, το φέρνεις κοντά στο πρόσωπό σου και συχνά το ακουμπάς σε άλλες επιφάνειες ή σου πέφτει κάπου.

 

Πώς θα τα καθαρίσεις με ασφάλεια

Συνετό είναι να χρησιμοποιήσεις καθαριστικά και απολυμαντικά ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές. Γι’ αυτό και καλό είναι να αποφύγεις τα κλασικά οικιακά προϊόντα καθαρισμού. Γενικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαντηλάκι με 70% αλκοόλ αρκεί να μην το παρακάνεις γεμίζοντας παντού με υπερβολή το υγρό καθαρισμού του (δηλαδή να μην επιτρέψεις στο υγρό που αφήνει να συσσωρευτεί).

Η διαδικασία έχει ως εξής: πρώτα απενεργοποιείς το κινητό και κάθεσαι κάπου σταθερά ώστε να μην σου πέσει και γίνει ζημιά. Ύστερα, αφαιρείς τη θήκη και τα άλλα αξεσουάρ. Διώχνεις τη σκόνη και τους εμφανείς λεκέδες και μετά εφαρμόζεις το απολυμαντικό. Μην τρίψεις με δύναμη, αλλά με υπομονή καθάρισε όλες τις επιφάνειες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ειδικό (μαλακό) βουρτσάκι (με καθαριστικό) για να τα δύσκολα σημεία και τις γωνίες, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνεις εκεί που υπάρχουν βύσματα.

Τέλος, προσέχεις ώστε να μην μείνει υγρασία. Στεγνώνεις καλά τη συσκευή αλλά και τη θήκη αν υπάρχει και ενεργοποιείς πάλι το κινητό.

Συνετό είναι να καθαρίσεις και τον φορτιστή ή power bank, ενώ η διαδικασία είναι η ίδια για κάθε ηλεκτρονική συσκευή.

Ειδικά όμως για πληκτρολόγια και ποντίκια μπορείς να φτιάξεις ένα διάλυμα με ίσες ποσότητες από νερό και οινόπνευμα και μετά με ένα καθαρό πανάκι με μικροΐνες ή με μία μπατονέτα να καθαρίσεις τα πιο δύσκολα σημεία. Η λογική της μπατονέτας είναι να μην γεμίσει με υγρό το πληκτρολόγιο, αλλά και να μπορείς να φτάνεις και στις πιο δύσκολες γωνίες.

Επιπλέον το πληκτρολόγιο μπορείς να το καθαρίσεις και με καθαριστικό αέρα για να μην πιάνει σκόνη.

 

 

Επιπλέον καλές πρακτικές

Πέρα από το καθάρισμα μπορείς να υιοθετήσεις και μία καλύτερη λογική χρήσης ειδικά και πάλι του smartphone.

Συγκεκριμένα, μην δίνεις το κινητό (ή τις συσκευές) σου σε άλλους κάθε φορά που θες να δείξεις κάτι. Μπορείς απλά να μοιραστείς το περιεχόμενο με όποιον τρόπο σε βολεύει (π.χ. social media, messaging apps, mail). Μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις και να χρησιμοποιήσεις περισσότερο τις cloud υπηρεσίες, οι οποίες είναι εξαιρετικές και για τηλεργασία από το σπίτι.

Τα ασύρματα Bluetooth ακουστικά είναι μία εξαιρετική λύση ώστε να μην ακουμπάς συχνά το κινητό ή για να μην το φέρνεις συχνά στο πρόσωπό σου. Φυσικά, καλό είναι να τα καθαρίζεις κι αυτά συχνά.

Ακόμη, όταν γυρνάς από εξωτερικούς χώρους πρόσεξε που θα ακουμπήσεις τα πράγματά σου ώστε να αποφύγεις διασπορά μικροβίων. Ιδανικά, το κινητό και οι τσάντες μεταφοράς πρέπει να καθαρίζονται άμεσα με το που μπαίνεις σπίτι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη