|  | 

Κουζίνα

Το νηστίσιμο τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Τρεις νηστίσιμες προτάσεις που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους στο νηστίσιμο τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας και όχι μόνο.

 

Ρύζι με χόρτα και φρέσκα μυρωδικά

Κάτι μεταξύ ριζότου και σπανακόρυζου, 100% νηστίσιμο και πλούσιο σε γεύση κι αρώματα.

  • ½ κιλό χόρτα διάφορα καθαρισμένα και χοντροκομμένα ή σπανάκι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • Χυμό από 2 λεμόνια και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ρίχνουμε το πράσο με ελάχιστο νερό να αχνιστεί. Όταν πιει το νερό προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό με το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να γυαλίσουν.
  2. Ρίχνουμε τα χόρτα ή το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να χάσουν τον όγκο τους. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε σταδιακά καυτό νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσέχουμε να μην το παραβράσουμε και «ανοίξει» το ρύζι.
  4. Τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε ιδανικά όταν το φαγητό γίνει χλιαρό.

 

Μινεστρόνε με φασόλια

Μια χορταστική σούπα με ιταλικό ταμπεραμέντο, όλο γεύση, χρώματα κι αρώματα που συνδυάζει το ζυμαρικό με λαχανικά και φασόλια. Τη σερβίρουμε ζεστή συνοδεύοντας με ζυμωτό ψωμί.

Υλικά (για 4-5 άτομα)

  • 1 φλιτζάνι φασόλια λευκά αποβραδίς μουλιασμένα
  • 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1-2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 καρότα μέτρια σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 10 ντοματίνια σε φετούλες
  • 1 καλή κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι κοφτό μακαρονάκι
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα φασόλια σε νερό για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο σε φρέσκο νερό για 10 λεπτά ακόμη. Αλλάζουμε και 3η φορά το νερό και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά όπως περιγράφονται στη λίστα των υλικών και τα σοτάρουμε ξεχωριστά σε ένα τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο.
  3. Ανακατεύουμε και τον πελτέ στο τηγάνι με τα λαχανικά και ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στα φασόλια.
  4. Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα ζυμαρικά μαζί με λίγο επιπλέον βραστό νερό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε τη σούπα μέχρι να γίνει και το μακαρονάκι.
  5. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Μελιτζάνες με πολύχρωμα λαχανικά

Αυτό το φαγητό θυμίζει ιμάμ μπαϊλντί, μόνο που εδώ οι μελιτζάνες είναι γεμισμένες με διάφορα λαχανικά κι όχι μόνο με κρεμμύδι, σκόρδο και ντομάτα.

  • 8 μελιτζάνες στενόμακρες
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε φετούλες
  • 2 καρότα σε καρεδάκια
  • 1 πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
  • 2 πιπεριες κόκκινες σε καρεδάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 2 ντομάτες, σε κυβάκια
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους.
  2. Τις χαράζουμε λοξά από την πλευρά της ψίχας μελιτζάνας δημιουργώντας ρόμβους και προσέχοντας να μη φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω. Τις απλώνουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με σε χαρτί κουζίνας, τις αλατίζουμε, τις ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, τις πιπεριές, τα καρότα και αλάτι. Σοτάρουμε με υπομονή και συνεχές ανακάτεμα, μέχρι να μελώσουν και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
  4. Προσθέτουμε τότε την ντομάτα, τη ζάχαρη και τις σταφίδες (αν χρησιμοποιήσουμε) και τις φέρνουμε δυο τρεις βόλτες με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε πιπέρι, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
  6. Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες στριμωχτά σε πιο βαθύ ταψί, τις πατάμε ελαφρά να δημιουργηθεί μια κοιλότητα και μοιράζουμε εκεί μέσα τα λαχανικά μαζί με το λάδι τους.
  7. Βάζουμε το ταψί με τις μελιτζάνες ξανά στον φούρνο και ψήνουμε για 35-45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά και να μελώσουν οι μελιτζάνες.

 

Δείτε ακόμη