Ο χειμώνας πέρασε, πλέον τα καλοριφέρ, οι κονβέκτορες, οι σόμπες και τα όποια άλλα μέσα θέρμανσης υπάρχουν σε ένα σπίτι, έχουν επιτελέσει την αποστολή τους και ετοιμάζονται για τη μακρά ξεκούραση που τους προσφέρει το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι. Όμως στη διάρκεια του χειμώνα και της συνεχούς λειτουργίας, ειδικά τα καλοριφέρ έχουν μαζέψει πολύ σκόνη και χνούδι και πρέπει να καθαριστούν. Ειδικά το εξωτερικό τους και το κομμάτι που βρίσκεται κάτω και ανάμεσα στο κάθε σώμα παρουσιάζουν δυσκολία, μιας και δεν φτάνουν εκεί τα αξεσουάρ της ηλεκτρικής σκούπας.
Είναι γεγονός ότι τα σώματα, παλιότερα και νεότερα μοντέλα, είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε σκόνη και βρωμιά να παγιδεύονται μέσα τους και να χρειάζεται αρκετή ώρα για να καθαριστούν σε όλη τους την έκταση. Ευτυχώς, σου έχουμε την αρκετά εύκολη και απλή διαδικασία για να το κάνεις, που δεν απαιτεί κιόλας κάποιο ιδιαίτερο εξοπλισμό. Με λίγο χρόνο και προσπάθεια τα καλοριφέρ σου θα είναι μια χαρά και στην εμφάνισή τους και έτοιμα να σου χαρίσουν τη ζεστασιά τους για όλη τη διάρκεια του επόμενου χειμώνα.
Τι θα χρειαστείς
Ηλεκτρική σκούπα
Ένα ξεσκονόπανο
Μία πετσέτα
Μερικά μαλακά πανιά
Νερό
Μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων
Έναν κουβά
Σφουγγάρια
Κάποιο μακρύ ξύλο ή πλαστικό
Μονωτική ή άλλη ταινία με μεγάλο πλάτος
Τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσεις για να καθαρίσεις αποτελεσματικά τα καλοριφέρ
Ξεκίνησε σκουπίζοντας όσο πιο πολύ σκόνη και χνούδι μπορείς γύρω από το καλοριφέρ, μέσα και από κάτω με την ηλεκτρική σκούπα, όσο τέλος πάντων σου επιτρέπουν τα όποια αξεσουάρ της.
Στη συνέχεια πάρε το ξεσκονόπανο ή για καλύτερα αποτελέσματα ένα πανί με μικροΐνες και τύλιξε το γύρω από το μακρύ ξύλο ή πλαστικό. Στη συνέχεια στήριξε το εκεί κολλώντας το από τη μία μεριά με τη μονωτική ή άλλη ταινία. Όταν το κολλάς πρόσεξε να αφήσεις ελεύθερο όσο πιο μεγάλο τμήμα του πανιού μπορείς, ώστε να καθαρίζει καλύτερα.
Στη συνέχεια, τοποθέτησε μια πετσέτα κάτω από το καλοριφέρ και άπλωσε την προσεκτικά ώστε να καλύπτει ολόκληρη την έκταση. Βάλε το ξύλο μέσα στις φέτες του καλοριφέρ και ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω κούνησε το ξύλο ή το πλαστικό για να σπρώξεις σκόνη, χνούδι ή όποια άλλη βρωμιά προς τα κάτω και να μαζευτεί στην πετσέτα. Επανέλαβε σε όλο το πλάτος του καλοριφέρ και η πετσέτα θα σε βοηθήσει να έχεις τα πάντα συγκεντρωμένα όταν τελειώσεις και να ξεφορτωθείς εύκολα και άνετα.
Μετά το στεγνό, ήρθε η ώρα για το υγρό καθάρισμα. Πρώτα βάζεις νερό στον κουβά, περίπου μέχρι τη μέση ή και λιγότερο. Στη συνέχεια προσθέτεις λίγες σταγόνες απορρυπαντικό για τα πιάτα και ανακατεύεις μέχρι να σχηματιστεί σαπουνάδα. Πάρε ένα από τα μαλακά πανιά και βρέξε το, ενώ στη συνέχεια στύψε το προσεκτικά ώστε να είναι απλά ελαφρά υγρό και πέρασε με προσοχή όλα τα εξωτερικά τμήματα του καλοριφέρ στα οποία έχεις πρόσβαση, υγραίνοντας ξανά το πανί όποτε χρειάζεται. Στη συνέχεια με ένα άλλο μαλακό πανί σκούπισε προσεκτικά τα όποια υπολείμματα νερού με σαπούνι για να αποφύγεις τυχόν σκούριασμα ή άλλη φθορά αν μείνουν εκεί υγρά.
Τέλος, ρίξε μια ματιά στον τοίχο πάνω από το καλοριφέρ, μιας και συχνά η θερμότητα που βγάζει το σώμα κάνει σκόνη και χνούδια να μένουν προσκολλημένα στον τοίχο. Σε περίπτωση που έχεις τέτοιο θέμα καθάρισε προσεκτικά με το μαλακό πανί και ένα μείγμα χλιαρού νερού και απορρυπαντικού για τα πιάτα. Γενικά για τις βρωμιές στον τοίχο στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα και εξαιρετικά σφουγγάρια που λειτουργούν περίπου όπως η γόμα για το μολύβι στα τετράδια.
Επιπλέον κόλπα και συμβουλές
Πέρα από το καθάρισμα στο τέλος ή και την αρχή της σεζόν χρήσης, μπορείς να σκουπίζεις συχνά με την ηλεκτρική σκούπα γύρω και κάτω από τα καλοριφέρ ώστε να μειώνεις την ποσότητα της συσσωρευμένης σκόνης. Γενικά πάντως είναι καλύτερα το καθάρισμα να γίνεται σε εποχή που το καλοριφέρ δε χρησιμοποιείται όπως το καλοκαίρι ή οι αρχές του φθινοπώρου. Αν για κάποιο λόγο το κάνεις το χειμώνα, βεβαιώσου πρώτα ότι τα καλοριφέρ δεν είναι ζεστά για καλύτερα αποτελέσματα.
Σε περίπτωση πολύ στενών σωμάτων ή κλειστών γύρω-γύρω, κάτι που δεν επιτρέπει να μπει μέσα το ύφασμα με το ξύλο ή το πλαστικό, η μόνη λύση είναι να φυσήξεις τη σκόνη με πιστόλι πεπεισμένου αέρα, ή κάποιο ανάλογο σπρέι. Από εκεί και πέρα, πέρα από την ευρεσιτεχνία με το ξύλο ή το πλαστικό και το πανί, στην αγορά διατίθενται ειδικές μακριές βούρτσες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό αεραγωγών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καθαρίσεις ανάμεσα στις φέτες του καλοριφέρ. Τέλος, στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης με καλοριφέρ, ίσως σε κάποια φάση να ακούσεις ότι τα καλοριφέρ καθαρίζονται καλύτερα εάν τα αποσυνδέσεις από τη θέση τους και τα βγάλεις έξω στο μπαλκόνι ή άλλο εξωτερικό χώρο για να τα πλύνεις καλύτερα. Καλύτερα αγνόησέ το, γιατί πέρα από το γεγονός ότι όλο αυτό είναι καλύτερα να γίνει από ειδικευμένο τεχνίτη, η αποστράγγιση, αποσύνδεση, μετακίνηση και μετά επανασύνδεση των σωμάτων μάλλον δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
Συντήρηση καυστήρα πριν τη νέα χρήση (σε περίπτωση κεντρικής εγκατάστασης)
Το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορείς να κάνεις μόνος σου, αλλά θα χρειαστείς έναν ειδικά αδειοδοτημένο τεχνίτη, που θα κάνει τη συντήρηση, ρύθμιση και έλεγχο του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου, μετά τη ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος θέρμανσης θα σου χορηγήσει και το σχετικό δελτίο συντήρησης. Αρχικά, με ειδικά όργανα θα πρέπει να γίνει ανάλυση των καυσαερίων, δηλαδή να μετρηθούν κάποιες τιμές που επηρεάζουν τη λειτουργία του καυστήρα. Η σωστή συντήρηση, ρύθμιση της εγκατάστασης έχει πολλά οφέλη για το χρήστη της κεντρικής θέρμανσης: α) γλιτώνεις τα έξοδα από την καύση επιπλέον πετρελαίου κάθε μέρα ή αντίστοιχα φυσικού αερίου, β) αποφεύγεις να σου παρουσιαστεί κάποια βλάβη καταχείμωνο που θα σου κοστίσει, αλλά και θα σε αφήσει στο κρύο μέχρι να επισκευαστεί, γ) γλιτώνεις κόστος από αλλαγή ανταλλακτικών ή ολόκληρης εγκατάστασης, η οποία φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, γιατί δεν συντηρείται και δ) μειώνεις τη ρύπανση που αναπνέεις εσύ και η οικογένειά σου.
Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει την πιο πάνω χρονική περίοδο θα πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων (Σεπτέμβριο με Οκτώβριο).
Γενικά πρόσεξε ώστε κατά τη συντήρηση που θα γίνει στο λέβητά σου να γίνει καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αγωγών αέρα με συρμάτινες βούρτσες και στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων. Στον καυστήρα πρέπει να γίνει καθαρισμός του μπεκ του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για το λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του, και καθαρισμός της κεφαλής καύσης, των ηλεκτροδίων ανάφλεξης, του φωτοστοιχείου, της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα.
Γενικές συμβουλές καθαριότητας
Σε ότι έχει να κάνει με άλλα φορητά θερμαντικά σώματα, καλύτερο είναι να ακολουθείς για τον καθαρισμό τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή, μιας και διαφέρουν ανάλογα και με το καύσιμο τους αλλά και τις προδιαγραφές τους. Η συντήρηση του κλιματιστικού πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό, συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού. Ένας τεχνικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες θερμότητας και τους ανεμιστήρες (σε εσωτερική και εξωτερική μονάδα), ενώ θα ελέγξει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού, όπως π.χ. τις πιέσεις και την ποσότητα του ψυκτικού υγρού. Ωστόσο, καλό είναι να πλένεις τα φίλτρα μία φορά το μήνα και να καθαρίζεις συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του κλιματιστικού, για να μη συσσωρεύεται σκόνη σε εκείνα τα σημεία, η οποία θα επιστρέφει έτσι στο χώρο σου. Πάντως, επειδή πλέον τα χρησιμοποιούμε και αρκετά το χειμώνα, καλό θα ήταν η «μεγάλη» συντήρηση να γίνεται ακόμα και δύο φορές το χρόνο.
Από εκεί και πέρα, καθάρισμα δεν θέλουν μόνο τα σώματα για τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και το τζάκι, με ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στην εστία και αλλά και στην καμινάδα, όπου πρέπει να προσέξεις πολύ, να είναι απολύτως καθαρά για να μην έχεις προβλήματα την επόμενη σεζόν.