Κλιματισμός και χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες

by K-Admin

Είναι σίγουρο ότι όλοι έχουμε αναρωτηθεί… Μπορεί άραγε ένα κλιματιστικό να λειτουργήσει αποδοτικά και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες;  Είναι δυνατόν ένα air condition να αποδόσει θετικά όταν του ζητάς να φέρει την θερμοκρασία του δωματίου στους 22°C, ενώ έξω επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες ψύχους;

Είναι πολύ απλό. Ένα inverter κλιματιστικό μπορεί.

Σε σχέση με τα παλιότερα συμβατικά κλιματιστικά, τα κλιματιστικά inverter μπορούν τον χειμώνα να κρατήσουν το σπίτι σου ζεστό ακόμη κι αν έξω επικρατεί “πολικό” ψύχος. Επομένως, τη στιγμή που τα καλύτερα συμβατικά μοντέλα «παραδίδουν τα όπλα» σε εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω από -5 βαθμούς Κελσίου, τα μηχανήματα inverter θα θερμάνουν τον χώρο σου ακόμη κι αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Ο λόγος είναι πως τα κλιματιστικά ζεσταίνουν το σπίτι «μεταφέροντας» στο εσωτερικό του θερμότητα από τον περιβάλλον. Επομένως, παρόλο που ο αέρας π.χ. στους -15 βαθμούς Κελσίου είναι παγωμένος, ένα μηχάνημα inverter έχει τη δυνατότητα ακόμη και τότε να «αντλήσει» θερμότητα από αυτόν, ώστε στη συνέχεια να τη διοχετεύσει στο σπίτι. Γι’ αυτό τον σκοπό, το ψυκτικό μέσο του μηχανήματος φθάνει στην εξωτερική μονάδα με χαμηλότερη θερμοκρασία από τον αέρα. Έτσι, θερμική ενέργεια από το πιο ζεστό σώμα (αέρας) μεταφέρεται στο πιο κρύο (ψυκτικό).

Αν όμως το ψυκτικό έχει τόσο χαμηλή θερμοκρασία, τότε θα περίμενε κανείς πως η εξωτερική μονάδα θα παγώσει ή για την ακρίβεια πως θα σχηματισθεί πάνω της πάγος, από την υγρασία της ατμόσφαιρας. Επειδή σε μία τέτοια περίπτωση η μονάδα θα μπορούσε να σταματήσει να λειτουργεί ή και να χαλάσει, όπως είναι φυσικό οι κατασκευαστές των κλιματιστικών έχουν προνοήσει για αυτό το ενδεχόμενο. Συνεπώς, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν, στα κλιματιστικά inverter ενεργοποιείται η λειτουργία απόψυξης (defrost) της εξωτερικής μονάδας, η οποία με αυτόματους κύκλους απόψυξης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποτρέπει τη συσσώρευση πάγου.

Οπότε, αν στο σπίτι, στο γραφείο ή στο εξοχικό κατεβαίνει η θερμοκρασία επικίνδυνα το χειμώνα, τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη