Μαγείρεψε εύκολα και υγιεινά με τους νέους φούρνους Bosch σειρά 8

by Zikou Stella

Τι θα έλεγες για ένα υπέροχο πιάτο με σολομό, συνοδευόμενο από τέλεια τσιπς λαχανικών και μυρωδάτο αχνιστό ψωμάκι; Πώς θα σου φαινόταν να απολαύσεις μια λαχταριστή πάβλοβα που έφτιαξες μόνος σου; Με τους νέους φούρνους Bosch Σειρά 8, μαγειρεύεις υγιεινά και απίστευτα εύκολα ακόμα και αν δεν έχεις πολλή εμπειρία. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εμπιστευτείς τον νέο σου φούρνο που θα απογειώσει τις δημιουργίες σου!

 

 

 

Ψωμί με ηλιόσπορους

 

Υλικά:

550 γρ. αλεύρι σίτου τύπου 405

100 γρ. αλεύρι σίκαλης τύπου 997

30 γρ. μηλόξυδο

7 γρ. ξερή μαγιά

14 γρ. αλάτι

10 γρ. μέλι

380 γρ. χλιαρό νερό

100 γρ. ηλιόσπορους

 

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τους ηλιόσπορους σε ένα μπολ ανάμειξης και ζυμώνουμε καλά με τον γάντζο ζύμης (ή και με μίξερ χειρός), χωρίς να τα ζυμώσουμε πολύ.
  2. Προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και ζυμώνουμε απαλά. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη και στη συνέχεια την τοποθετούμε μέσα σε ένα αλευρωμένο μπολ και το σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 5-10 λεπτά.
  4. Ανάβουμε τον φούρνο και προθερμαίνουμε με ζεστό αέρα στους 220°C. Ενεργοποιούμε ταυτόχρονα τη λειτουργία Boost Ατμού.
  5. Όταν η συσκευή έχει προθερμανθεί (σε πολύ λίγα λεπτά), βάζουμε το ψωμί στον φούρνο χρησιμοποιώντας το ταψί γενικής χρήσης. Ενεργοποιούμε τη λειτουργία Boost Ατμού, (διαρκεί 3 λεπτά).
  6. Μετά από άλλα 3 λεπτά ενεργοποιούμε ξανά τη λειτουργία Boost Ατμού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 2 με 4 φορές συνολικά, ανάλογα με το ψωμί και το μέγεθός του.
  7. Στη συνέχεια, μετά από 10-15 λεπτά μειώνουμε τη θερμοκρασία ψησίματος στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά. Αποτέλεσμα: παίρνουμε ένα τέλεια ψημένο ψωμί.

Πρόταση ψησίματος:
Λειτουργία Boost Ατμού

 

 

Chips Λαχανικών

 

Υλικά:

200 γρ. ανάμεικτα λαχανικά: παντζάρια, παστινάκι, γλυκοπατάτες, πράσινα λαχανικά, καρότα, λάχανο κ.λπ.

Ελαιόλαδο, μυρωδικά, θαλασσινό αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, πάχους 1,5 mm. Ο ευκολότερος τρόπος κοπής είναι με την κουζινομηχανή Bosch MUM (χρησιμοποιούμε το εξάρτημα κοπής με πάχος κοψίματος 1,5 mm). Δεν αλατίζουμε τα λαχανικά, για να μη βγάλουν νερό.
  2. Αλείφουμε τα λαχανικά με λίγο λάδι και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με μυρωδικά.
  3. Τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί Air Fry & Grill και δεν στοιβάζουμε τα chips το ένα πάνω στο άλλο. Αντίθετα, δημιουργούμε μια στρώση αν είναι δυνατόν.
  4. Στα μισά του μαγειρέματος, αλλάζουμε πλευρά στα chips, για να μην κολλήσουν στο ταψί και να γίνουν τραγανά.
    Συμβουλή: Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με θαλασσινό αλάτι.

 

Πρόταση ψησίματος

Air Fry στο επίπεδο 3 (μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το ταψί γενικής χρήσης, τοποθετώντας το στο επίπεδο 1, για τη συλλογή υγρών).

Λειτουργία Air Fry στους 140°C. Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά.

 

 

Σολομός στον ατμό με λαχανικά

 

Υλικά:

Πιπεριές (κόκκινη και κίτρινη), καρότα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κρεμμύδι, παντζάρι

300 γρ. φιλέτο σολομού πάχους 3 εκ.

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες περίπου 10 mm, ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 5 mm.
  2. Καθαρίζουμε το μπρόκολο και το χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών.
  3. Κόβουμε το κρεμμύδι και τα παντζάρια σε μικρούς κύβους.
  4. Αλατοπιπερώνουμε τον σολομό και τον τοποθετούμε στο μικρό διάτρητο σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό.
  5. Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά με μεσογειακά μπαχαρικά και ελαιόλαδο και τα απλώνουμε στο ταψί γενικής χρήσης (περίπου 200 γρ. από κάθε λαχανικό, έτσι ώστε το συνολικό τους βάρος να είναι περίπου 800-1000 γρ.). Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο ταψί.
  6. Τοποθετούμε το σκεύος με τον σολομό στον προθερμασμένο φούρνο στο επίπεδο 3 και τον ψήνουμε στον ατμό για 8 λεπτά, στη συνέχεια προσθέτουμε το ταψί με τα λαχανικά στο επίπεδο 1 και τα μαγειρεύουμε μαζί στον ατμό για επιπλέον 15 λεπτά.

 

Πρόταση ψησίματος

Λειτουργία Ατμού Plus

Μαγείρεμα στον ατμό στους 120°C.

Συνολικός χρόνος ψησίματος 23 λεπτά (χωρίς προθερμασμένο φούρνο).

 

 

Πάβλοβα

 

Υλικά για το μείγμα μαρέγκας

1 ασπράδι αυγού

1 πρέζα αλάτι

50 γρ. ζάχαρη

Υλικά για την κρέμα βατόμουρου

75 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κ.γ. ζάχαρη

150 γρ. φρέσκα σμέουρα

4 κ.σ. σιρόπι βατόμουρου

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στο ίδιο μέγεθος με το ταψί.
  2. Ζεσταίνουμε το ταψί χωρίς το χαρτί ψησίματος στο θερμαινόμενο συρτάρι στους 80°C για 30 λεπτά.
  3. Χτυπάμε το ασπράδι με μια πρέζα αλάτι μέχρι να σφίξει. Προσθέτουμε σταδιακά τη μισή ζάχαρη. Μόλις γυαλίσει το μείγμα με το ασπράδι, βάζουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη.
  4. Τοποθετούμε το χαρτί ψησίματος σε ξεχωριστό ταψί. Γεμίζουμε με το μείγμα της μαρέγκας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε ένα άνοιγμα στη μύτη της σακούλας. Δημιουργούμε, πιέζοντας το μείγμα να βγει από τη σακούλα, μεγάλα σχήματα 4 εκ. πάνω στο ταψί και φτιάχνουμε βαθουλώματα στην επιφάνειά τους για να κάτσει αργότερα η κρέμα πάνω τους. Ενδιάμεσα φτιάχνουμε 4 μικρότερες μαρέγκες για να τις χρησιμοποιήσουμε ως καπάκια.
  5. Τοποθετούμε προσεκτικά τις μαρέγκες, με το χαρτί ψησίματος στο προθερμασμένο ταψί και τις βάζουμε μέσα στο θερμαινόμενο συρτάρι για 3 ώρες στους 80°C.
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στην κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε στα βαθουλώματα που έχουμε δημιουργήσει στις μαρέγκες, σε κάθε μία ξεχωριστά. Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τα σμέουρα, ρίχνουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι βατόμουρο και κλείνουμε την κάθε μία με τα καπάκια που έχουμε φτιάξει.
  7. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και απλώνοντας τα υπόλοιπα σμέουρα στο πιάτο.

 

Πρόταση ψησίματος

Θερμαινόμενο συρτάρι

Μπορείς να δεις ακόμη