1,8K
Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Υλικά
Για τα κρουασανάκια
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 φακ. μαγιά
- 8 γρ. αλάτι
- 300 γρ. γάλα
- 60 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. βούτυρο, παγωμένο
Για την επικάλυψη
- 1 κρόκος αυγού
- 2 κ.σ. γάλα
Για το σερβίρισμα
- 200 ml γάλα
- βρώμη, κατά βούληση
- αποξηραμένα φρούτα, κατά βούληση
Εκτέλεση
Για τα κρουασανάκια
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλεύρι, το αλάτι και τα 50 γρ. βούτυρο. Βάζουμε στο μίξερ τον γάντζο και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα, προσθέτοντας το γάλα σιγά σιγά για 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε ένα γυάλινο σκεύος και καλύπτουμε με μεβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες, ιδανικά όλο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα, τοποθετούμε στο παγωμένο βούτυρο μας ανάμεσα σε δυο λαδόκολες και με ένα πλάστη ανοίγουμε καλά, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα τετράγωνο περίπου 15×15 εκ.
- Αφαιρούμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και σε μια αλεύρωμένη επιφάνεια την απλώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα τετράγωνο περίπου 25×25 εκ. Τοποθετούμε το τετράγωνα διαμορφωμένο μας βούτυρο επάνω στη ζύμη και σκεπάζουμε καλά με τις πλευρές που περισσεύουν για να μη βγει έξω το βούτυρο.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε ένα ταψάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Απλώνουμε τη ζύμη μας ξανά και την ανοίγουμε με τον πλάστη περίπου σε διαστάσεις 30×60 εκ.
- Διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος κατά 1/3 και κλείνουμε κι από την άλλη πλευρά το άλλο 1/3. Αφήνουμε να παγώσει για 30΄. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμη μια φορά. Μεταφέρουμε για τελευταία φορά στο ταψάκι, σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
- Ανοίγουμε τη ζύμη μας πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε σε λωρίδες πλάτους περίπου 5 εκ. Στη συνέχεια κόβουμε διαγώνια δημιουργώντας μικρά ορθογώνια τρίγωνα.
- Τυλίγουμε κάθε μικρό τρίγωνο μας από τη βάση προς τη κορυφή του τριγώνου. Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και με ένα πινελάκι απλώνουμε πάνω σε κάθε κρουασανάκι μια μικρή ποσότητα.
- Σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος τοποθετούμε τα κρουασανάκια μας προσέχωντας να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε για περίπου 1 ώρα με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 5 λεπτά και στη συνέχεια μειώνουμε στους 180°C στον αέρα για 15 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
Σε ένα μπολ για δημητριακά προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τη βρώμη, τα αποξηραμένα φρούτα και τέλος τα κρουασανάκια μας.