Mobile photography: Το ταξίδι και οι συσκευές του σήμερα

by Zikou Stella

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν σήμερα κάτι πολύ περισσότερο από απλές συσκευές που τις χρησιμοποιούμε για να πραγματοποιούμε τηλεφωνικές κλήσεις. Έχουν διεισδύσει για τα καλά στη ζωή μας και τα χρησιμοποιούμε για πολλές εργασίες και για τα χόμπι μας. Η λήψη φωτογραφιών είναι ένα από τα πολλά τα οποία κάνουμε μέσω των κινητών μας τηλεφώνων.

Περίπου 22 χρόνια τραβάμε φωτογραφίες από τα κινητά μας και τις μοιραζόμαστε με τον κόσμο. Στην πραγματικότητα η αληθινή επανάσταση ξεκίνησε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 όταν κυκλοφόρησαν οι φωτογραφικές μηχανές instamatic και pocket instamatic και έφεραν αυτό που λέμε «ευκολία» στη λήψη φωτογραφιών.

Η συνέχεια έγινε το 1988 όταν η KODAK κυκλοφόρησε τις BROWNIE, που υπόσχονταν πως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις το κουμπί για να βγάλεις φωτογραφία ό,τι θες. Όλη αυτή η πορεία εκτοξεύτηκε με τη δημιουργία των μικροεπεξεργαστών και την είσοδο των αισθητήρων στα κινητά τηλέφωνα.

Από την είσοδο μας στον 21ο αιώνα εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη εισήχθησαν στον κόσμο της φωτογραφίας μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Ο δρόμος που έχουμε διανύσει τα τελευταία 22 χρόνια είναι μακρύς. Οι φωτογραφίες πλέον είναι κρυστάλλινες σε αντίθεση με εκείνες των πρώτων χρόνων. Για εκείνους που θυμούνται, στo ξεκίνημα των κινητών με φωτογραφική μηχανή, εκτός του ότι ήταν αποσπώμενη, δεν μπορούσες να διακρίνεις αν αυτό που τράβηξες είναι άνθρωπος ή κάποιος δεινόσαυρος που το έσκασε από το Jurassic Park.

 

 

Η «κινητή φωτογραφία» του σήμερα

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Τα υπερκινητά των ημερών μας αν και δεν έχουν τις πλήρεις δυνατότητες μιας DSLR ή μιας Mirrorless κάμερας (λόγω του μικρού μεγέθους των αισθητήρων), βγάζουν φωτογραφίες κορυφαίου επιπέδου.

Φέρε μπροστά σου μία λήψη κάμερας του Samsung Galaxy S23 των 50MP και του αψεγαδιαστου οκταπύρηνου επεξεργαστή του και θα χάσεις τη μιλιά σου. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τράβα μία selfie – τάση την οποία εγκαθίδρυσαν στη φωτογραφία οι κινητές συσκευές – με την πρόσθια κάμερα του Apple iPhone 14 (12MP) και προσπάθησε να βρεις μειονεκτήματα σε σχέση με μια επαγγελματική λήψη.

Η πρόοδος της τεχνολογίας ρίχνει καθημερινά τείχη σε σχέση με το τι μπορούμε να κάνουμε αλλά και το που μπορούμε να φτάσουμε. Το ίδιο ισχύει και για την πρόοδο των φωτογραφικών μηχανών στα κινητά που θα έρθουν στην αγορά στο μέλλον. Νέες δυνατότητες θα έρθουν, νέες τάσεις θα δημιουργηθούν και νέα θαύματα θα υλοποιηθούν.

Είσαι έτοιμος;

Μπορείς να δεις ακόμη