Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πλύσιμο των πιάτων!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ξέρεις ότι το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι αγγαρεία. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερος μπελάς αν δεν το έχεις με το σύρμα και το σφουγγαράκι. Μην αγχώνεσαι, όμως. Συνέχισε να διαβάζεις γιατί θα μοιραστούμε μαζί σου μερικά «κοινά» μυστικά για το πλύσιμο των πιάτων, για να γλυτώνεις χρόνο και κόπο.

 

 

Εν αρχή ην τα… γάντια

Ναι, είναι το πιο βασικό. Γιατί μόνο έτσι θα μπορείς να πλύνεις με πολύ ζεστό νερό. Όσο πιο ζεστό είναι, τόσο το καλύτερο. Έτσι, απομακρύνονται πιο εύκολα τα υπολείμματα φαγητού και το λίπος (πχ. από το λάδι) και επιτρέπει στα γυαλικά να στεγνώσουν χωρίς να μείνουν πάνω τους κηλίδες από το νερό. Ακόμη, όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο πιο αποτελεσματική η απολύμανση.

Τα γάντια θα σε βοηθήσουν φυσικά και με τα χεράκια σου. Θα σε σώσουν από πολλά όπως καψίματα, αλλεργίες, μυρωδιές κλπ. Ένα ακόμη παραπάνω για τα γυναικεία νύχια. Σπασίματα, ξεφλουδίσματα, αποχρωματισμοί, είναι απλώς μερικά από αυτά που ένα ζευγαράκι γάντια θα σε γλυτώσουν.

Όταν ξεπλένεις πιάτα, ποτήρια και άλλη σκεύη με υπολείμματα από γαλακτοκομικά προϊόντα ή άμυλο, τότε χρησιμοποίησε κρύο νερό.

 

Όσο πιο άμεσα, τόσο το καλύτερο

Πλύνε τα σκεύη που χρησιμοποίησες και τα πιάτα αμέσως μετά το γεύμα. Έτσι, όχι μόνο η κουζίνα σου θα είναι τακτοποιημένη και καθαρή αλλά κυρίως θα γλιτώσεις χρόνο, αφού είναι πολύ πιο εύκολο να καθαρίσεις ένα πιάτο που δεν έχουν στεγνώσει πάνω του υπολείμματα τροφής. Ακόμα καλύτερα, αν έχεις πολλά πιάτα και σκεύη, γέμισε τον νιπτήρα με ζεστό νερό και υγρό πιάτων κατά τη διάρκεια που μαγειρεύεις και τοποθέτησε μέσα οποιοδήποτε σκεύος δεν χρειάζεσαι πια για να μουλιάσει. Έτσι θα αφαιρεθούν πιο εύκολα και γρήγορα τα υπολείμματα και θα γλιτώσεις χρόνο όταν έρθει η στιγμή να τα πλύνεις.

 

Πλύνε με τη σωστή σειρά

Το να πλένεις με τη σωστή σειρά δεν έχει να κάνει με «ψυχαναγκασμό», αλλά με το ότι πετυχαίνεις μεγάλη οικονομία στο νερό και στον χρόνο.

Ξεκίνησε από τα μαχαιροπήρουνα και στέγνωσέ τα αμέσως για να αποφύγεις σημάδια από το νερό. Συνέχισε με τα ποτήρια και μετά με τα πιάτα και τα μπολ.

Άσε για το τέλος τα σκεύη μαγειρικής αφού πρώτα τα έχεις μουλιάσει σε ζεστό νερό για να μην απαιτούν χρόνο και πολύ τρεχούμενο νερό για να καθαριστούν!

Αφού τελείωσες με τα πιάτα και τα κουζινικά σκεύη σειρά έχει ο νεροχύτης. Για να τον απολυμάνεις βάλε πρώτα σαπούνι και νερό και μετά ρίξε ξίδι και άφησε το να στεγνώσει.

 

 

Αναβάθμισε την κουζίνα σου και τη ζωή σου με ένα πλυντήριο πιάτων

Οι παραπάνω συμβουλές θα σου εξοικονομήσουν χρόνο και κόπο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως μόνο με ένα πλυντήριο πιάτων θα πετύχεις πραγματική εξοικονόμηση σε χρόνο, κόπο και χρήμα. Την ίδια στιγμή, εξασφαλίζεις ακόμα περισσότερη καθαριότητα και υγιεινή.

Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων είναι πιο «έξυπνα» από το πλυντήριο που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας. Έχουν προηγμένη τεχνολογία ψεκασμού και αισθητήρες που ανιχνεύουν πόσο βρώμικα είναι τα πιάτα. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι το ξέβγαλμα των πιάτων δεν τα κάνει πιο καθαρά απ’ ότι το πλυντήριο μόνο του.

Παράλληλα, ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί περίπου το 15-20% της ποσότητας του νερού που θα χρησιμοποιούσες για να πλύνεις την ίδια ποσότητα πιάτων στο χέρι.

Σκέψου, επίσης, ότι για να «σκοτώσεις» τα βακτήρια που βρίσκονται σε ένα βρώμικο πιάτο πρέπει να πλύνεις τα πιάτα σε νερό θερμοκρασίας 60 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία επιτυγχάνεται εύκολα με ένα πλυντήριο πιάτων αλλά όχι με πλύσιμο στο χέρι, άσε που θα καιγόσουν αμέσως.

Μπορείς να κάνεις ένα βήμα παραπάνω, αποκτώντας ένα πλυντήριο πιάτων με συνδεσιμότητα WIFI. Συνδέεται στο οικιακό ασύρματο δίκτυο προσφέροντάς σου τη δυνατότητα να το ελέγχεις και να το χειρίζεσαι απομακρυσμένα, ακόμα κι από το smartphone ή το tablet σου. Με αυτό τον τρόπο το συστηματικό πλύσιμο γίνεται παιχνίδι και δεν έχεις κανένα άγχος, όπου κι αν βρίσκεσαι. Μπορείς, για παράδειγμα, να ξεκινήσεις έναν κύκλο πλύσης από το smartphone ενώ βρίσκεσαι ακόμα στο γραφείο, ή να προγραμματίζεις την έναρξη ή την παύση της πλύσης, ανάλογα με το καθημερινό σου πρόγραμμα ή και να λαμβάνεις ενημέρωση για τις λειτουργίες και την κατάσταση πλύσης, στο smartphone ή το tablet σου.

Συμπερασματικά, το πλυντήριο πιάτων είναι μια συσκευή που πραγματικά σου λύνει τα χέρια και είναι φιλική προς το περιβάλλον. Όταν το χρησιμοποιείς εξασφαλίζεις περισσότερο χρόνο για να κάνεις πράγματα που αγαπάς!

 

Μπορείς να δεις ακόμη