Πέντε tips για να πλένεις σωστά τα αθλητικά σου ρούχα

 

Ο αθλητικός ρουχισμός είναι σχεδιασμένος για να μπορείς να κινείσαι άνετα όσο γυμνάζεσαι. Συγκριτικά με τα συμβατικά βαμβακερά υφάσματα, έχει ειδική σύνθεση που απορροφά πιο αποτελεσματικά τον ιδρώτα από το σώμα σου, κι έτσι βοηθά στο να εξατμίζεται πιο εύκολα. Αυτές οι ιδιαιτερότητες σημαίνουν πως χρειάζεται πιο προσεκτική μεταχείριση στο πλύσιμο. Επομένως, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες, θα καθαρίζεις τα ρούχα σου σε βάθος, κρατώντας τα συνεχώς σε… φόρμα.

 

Απαραίτητο το στέγνωμα μετά τη γυμναστική

Αν μετά την προπόνηση αφήνεις για ώρες τα ρούχα σου στο σακίδιο, ή τα βάζεις απευθείας στον κάδο με τα άπλυτα, σίγουρα θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Καθώς είναι ακόμη νωπά από τον ιδρώτα, αν δεν αεριστούν καλά, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν δυσάρεστη μυρωδιά. Η πιο πρόχειρη λύση είναι να τα απλώσεις αμέσως, αφήνοντας να φύγει εντελώς ο ιδρώτας πριν καταλήξουν στον κάδο των απλύτων. Το ιδανικότερο είναι να τα πλύνεις αμέσως στο πλυντήριο.

 

 

Ειδικό πρόγραμμα πλύσης για αθλητικά ή πρόπλυση

Ορισμένα πλυντήρια έχουν ειδικά προγράμματα για αθλητικό ρουχισμό, ώστε με το εντατικό καθάρισμα να απομακρυνθεί και ο τελευταίος ρύπος από τις μικροΐνες των υφασμάτων. Εναλλακτικά, διάλεξε ένα πρόγραμμα για συνθετικά υφάσματα, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία σύμφωνα με την ετικέτα των ρούχων. Πρόσθεσε επίσης πρόπλυση, ώστε να προηγηθεί ένας σύντομος «κύκλος» καθαρισμού, από το κυρίως πλύσιμο.

 

Γύρισε τα ρούχα ανάποδα πριν τα βάλεις για πλύσιμο

Όσο αθλείσαι, το μεγαλύτερο ποσοστό του ιδρώτα συγκεντρώνεται στην εσωτερική πλευρά των ρούχων. Επομένως, έχει νόημα να τα γυρίσεις ανάποδα πριν από το πλύσιμο, ώστε να καθαριστούν καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο, θα αποτρέψεις επίσης το ξεθώριασμα των υφασμάτων. Επομένως, θα έχεις διπλό όφελος.

 

«Ξέχνα» το μαλακτικό

Αν και το μαλακτικό χαρίζει έξτρα μυρωδιά και απαλότητα στα συμβατικά υφάσματα, δεν είναι «φιλικό» με τα ρούχα γυμναστικής. Ένας βασικός λόγος είναι πως μπορεί να μειώσουν την ελαστικότητα των ρούχων. Ακόμη χειρότερα, το μαλακτικό είναι πιθανό να περιορίσει τη δυνατότητα του υφάσματος να απομακρύνει τον ιδρώτα, ενώ θα σχηματίσει ένα φιλμ πάνω στο ρούχο, το οποίο θα παγιδεύει τις οσμές αντί να τις απομακρύνει.

 

Χρησιμοποίησε απορρυπαντικό με μέτρο

Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα υφάσματα που είναι αρκετά λερωμένα, έτσι και στην περίπτωση των αθλητικών σου ρούχων, ίσως μπαίνεις στον πειρασμό να βάζεις αυξημένη δόση απορρυπαντικού, για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα πλύσης. Στην πραγματικότητα, η υπερδοσολογία έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο λόγος είναι πως το πλυντήριο σε κάθε κύκλο του χρησιμοποιεί συγκεκριμένη ποσότητα νερού, στην οποία μπορεί να διαλυθεί έως μία μέγιστη ποσότητα απορρυπαντικού. Επομένως, αν την ξεπεράσεις, τότε στα ρούχα σου θα μείνουν υπολείμματα του απορρυπαντικού, τα οποία πιθανόν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα σου ή ακόμη και αλλεργία.

 

Μπορείς να δεις ακόμη