Ποιες τροφές δεν πρέπει να βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων

 

Το ζέσταμα των τροφών σε χρόνο-ρεκόρ και καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια, αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγάλο ατού των φούρνων μικροκυμάτων. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός έχει και εξαιρέσεις, αφού υπάρχουν ορισμένα υλικά που η θέρμανσή τους με τα μικροκύματα μπορεί να σου επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις. Παρακάτω, θα βρεις τα πιο σημαντικά τρόφιμα για τα οποία είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείς τον φούρνο μικροκυμάτων. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιον από τους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης.

 

Αβγά με το τσόφλι

Αν το βράσιμο των αβγών στον φούρνο μικροκυμάτων σου μοιάζει καλή ιδέα, θα πρέπει σίγουρα να το ξανασκεφτείς. Ο λόγος είναι ότι με τα μικροκύματα αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες μέσα στα αβγά, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκάσουν. Μάλιστα, το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν το αβγό είναι ήδη βρασμένο και χρησιμοποιείς τον φούρνο για να το ζεστάνεις. Αν το αβγό σκάσει όσο ζεσταίνεται, θα πρέπει στη συνέχεια να καθαρίσεις όλο το εσωτερικό του φούρνου. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα να γίνει η έκρηξη αφότου το βγάλεις από τα μικροκύματα, με συνέπεια τα θραύσματα να σου προκαλέσουν εγκαύματα στα χέρια ή τα μάτια.

 

 

Φυλλώδη λαχανικά

Εξίσου επικίνδυνη ιδέα είναι να επιχειρήσεις να θερμάνεις σπανάκι, σέλερι, λάχανο ή οποιοδήποτε άλλο φυλλώδες λαχανικό. Όλες αυτές οι τροφές χρειάζονται υγρασία όταν αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες, επομένως αν βρεθούν στον φούρνο μικροκυμάτων χωρίς νερό είναι πιθανό να προκαλέσουν σπινθήρα. Αυτό σημαίνει πως, στην καλύτερη περίπτωση, τα λαχανικά σου θα αποκτήσουν όψη καψαλισμένου. Στη χειρότερη, είναι πιθανό να πάρει φωτιά ο φούρνος.

 

Καυτερές πιπεριές

Αν και στην…. αλληλεπίδραση των μικροκυμάτων με τις καυτερές πιπεριές δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί έκρηξη, σίγουρα η χρήση του φούρνου δεν θα είναι ευχάριστη εμπειρία. Η αιτία είναι η καψαϊκίνη, το συστατικό που κάνει τις πιπεριές καυτερές. Με τη θέρμανση των πιπεριών, η καψαϊκίνη θα απελευθερωθεί στον αέρα και θα έρθει σε επαφή με το πρόσωπό σου όταν ανοίξεις την πόρτα του φούρνου. Έτσι, η χημική ένωση μπορεί να «κάψει» τον λαιμό σου ή να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια.

 

Παχύρρευστες σάλτσες χωρίς καπάκι

Αν δεν θέλεις να βρεις τη σάλτσα απλωμένη σε όλο το εσωτερικό της συσκευής, τότε θα πρέπει πάντοτε να την κλείνεις με καπάκι για να τη ζεστάνεις με τα μικροκύματα. Ο λόγος είναι πως στην περίπτωση που δεν είναι αρκετά ρευστή, δεν θα επιτρέπει στη θερμότητα και τον ατμό να διαφύγουν. Επομένως, θα πιτσιλίσει τα τοιχώματα του φούρνου. Ο παγιδευμένος ατμός είναι πιθανό να δημιουργήσει φυσαλίδες ατμού στο εσωτερικό της σάλτσας, οι οποίες θα σκάσουν αφότου τη βγάλεις από τον φούρνο. Επομένως, χρειάζεται προσοχή κι όταν θα ανοίξεις το καπάκι.

 

Κούπα με σκέτο νερό

Για να ετοιμάζεις το τσάι ή τον καφέ σου, ο βραστήρας είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Αν επιλέξεις να τοποθετήσεις μια κούπα με σκέτο νερό στα μικροκύματα, τότε το περιεχόμενό της θα έρθει σε υπέρθερμη κατάσταση, δηλαδή θα αναπτύξει θερμοκρασία πάνω από το σημείο βρασμού. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως, αν στη συνέχεια επιχειρήσεις να προσθέσεις κάτι (π.χ. ζάχαρη ή στιγμιαίο καφέ), τότε το νερό θα «ανατιναχτεί». Έτσι, αν πέσει πάνω στο σώμα σου, θα προκαλέσει εγκαύματα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη