Πως να διατηρείς καθαρές τις κεραμικές εστίες

 

Απ’ όλες τις ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, οι κεραμικές εστίες είναι σίγουρα οι πιο εύκολες στο καθάρισμα. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχεις πως θα τις φροντίζεις. Για παράδειγμα, αν δεν επιλέξεις τα κατάλληλα υλικά ή αν δεν επέμβεις άμεσα σε ορισμένα είδη λεκέδων, τότε θα χαράξεις την υαλοκεραμική τους επιφάνεια ή θα προκαλέσεις μόνιμα στίγματα.

Ακολουθώντας μερικά απλά tips, θα μπορείς να είσαι σίγουρος πως η ζώνη μαγειρέματος θα παραμείνει άψογα συντηρημένη για χρόνια. Εκτός από την αισθητική της κουζίνας σου συμβάλει και στην οικονομία χρημάτων που αντιστοιχούν στο ηλεκτρικό. Επομένως θα μαγειρεύεις καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα. Αυτό γιατί κάθε ξεχασμένο υπόλειμμα πάνω στις εστίες «μεταφράζεται» επίσης σε άσκοπη σπατάλη ενέργειας.

 

Διάλεξε σωστά υλικά

Μόνο τα ειδικά καθαριστικά για υαλοκεραμικές επιφάνειες μπορούν να εγγυηθούν πως οι εστίες θα καθαρίζουν σε βάθος. Παράλληλα δεν υπάρχει η παραμικρή «παρενέργεια» στην αντοχή, τη λειτουργία και την εμφάνισή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ πάνω στην επιφάνεια, για ευκολότερο καθάρισμα στο μέλλον. Γι’ αυτό όλοι οι κατασκευαστές κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα για τις συσκευές τους.

Το καλύτερο είναι να συνδυάσεις ένα ειδικό καθαριστικό με ένα πανί με μικροΐνες, για να «περνάς» τη ζώνη μαγειρέματος χωρίς να μένουν χνούδια ή άλλα ίχνη πάνω της. Όπως επίσης και με μία ειδική ξύστρα, ώστε μην υπάρχει περίπτωση να χαράξεις την επιφάνεια της κουζίνας σου όταν χρειάζεται να αφαιρείς επίμονους λεκέδες, όπως ξεραμένα υπολείμματα φαγητού. Μάλιστα, θα βρεις σετ περιποίησης που περιέχουν και τα τρία προϊόντα.

Αν αντίθετα χρησιμοποιείς στο καθάρισμα απορρυπαντικό πιάτων, τότε η κεραμική επιφάνεια θα «θαμπώσει». Οποιοδήποτε «σκληρό» καθαριστικό (όπως προϊόντα με αμμωνία ή χλώριο, υγρά για την αφαίρεση αλάτων ή τα σπρέι για τον φούρνο) θα φθείρει το υαλοκεραμικό υλικό. Φθορά θα προκαλέσει επίσης μία σκληρή βούρτσα ή σφουγγάρι, χαράσσοντας την επιφάνεια.

 

 

Φρόντιζε τακτικά τα «μάτια»

Η ιδανική λύση είναι να καθαρίζεις τη βάση εστιών μετά από κάθε μαγείρεμα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα εξασφαλίσεις πως θα είναι πάντοτε απαλλαγμένη από κάθε είδους βρωμιά, αλλά και θα κάνεις πιο εύκολη και γρήγορη τη φροντίδα της.

Για το καθάρισμα, ξεκίνα «περνώντας» τη βάση με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα. Αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες θα πρέπει να «επιστρατεύσεις» την ειδική ξύστρα. Στη συνέχεια, άπλωσε το ειδικό καθαριστικό στην επιφάνεια μαγειρέματος, αφού πρώτα έχεις ελέγξει πως οι εστίες έχουν κρυώσει τελείως. Κι αυτό γιατί, αν πέσει καθαριστικό σε ένα «μάτι» που είναι ακόμη ζεστό, είναι πολύ πιθανό να σχηματιστεί λεκές.

 

Για τα επόμενα βήματα μετά την εφαρμογή του καθαριστικού, θα πρέπει να ακολουθείς πάντοτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος. Στα περισσότερα πάντως καθαριστικά, αναφέρεται πως θα πρέπει στη συνέχεια να «περνάς» τη βάση των εστιών με ένα υγρό πανί, και στο τέλος να τη στεγνώνεις. Ο λόγος είναι πως δεν πρέπει να μείνει το παραμικρό υπόλειμμα στα «μάτια», αφού σε αντίθετη περίπτωση όταν τα ξαναχρησιμοποιήσεις, είναι πιθανό να δημιουργηθούν λεκέδες με τη θερμότητα που θα αναπτυχθεί.

 

Μην αμελείς το ανοξείδωτο πλαίσιο

Για τη φροντίδα της κουζίνας σου, εξίσου σημαντικό είναι το συχνό καθάρισμα και του ανοξείδωτου πλαισίου. Γι’ αυτό τον σκοπό, αρκετοί κατασκευαστές συνιστούν να ξεκινάς με χλιαρό σαπουνόνερο, χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πιάτων.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξεπλύνεις το πλαίσιο με ένα πανί βρεγμένο με καθαρό νερό, καθώς και το στεγνώσεις. Χρησιμοποιώντας τώρα ένα καθαριστικό ανοξείδωτων επιφανειών, το πλαίσιο θα δείχνει ξανά σαν καινούριο.

 

 

Αντιμετώπισε άμεσα τα «ατυχήματα»

Την ώρα που η εστία είναι ζεστή, αν έρθει σε επαφή με ζάχαρη, αλουμινόχαρτο ή πλαστικό, μπορεί να καταστραφεί η υαλοκεραμική επιφάνεια. Επομένως, σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να δράσεις άμεσα. Πρώτα διακόπτεις τη λειτουργία του «ματιού» και έπειτα αφαιρείς τα υλικά με την ειδική ξύστρα, όσο η επιφάνεια είναι καυτή. Το ίδιο ισχύει και στο ενδεχόμενο που πέσουν πάνω στην εστία πιτσιλιές από υγρό το οποίο περιέχει ζάχαρη, όπως π.χ. αν ετοιμάζεις σιρόπι ή μαρμελάδα. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είσαι προσεκτικός, αφού η υψηλή θερμοκρασία του «ματιού» είναι επικίνδυνη για εγκαύματα.

 

Απόφυγε τα προβλήματα όταν μαγειρεύεις

Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντοτε αρκετά μεγάλα σκεύη για την ποσότητα του φαγητού που ετοιμάζεις. Αν η κατσαρόλα σου είναι σχεδόν γεμάτη, είναι βέβαιο πως θα προκληθούν πιτσιλιές και θα σχηματισθούν λεκέδες στο «μάτι». Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα πρέπει να δείχνεις ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην περίπτωση που το περιεχόμενο του σκεύους έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Οι σταγόνες από χυμό φρούτων και λαχανικών προκαλούν στίγματα στις εστίες, τα οποία είναι αρκετά επίπονο να αφαιρεθούν. Επομένως, μην ξεφλουδίζεις ή κόβεις φρούτα σε κομμάτια πάνω από μία κατσαρόλα που βράζει.

Φρόντιζε στη βάση των εστιών να μην υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από το σκεύος που μαγειρεύεις, ώστε να αποφύγεις τα ατυχήματα. Ειδικά οι πλαστικές συσκευασίες και τα κομμάτια αλουμινόχαρτου είναι επικίνδυνα και για την πρόκληση πυρκαγιάς, αφού λιώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη