|  | 

Κουζίνα

Φρέσκιες ταλιατέλες al funghi

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Όλα τα αρώματα της γης και του φθινόπωρου σε μια κλασική κι αγαπημένη ιταλική μακαρονάδα.

Υλικά

  • 1 δόση σπιτικές ταλιατέλες
  • 400 γρ. μανιτάρια διάφορα (άσπρα, πορτομπέλο, πλευρώτους κλπ)
  • 50 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι (μουλιασμένα σε χλιαρό νερό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • λίγο λάδι τρούφας (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά σύμφωνα με τη βασική συνταγή.
  2. Με ένα βρεγμένο πανάκι σκουπίζουμε και μετά κόβουμε τα μανιτάρια σε φετούλες. Αν θέλουμε να μην μαυρίσει πολύ το φαγητό μας, αφαιρούμε τους σπόρους από τα πορτομπέλο (το σκούρο μέρος κάτω από τα κεφαλάκια).
  3. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να πάρει βράση και το αλατίζουμε.
  4. Βάζουμε δίπλα κι ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει και να μαλακώσει λίγο το σκόρδο. Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα μανιτάρια και κρατάμε το ζουμί τους.
  5. Προσθέτουμε στο τηγάνι όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε να μαραθούν και να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί και λίγο από το ζουμί των μουλιασμένων μανιταριών.
  6. Όσο μαγειρεύονται τα μανιτάρια ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το αλατισμένο νερό που κοχλάζει τις ταλιατέλες και βράζουμε για μισό με ένα λεπτό.
  7. Με μια λαβίδα παίρνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια, προσθέτοντας και λίγο από το νερό των ζυμαρικών, το βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα αρώματα και εκτός φωτιάς προσθέτουμε λίγο λάδι τρούφας (αν χρησιμοποιήσουμε) πιπέρι φρεσκοτριμμένο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  8. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά και τα μανιτάρια σε πιάτα προσθέτοντας επιπλέον παρμεζάνα και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 

 

Δείτε ακόμη

  • Γεμιστά του καλοκαιριού

    Γεμιστά του καλοκαιριού

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Στη συγκεκριμένη εκδοχή θα γεμίσουμε μόνο ντομάτες και πράσινες πιπεριές, μπορούμε όμως να

  • Παπουτσάκια

    Παπουτσάκια

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Το αντίπαλο δέος του μουσακά είναι ένα κομψό πιάτο με μελιτζάνες κομμένες στη

  • Τι είναι το mirin;

    Τι είναι το mirin;

        Από την Ιωάννα Σταμούλου Πρόκειται για ένα από τα βασικά συστατικά της ιαπωνικής κουζίνας που χρησιμοποιείται καθημερινά και

  • Τα φρούτα του καλοκαιριού

    Τα φρούτα του καλοκαιριού

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Είναι πολύχρωμα, γλυκά και ζουμερά, άκρως δροσιστικά και γεμάτα θρεπτικές ουσίες. Ας δούμε

  • Frozen yogurt από σπίτι!

    Frozen yogurt από σπίτι!

        Από την Ιωάννα Σταμούλου Φτιάχνουμε το δικό μας frozen yogurt χρησιμοποιώντας φρέσκο γιαούρτι και φρούτα της επιλογής μας

  • Η μελιτζάνα στα πάνω της!

    Η μελιτζάνα στα πάνω της!

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Η καλοκαιρινή μελιτζάνα είναι ό,τι καλύτερο για τα μαγειρέματά μας. Και την αξιοποιούμε

  • Ιούλιος ο μεγαλοπρεπής

    Ιούλιος ο μεγαλοπρεπής

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Ο έβδομος μήνας του χρόνου είναι ο πιο ζεστός του καλοκαιριού και έρχεται

  • Ξέρεις τι είναι το κίμτσι;

    Ξέρεις τι είναι το κίμτσι;

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Είναι ένα ασιατικής προέλευσης συνοδευτικό που πιθανά σου έχουν ήδη σερβίρει σε κάποιο