Φρέσκιες ταλιατέλες al funghi

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Όλα τα αρώματα της γης και του φθινόπωρου σε μια κλασική κι αγαπημένη ιταλική μακαρονάδα.

Υλικά

  • 1 δόση σπιτικές ταλιατέλες
  • 400 γρ. μανιτάρια διάφορα (άσπρα, πορτομπέλο, πλευρώτους κλπ)
  • 50 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι (μουλιασμένα σε χλιαρό νερό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • λίγο λάδι τρούφας (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά σύμφωνα με τη βασική συνταγή.
  2. Με ένα βρεγμένο πανάκι σκουπίζουμε και μετά κόβουμε τα μανιτάρια σε φετούλες. Αν θέλουμε να μην μαυρίσει πολύ το φαγητό μας, αφαιρούμε τους σπόρους από τα πορτομπέλο (το σκούρο μέρος κάτω από τα κεφαλάκια).
  3. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να πάρει βράση και το αλατίζουμε.
  4. Βάζουμε δίπλα κι ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει και να μαλακώσει λίγο το σκόρδο. Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα μανιτάρια και κρατάμε το ζουμί τους.
  5. Προσθέτουμε στο τηγάνι όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε να μαραθούν και να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί και λίγο από το ζουμί των μουλιασμένων μανιταριών.
  6. Όσο μαγειρεύονται τα μανιτάρια ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το αλατισμένο νερό που κοχλάζει τις ταλιατέλες και βράζουμε για μισό με ένα λεπτό.
  7. Με μια λαβίδα παίρνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια, προσθέτοντας και λίγο από το νερό των ζυμαρικών, το βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα αρώματα και εκτός φωτιάς προσθέτουμε λίγο λάδι τρούφας (αν χρησιμοποιήσουμε) πιπέρι φρεσκοτριμμένο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  8. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά και τα μανιτάρια σε πιάτα προσθέτοντας επιπλέον παρμεζάνα και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη