|  | 

Κουζίνα

Πώς συντηρούμε τα τρόφιμα για περισσότερο χρόνο στο ψυγείο

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Τώρα που μένουμε σπίτι περισσότερο βγαίνουμε για ψώνια λιγότερο. Τώρα πιο πολύ από ποτέ θέλουμε να μην πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα και μαγειρεμένο φαγητό. Πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί με τον τρόπο που τα τοποθετούμε στο ψυγείο.

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως τα σύγχρονα ψυγεία για να αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο όσα υπόσχονται, πρέπει να τους δώσουμε τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο κατασκευαστής τους. Ποιες είναι αυτές;

 

Η θερμοκρασία

Αν το ψυγείο μας είναι no frost πρέπει να ρυθμίσουμε την συντήρηση στου 4οC και την κατάψυξη στους -18οC. Αν είναι συμβατικό, το καλοκαίρι το ρυθμίζουμε στην ανώτερη κλίμακα και την άνοιξη στη μεσαία. Τώρα βέβαια που μένουμε σπίτι και το ανοιγοκλείνουμε πιο συχνά καλύτερα να το ρυθμίσουμε στην ανώτερη.

 

Η ορθή αποθήκευση των τροφίμων

Στο κάτω-κάτω μέρος που υπάρχουν 1 ή 2 συρτάρια τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά.

  • Δεν τα πλένουμε ποτέ πριν τα αποθηκεύουμε. Τα πλένουμε τη στιγμή που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Δεν τα τοποθετούμε ποτέ χύμα και ανακατεμένα. Χωρισμένα πάντα ανά είδος, μέσα σε χάρτινες ή πλαστικές σακούλες. Μπορεί ένα μήλο που ακουμπάει ένα πορτοκάλι ή ένα αχλάδι να το χαλάσει μια ώρα αρχύτερα, γιατί τα μήλα επισπεύδουν την ωρίμανση άλλων φρούτων.
  • Τα φρέσκα μυρωδικά τα τυλίγουμε πρώτα σε χαρτί κουζίνας ελαφρά βρεγμένο στο κάτω μέρος που ακουμπάει στα κοτσάνια και μετά σε σακουλάκια.
  • Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο, τη γαλλική σαλάτα τα διατηρούμε τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας και σακούλα.
  • Τις μπανάνες δεν τις βάζουμε ποτέ στο ψυγείο γιατί μαυρίζουν και χαλάνε. Τις διατηρούμε σε χάρτινη συσκευασία εκτός ψυγείου.
  • Τις φράουλες τις τοποθετούμε σε μπολ στρωμένο με χαρτί κουζίνας ή μέσα σε χάρτινη σακούλα. Αυστηρά χωρίς να τις πλύνουμε και χωρίς να αφαιρέσουμε τα πράσινα κοτσανάκια. Αν το κάνουμε αυτό μπορούμε να τις στεγνώσουμε, να τις βάλουμε σε σακουλίτσα και να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη.
  • Τα ακτινίδια είναι προτιμότερο να τα διατηρούμε εκτός ψυγείου, ιδιαίτερα αν είναι σκληρά, δεν πρόκειται να ωριμάσουν ποτέ στο ψυγείο.
  • Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα δεν έχουν θέση στο ψυγείο μας.

 

Στα κάτω ράφια πάνω από το συρτάρι με τα φρούτα και τα λαχανικά όπου είναι το πιο κρύο σημείο του ψυγείου τοποθετούμε τα κρέατα, το κοτόπουλο και το ψάρι που πρόκειται να μαγειρέψουμε άμεσα ή όσα έχουμε βγάλει από την κατάψυξη και θέλουμε να αποψύξουμε.

  • Πάντα τα τυλίγουμε σε μεμβράνη ή σακούλα τροφίμων και μετά τα τοποθετούμε σε βαθύ σκεύος για να αποφύγουμε τυχόν διαρροές υγρών.

 

Στα μεσαία ράφια τοποθετούμε τυριά, αλλαντικά και τρόφιμα συσκευασμένα που ανοίξαμε και χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Τι να προσέξουμε:

  • Τυλίγουμε το κάθε κομμένο τυρί ξεχωριστά τυλιγμένο μέσα σε πλαστική μεμβράνη.
  • Τη φέτα τη διατηρούμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς, μέσα σε άρμη που μπορούμε να ζητήσουμε από τον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ να μας δώσει μέσα σε μπολ.
  • Τα αλλαντικά επίσης τα τυλίγουμε ανά είδος σε πλαστική μεμβράνη.
  • Για να διπλασιάσουμε το χρόνο συντήρησης των τροφίμων, μπορούμε να προμηθευτούμε τις ειδικές σακούλες και έναν σακουλοποιητή (Vaccuum sealer) που αφαιρεί τον αέρα από τις σακούλες πριν τις κλείσει αεροστεγώς.
  • Η μέθοδος του σακουλοποιητή είναι ιδανική αυτή την εποχή που προμηθευόμαστε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από ό,τι συνήθως γιατί έτσι μπορούμε να τις χωρίζουμε σε 2- 3 μέρη, να τις κλείνουμε αεροστεγώς και έτσι δεν θα αφήνουμε να πάει χαμένη ούτε μια φέτα ζαμπόν, ούτε ένα κομματάκι τυρί.
  • Αν ανοίξουμε μια κονσέρβα (από μέταλλο) και δεν την χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη, δεν αφήνουμε την υπόλοιπη όπως είναι στο ψυγείο γιατί οξειδώνεται. Μεταφέρουμε το περιεχόμενό της σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς και πετάμε την κονσέρβα. Αν είναι μέσα σε γυάλινο σκεύος τα αφήνουμε στο βάζο όπως είναι.
  • Τον πελτέ της ντομάτας, τον μεταφέρουμε σε πλαστικό ή γυάλινο σκεύος και καλύπτουμε την επιφάνειά του με λάδι για να αποφύγουμε την επαφή με τον αέρα και τη δημιουργία μούχλας. Αν ξεχαστούμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε το μέρος με τη μούχλα και να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο. Αλλά ποτέ μέσα από μεταλλική κονσέρβα.
  • Στο πίσω μέρος των μεσαίων ραφιών αποθηκεύουμε τα πιο ευπαθή τρόφιμα, αποφεύγοντας όμως να τα ακουμπήσουμε στην πλάτη του ψυγείου γιατί μπορεί να δημιουργηθεί πάγος και να μας χαλάσουν αντί να διατηρηθούν περισσότερο.

 

 

 

Στα πάνω-πάνω ράφια τοποθετούμε μαγειρεμένο φαγητό:

  • Αν πρόκειται να καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες το μαγειρεμένο φαγητό, το κλείνουμε μέσα σε μπολ που κλείνουν αεροστεγώς.
  • Δεν τοποθετούμε ποτέ καυτό φαγητό στο ψυγείο γιατί θα ρίξει τη θερμοκρασία του ψυγείου βάζοντας σε κίνδυνο τα υπόλοιπα τρόφιμα. Περιμένουμε πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Τα διαφανή σκεύη αποθήκευσης μας βοηθούν να βλέπουμε ποια φαγητά έχουν απομείνει ώστε να τα καταναλώσουμε νωρίτερα και να πετάμε λιγότερο φαγητό.
  • Υπάρχουν μπολ με ειδική βαλβίδα από την οποία αφαιρούμε με ειδικό εξάρτημα τον αέρα από το μπολ, διπλασιάζοντας έτσι το χρόνο παραμονής στο μπολ.
  • Αν πρόκειται να καταναλώσουμε το φαγητό πολύ αργότερα βάζουμε τα μπολ στην κατάψυξη γράφοντας σε ετικέτα το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης.
  • Μαγειρεμένα φαγητά που μπαίνουν άνετα στην κατάψυξη είναι διάφορες σούπες, όσπρια, πατσίτσιο και μουσακάς, κρέατα και πουλερικά με τη σάλτσα τους.

 

 

Στην πόρτα του ψυγείου βάζουμε τα τρόφιμα που αντέχουν καλύτερα τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας από το άνοιξε-κλείσε

  • Τα τρόφιμα που έχουν θέση είναι νερό, χυμοί, μπίρες, αυγά, αναψυκτικά, τουρσιά και γενικά προϊόντα με συντηρητικά.
  • Τα αυγά μπαίνουν στις ειδικές αυγοθήκες που διαθέτει συνήθως το κάθε ψυγείο στην πόρτα του. Αν έχουμε περισσότερα αυγά τα διατηρούμε στη συσκευασία τους στα πάνω ράφια.

 

Μερικές συμβουλές ακόμα…

  • Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το εσωτερικό του ψυγείου τακτικά, αδειάζοντας και πλένοντας την πόρτα, τα συρτάρια και τα ράφια του.
  • Δεν το παραφορτώνουμε γιατί έτσι η θερμοκρασία του ανεβαίνει.
  • Δεν το ανοιγοκλείνουμε χωρίς λόγο.
  • Πριν ετοιμάσουμε την επόμενη λίστα για τα ψώνια ρίχνουμε μια ματιά στο ψυγείο και το τακτοποιούμε ξανά, φέρνοντας λίγο πιο μπροστά τα πιο παλιά τρόφιμα που «κρύβονται» στο πίσω μέρος του ψυγείου και κλεισμένα σε σακούλες.

 

Δείτε ακόμη