Comfort συνταγές με λίγα υλικά

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ποικιλία και αφθονία υλικών για να φτιάξουμε στα γρήγορα νόστιμα φαγητά που θα χορτάσουν το στομάχι και την ψυχή. Χρειαζόμαστε μόνο λίγα και απλά συστατικά, όπως αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα, λεμόνι, τυρί, λίγο ζυμαρικό, κιμάς, κοτόπουλο, για να μαγειρέψουμε με αγάπη για τους δικούς μας ανθρώπους.

 

Ντοματόσουπα με τραχανά

Υλικά

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα ξυσμένη ή 1 κονσέρβα κονκασέ
  • 1 φλιτζάνι τραχανά
  • Δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το σκόρδο στο λάδι να μυρίσει όμορφα και προσθέτουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για ένα λεπτό και προσθέτουμε ενάμιση λίτρο νερό από τον βραστήρα.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
  3. Στο τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο ή τον βασιλικό και σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε τρίμμα φέτας και συνοδεύουμε με ψημένο ψωμί.

 

Αλευρόπιτα

Παραδοσιακή συνταγή από την Ήπειρο με πολλές ονομασίες, όπως ζυμαρόπιτα, αλευρόπιτα, ζαρκόπιτα. Τα υλικά της είναι λιγοστά και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Αλεύρι, φέτα, γάλα, αυγά, βούτυρο.

Υλικά για ένα κανονικό ταψί

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 2 φλιτζάνια γάλα ή 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια φέτα πικάντικη τριμμένη με τα δάχτυλα
  • 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμ. 30-32εκ. περίπου. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
  2. Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το γάλα, το νερό και το υπόλοιπο βούτυρο. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πάρουμε έναν ομοιογενή χυλό.
  3. Τον αδειάζουμε στο ταψί δημιουργώντας μια λεπτή στρώση που δεν θα ξεπερνά σε πάχος το ένα δάχτυλο. Πασπαλίζουμε από πάνω τη φέτα όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται και ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35- 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή.
  4. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Κριθαράκι με κιμά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 400 γρ. κριθαράκι ή μακαρονάκι κοφτό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Σε πλατιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
  2. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για λίγο με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί και να μελώσει ο κιμάς.
  3. Ρίχνουμε τότε το κριθαράκι, αλατίζουμε ξανά και προσθέτουμε σταδιακά νερό από τον βραστήρα, όσο χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι αλ ντέντε και να μείνει το φαγητό ζουμερό.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό ή τον βασιλικό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα προσθέτοντας ο καθένας στο πιάτο του όσο τριμμένο τυρί θέλει.

 

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στον φούρνο

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 μέτριο κοτόπουλο
  • 1 κιλό πατάτες
  • Ρίγανη
  • Μουστάρδα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια ξύσμα και χυμό

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  2. Κόβουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 μεγάλη κουταλιά μουστάρδα, πασπαλίζουμε με το ξύσμα από το ένα λεμόνι, τις δυο σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες και ρίγανη. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο μέσα κι έξω. Λιώνουμε τη μια σκελίδα σκόρδο και την ανακατεύουμε με τη μουστάρδα, λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη. Αλείφουμε το κοτόπουλο παντού με το μείγμα της μουστάρδας.
  4. Αφήνουμε στο κέντρο του ταψιού ένα κενό κάνοντας τις πατάτες στην άκρη και τοποθετούμε εκεί το κοτόπουλο.
  5. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
  6. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε τον χυμό των λεμονιών, ανακατεύουμε τις πατάτες στο ταψί για λίγο και ψήνουμε για 30-45 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο και οι πατάτες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη