Από την Ιωάννα Σταμούλου
Από την κουζίνα μας συνήθως αναδύονται μυρωδιές που ξεμυαλίζουν κι ανοίγουν την όρεξη. Κάποιες φορές όμως οι μυρωδιές δεν είναι και τόσο ευχάριστες, οπότε πρέπει να τις εξαφανίσουμε.
H κουζίνα είναι ένας χώρος που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Εκεί μαγειρεύουμε, πίνουμε τον καφέ μας, δουλεύουμε, τρώμε, επικοινωνούμε, μοιραζόμαστε. Όπως είναι κι ένας χώρος που συχνά επιβαρύνεται από δυσάρεστες μυρωδιές που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες λόγους. Για να τους αποφύγουμε εξυπακούεται πως κρατάμε καθαρούς τους πάγκους και τα ντουλάπια της κουζίνας μας, όπως και τις επιφάνειες κοπής, τα σκεύη μαγειρέματος, τα σφουγγάρια, τις πετσέτες αλλά και τις κουρτίνες που μαζεύουν μυρωδιές. Έντονες μυρωδιές φαγητού όπως αυτές από σκόρδο, ψάρι, καμένα λάδια τηγανιού, αντιμετωπίζονται με ένα καλό σαπούνισμα, με πέρασμα με ξίδι, χυμό λεμονιού, μαγειρική σόδα κλπ. Υπάρχουν όμως και κάποιες εστίες μυρωδιών που κατοικοεδρεύουν στην κουζίνα μας και αν ξεφύγουν της προσοχής μας συσσωρεύονται και δρουν αθροιστικά. Ας δούμε τις πιο συχνές και πώς αντιμετωπίζονται.
Ο κάδος των απορριμμάτων
Ο συνήθης ύποπτος των δυσάρεστων οσμών της κουζίνας καλό είναι να είναι μέτριου μεγέθους ώστε να γεμίζει και να αδειάζει γρήγορα, να ελέγχεται συχνά για διαρροές από τη σακούλα των σκουπιδιών, να διαθέτει δεύτερο αποσπώμενο δοχείο ώστε να βγαίνει εύκολα και να πλένεται συχνά. Καλό είναι αφού τον στεγνώσουμε να τον πασπαλίζουμε με λίγη μαγειρική σόδα πριν βάλουμε καινούρια σακούλα.
Ο νεροχύτης
Εκτός από το πλύσιμο των πιάτων είναι σημαντικό να πλένουμε και τον νεροχύτη μας. Επίσης καλό είναι να ελέγχουμε συχνά τις σωληνώσεις. Μια φορά στο τόσο ρίχνουμε μερικές κουταλιές μαγειρική σόδα στην αποχέτευση και 1 φλιτζάνι ξίδι από πάνω. Δημιουργείται έντονος αφρισμός και οι σωληνώσεις καθαρίζουν σε βάθος.
Το πλυντήριο πιάτων
Τα πλυντήρια πιάτων κάποιες φορές γεμίζουν γρήγορα, ενώ κάποιες άλλες φορές κάνουν 2 και 3 ημέρες να γεμίσουν. Για να μην έχουμε δυσάρεστες μυρωδιές μέσα σε αυτό το διάστημα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά αποσμητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το πιο σημαντικό όμως είναι πριν βάλουμε τα σκεύη στο πλυντήριο να απομακρύνουμε τα λίπη και να ξεπλένουμε τα υπολείμματα υγρών. Μετά το πλύσιμο και το άδειασμα των πιατικών ελέγχουμε το πλυντήριο για τυχόν υπολείμματα λίπους ώστε να τα απομακρύνουμε και μια φορά τον μήνα τουλάχιστον ρίχνουμε στο σωλήνα αποστράγγισης του πλυντηρίου καυτό νερό με 2 κουταλιές μαγειρικής σόδας.
Το ψυγείο
Στο ψυγείο δεν αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένα φαγητά. Χρησιμοποιούμε δοχεία φαγητού για τα πάντα ή τυλίγουμε τα κομμένα λαχανικά και φρούτα σε πλαστική μεμβράνη, ενώ φυλάμε σε σακουλάκια τα φρέσκα μυρωδικά μας. Μια φορά την εβδομάδα ελέγχουμε το ψυγείο για ληγμένα προϊόντα, για χαλασμένα φρούτα και λαχανικά, για φαγητό που έχει χαλάσει πια κι έχει μείνει ξεχασμένο. Αν ξεφύγουν υγρά ή λάδια φροντίζουμε να τα απομακρύνουμε επιτόπου με βρεγμένο πανί και σαπουνίζουμε το ψυγείο μια φορά τον μήνα.
Ο φούρνος
Ένας καθαρός φούρνος ψήνει καθαρά. Ένας φούρνος που δεν έχει καθαριστεί μετά από κάθε ψήσιμο, μεταδίδει τη μυρωδιά του προηγούμενου φαγητού στο επόμενο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όσο περισσότερο μείνει χωρίς καθάρισμα ο φούρνος τόσο πιο δύσκολα καθαρίζει. Εκτός από τον φούρνο και τα ταψιά, φροντίζουμε να είναι καθαρές και οι σχάρες. Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν ειδικά προγράμματα αυτοκαθαρισμού. Καλό είναι να τσεκάρουμε τέτοιες δυνατότητες πριν την επιλογή και την αγορά τους.
Ο απορροφητήρας
Ελέγχουμε συχνά τα φίλτρα του απορροφητήρα και είτε τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων είτε τα αλλάζουμε αν χρειάζονται αλλαγή. Επίσης φροντίζουμε να τον σαπουνίζουμε συχνά γιατί συσσωρεύει λίπη και δυσάρεστες μυρωδιές σε πολλά σημεία.
Ο φούρνος μικροκυμάτων
Δεν ζεσταίνουμε ποτέ φαγητό που δεν έχουμε σκεπάσει με το ειδικό καπάκι. Αυτό πλένεται πολύ εύκολα κάθε φορά που πιτσιλιέται με φαγητό. Ο φούρνος μικροκυμάτων όμως θέλει πολύ δουλειά. Ωστόσο δεν ξεχνάμε να σαπουνίζουμε συχνά τόσο το γυάλινο δίσκο του όσο και τον ίδιο τον φούρνο. Για να γίνει πιο εύκολο αφήσουμε 2 λεμονόκουπες μέσα σε μπολ με νερό και τον βάζουμε να λειτουργήσει για μερικά λεπτά. Οι ατμοί που θα δημιουργηθούν θα διευκολύνουν τη διαδικασία καθαρισμού.