Αποχυμωτής, το απόλυτο καλοκαιρινό gadget

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Οι φρέσκοι χυμοί είναι ένα δώρο της φύσης. Ένας αποχυμωτής είναι απαραίτητος για την εύκολη και ασφαλή προετοιμασία τους.

Η ελληνική γη μας προμηθεύει όλο τον χρόνο με μια μεγάλη γκάμα εποχικών φρούτων και λαχανικών. Αν και η ποικιλία είναι μεγάλη, τα καλοκαιρινά φρούτα ίσως είναι πιο ζουμερά, πιο χρωματιστά και πιο αρωματικά. Οι χυμοί τους είναι μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για την οικογένεια και τον εαυτό μας φυσικά. Εκτός από δροσιά και γεύση οι χυμοί μας προσφέρουν πολλά περισσότερα:

 

Πλήθος βιταμινών, αντιοξειδωτικών & ιχνοστοιχείων

Ανάλογα το είδος των φρούτων που θα χρησιμοποιήσουμε ο χυμός που θα πάρουμε θα έχει το διατροφικό προφίλ τους. Δηλαδή μπορεί να είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ, κάλιο, αλλά και αντιοξειδωτικά όπως προανθοκυανίνες, ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

 

Άμεσα διαθέσιμη ενέργεια

Με την κατανάλωση φυσικών χυμών δημιουργούμε ένα boost στον οργανισμό μας αυξάνοντας ακαριαία τα επίπεδα ενέργειας και ζωτικότητας με τον πιο φυσικό τρόπο.

 

Απολαυστική ενυδάτωση και αποτοξίνωση

Καθώς οι χυμοί αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, μέσω της κατανάλωσής τους προσφέρουμε στον οργανισμό μας την πλέον φυσική ενυδάτωση και αποτοξίνωση. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της αφυδάτωσης καθώς και των πρώιμων συμπτωμάτων της, όπως η κόπωση, η ξηροδερμία, ο πονοκέφαλος, η δυσκοιλιότητα.

 

 

Το καλοκαίρι ο αποχυμωτής πιάνει μόνιμη θέση στον πάγκο της κουζίνας.

Ο τύπος του αποχυμωτή που θα διαλέξουμε εξαρτάται από τις ανάγκες μας, τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να φτιάξουμε έναν χυμό και τα χρήματα που θέλουμε να επενδύσουμε. Οι βασικές κατηγορίες αποχυμωτών είναι δύο: Οι φυγοκεντρικοί και οι αργής σύνθλιψης.

 

Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές

Λειτουργούν με ένα σύστημα περιστρεφόμενων λεπίδων που κινούνται με εξαιρετική ταχύτητα και σε συνδυασμό με την συμπίεση των φρούτων και των λαχανικών παράγουν μέσα σε λιγοστό χρόνο έναν εξαιρετικά διάφανο χυμό που διαχωρίζεται ακαριαία σχεδόν από τα στερεά στοιχεία. Αυτά τα στερεά αποθηκεύονται υπό τη μορφή πολτού σε ξεχωριστό μέρος της συσκευής. Οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές είναι κατάλληλοι για πιο σκληρά φρούτα που δεν χρειάζεται να καθαρίζουμε ή να κόψουμε σε κομμάτια πριν τη χρήση. Επιπλέον είναι οικονομικοί και παράγουν μεγάλη ποσότητα χυμού σε ελάχιστο χρόνο.

 

Αποχυμωτές αργής σύνθλιψης

Εξάγουν τον χυμό, συνθλίβοντας τα φρούτα και τα λαχανικά με εξαιρετικά αργή ταχύτητα χωρίς τη δημιουργία θερμότητας. Κάποια μοντέλα χρειάζονται να καθαρίσεις και να τεμαχίσεις τα φρούτα πριν την αποχύμωση, όμως μπορούν να διαχειριστούν φυλλώδη λαχανικά καθώς και μαλακά φρούτα. Η ποιότητα του χυμού που παράγουν είναι ανώτερη, ποσοτικά μεγαλύτερη, πιο συμπαγής και μεγαλύτερης διατροφικής αξίας, καθώς περιέχουν και τις φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών. Επιπλέον είναι αθόρυβοι.

 

 

Tips για τη δημιουργία νόστιμων ξεχωριστών χυμών

  • Συνδυάζουμε χρωματικά φρούτα και λαχανικά έτσι ώστε να δημιουργήσουμε χυμούς στο ίδιο χρώμα πχ ακτινίδια, σταφύλια, πράσινα μήλα, σέλερι για πράσινους χυμούς. Πορτοκάλι, καρότο, βερίκοκο για πορτοκαλοκίτρινους χυμούς κλπ.
  • Συνδυάζουμε γλυκά και ξινά ή στυφά φρούτα για να εξισορροπήσουμε το γευστικό αποτέλεσμα.
  • Φτιάχνουμε παγάκια με νερό και κομματάκια χρωματιστών φρούτων για να τα προσθέσουμε στους χυμούς μας δίνοντας ιδιαίτερο στιλ και χρώμα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη