Πότε ο φούρνος μικροκυμάτων εξοικονομεί ενέργεια συγκριτικά με την ηλεκτρική κουζίνα;

by K Admin

 

Αν ο φούρνος μικροκυμάτων έχει βρει θέση στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, ο σημαντικότερος λόγος είναι πως αποτελεί συνώνυμο της ταχύτητας και της ευκολίας, αφού μπορεί να ετοιμάσει ή να ζεστάνει το φαγητό πολύ πιο γρήγορα από τις εστίες” της κουζίνας ή το φούρνο.

Μάλιστα, το γρήγορο μαγείρεμα ή ζέσταμα δεν σημαίνει πως “θυσιάζονται” τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Κι αυτό γιατί, αν χρησιμοποιηθεί σωστά η συσκευή, τα τρόφιμα διατηρούν την ίδια διατροφική αξία με το παραδοσιακό βράσιμο ή ψήσιμο στην ηλεκτρική κουζίνα, κρατώντας αναλλοίωτες τις βιταμίνες τους και τα μεταλλικά στοιχεία.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως αυτή η εξοικονόμηση χρόνου “μεταφράζεται” και σε εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή πότε η προετοιμασία του γεύματος στο φούρνο μικροκυμάτων επιβαρύνει λιγότερο τους λογαριασμούς του ρεύματος, σε σχέση με την ηλεκτρική κουζίνα; Την απάντηση δίνει μελέτη του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA), που εξέτασε την κατανάλωση ρεύματος των δύο συσκευών, για διάφορα είδη τροφίμων.

Όπως θα δεις παρακάτω, η μελέτη έδειξε πως η σύγκριση έχει διαφορετικό αποτέλεσμα ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, ανάλογα με το φαγητό που ετοιμάζεται.

 

Προετοιμασία λαχανικών

Νικητής (και με διαφορά) ο φούρνος μικροκυμάτων, έναντι της ηλεκτρικής εστίας. Το μυστικό κρύβεται στο γεγονός ότι, με τα μικροκύματα, το βράσιμο των λαχανικών γίνεται “στον ατμό”, με συνέπεια να χρειάζεται η προσθήκη πολύ μικρότερης ποσότητας νερού. Αντίθετα, αν ετοιμάσεις την ίδια ποσότητα λαχανικών στο “μάτι” της κουζίνας, θα πρέπει να γεμίσεις με αρκετό νερό την κατσαρόλα, είτε τα βράσεις στον ατμό είτε όχι.

Αυτό σημαίνει πως με το “μάτι” θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να αρχίσει να βράζει το νερό, και επομένως να ετοιμαστούν τα λαχανικά. Κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.

 

Βράσιμο & ζέσταμα στερεών τροφών

Νικητής και πάλι ο φούρνος μικροκυμάτων. Είτε πρόκειται για φαγητά που έχεις αγοράσει προμαγειρεμένα, είτε για κάποιο γεύμα το οποίο περίσσεψε από προηγούμενες ημέρες και βρισκόταν στο ψυγείο, το ζέσταμά τους με τα μικροκύματα θα σου “κοστίσει” πολύ λιγότερο σε ρεύμα, από το να χρησιμοποιήσεις μία ηλεκτρική εστία.

Η μελέτη του DEFRA έδειξε πως, από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης, ο φούρνος μικροκυμάτων υπερέχει επίσης στο μαγείρεμα στερεών τροφίμων, όπως ζυμαρικών, φιλέτου σολομού, γλώσσας ή άλλων ψαρικών.

 

Ζέσταμα υγρών γευμάτων

Ισοπαλία. Ακόμη κι όταν πρόκειται να ζεστάνεις μία μερίδα οποιουδήποτε είδους σούπας, τότε θα ξοδέψεις περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας, είτε χρησιμοποιήσεις το φούρνο μικροκυμάτων είτε το “μάτι” της κουζίνας. Μάλιστα, αν θέλεις να θερμάνεις μεγαλύτερη ποσότητα, και επομένως θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις παραπάνω από μία φορά τον φούρνο μικροκυμάτων, τότε η ηλεκτρική εστία είναι οικονομικότερη.

 

Ψήσιμο

Από ενεργειακή άποψη, ο φούρνος μικροκυμάτων υπερέχει του ηλεκτρικού φούρνου. Εξάλλου, ο ηλεκτρικός φούρνος είναι από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. Βέβαια, το μειονέκτημα που είχαν τα παλιότερα και πιο απλά μοντέλα φούρνου μικροκύματων είναι πως δεν μπορούν να δημιουργήσουν  τη γνωστή ροδοκόκκινη κρούστα του ψητού, στο εξωτερικό του τροφίμου. Ωστόσο, πολλοί σύγχρονοι φούρνοι μικροκυμάτων διαθέτουν και λειτουργία γκριλ, αντιμετωπίζοντας και με το παραπάνω αυτό το μειονέκτημα.

 

Πού οφείλονται οι διαφορές στην ενεργειακή απόδοση;

Στον τρόπο λειτουργίας, αφού ο φούρνος μικροκυμάτων θερμαίνει τα τρόφιμα μέσω τριβής, η οποία προκαλείται από την ταλάντωση των μορίων νερού που υπάρχουν σε όλες τις τροφές, καθώς αυτά αλληλεπιδρούν με τα μικροκύματα. Αντίθετα, οι ηλεκτρικές εστίες και οι φούρνοι παράγουν θερμότητα, η οποία απορροφάται από τα τρόφιμα.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης των φούρνων μικροκυμάτων, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι θερμαίνουν απευθείας τις τροφές.

Μπορείς να δεις ακόμη