Πού απαγορεύεται να βάζουμε ξύδι?

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Συχνά το θεωρούμε πανάκεια και πιστεύουμε πως μπορεί να μας βοηθήσει σε όλα τα θέματα του νοικοκυριού μας. Όμως η χρήση του ξυδιού σε κάποιες περιπτώσεις απαγορεύεται ρητά γιατί λειτουργεί αντίθετα και μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

Το ξύδι–ιδιαίτερα το λευκό-μόνο του ή παρέα με μαγειρική σόδα είναι το Νο 1 φυσικό καθαριστικό το οποίο μας λύνει τα χέρια στο σπίτι απομακρύνοντας από ρούχα, σκεύη κι επιφάνειες λεκέδες, άλατα ή δυσάρεστες μυρωδιές, παρέχοντας παράλληλα και μια ελαφριά απολύμανση, ενώ διαθέτει και κάποιες θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Όσο ευεργετικό κι αν είναι συνήθως, υπάρχουν και ορισμένα υλικά, που μπορεί να καταστραφούν αν έρθουν σε επαφή με ξύδι και λεμόνι.

 

Πού ενδείκνυται (10 μόνο από πολλές ακόμη περιπτώσεις)

  1. Απομακρύνει τη σκουριά από μικρά μεταλλικά αντικείμενα, αρκεί να τα βυθίσουμε για λίγο σε ένα μπολ με ξύδι.
  2. Απομακρύνει κόλλες από τζάμια και ντουλάπες αρκεί να το ζεστάνουμε, να βυθίσουμε μέσα μια πετσέτα και να τρίψουμε με τη βρεγμένη πλευρά την επιφάνεια που κολλάει.
  3. Απομακρύνει άλατα από βάζα, βραστήρες, ατμοσίδερα, καφετιέρες, μπλέντερ κλπ (σε συνδυασμό με νερό), αρκεί να μείνει για κάποιο διάστημα ή να περάσει από τη συσκευή και μετά να ξεβγαλθεί καλά.
  4. Απομακρύνει μικρόβια και μυρωδιές από το ψυγείο μας, από πάγκους κουζίνας, επιφάνειες και πατώματα αρκεί ένα πέρασμα με μείγμα από νερό και ξύδι.
  5. Απομακρύνει μούχλα και βρωμιές από αρμούς πλακιδίων, αρκεί να ρίξουμε λίγο απευθείας πάνω στην περιοχή και να τρίψουμε με βουρτσάκι.
  6. Απομακρύνει δυσάρεστες μυρωδιές από σιφόνια. Διαλύουμε μέσα σε ένα φλιτζάνι ξύδι 150 γρ. μαγειρική σόδα κι 150 γρ. αλάτι. Το ρίχνουμε στο σιφόνι, αφήνουμε να δράσει μισή ώρα και ρίχνουμε άφθονο νερό.
  7. Χαρίζει γυαλιστερά μαλλιά στις κυρίες και αποτρέπει τις ψείρες από τα παιδικά κεφαλάκια, αρκεί να ξεβγάλουμε στο τέλος του λουσίματος με νερόξυδο.
  8. Χαρίζει λευκά δόντια αν κάνουμε μερικά μπουκώματα πριν το πλύσιμο των δοντιών και ολοκληρώσουμε τη στοματική υγιεινή ως συνήθως.
  9. Απαλύνει τον πονόλαιμο, σε συνδυασμό με ζεστό νερό και ποσοστό 50-50. Αρκούν λίγες γαργάρες.
  10. Ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων και τσούχτρας και μικρά καψίματα.

 

 

Πού απαγορεύεται

  1. Σε επιφάνειες από μάρμαρο, πέτρα ή γρανίτη. Η οξύτητά του όπως κι αυτή του λεμονιού μπορεί να καταστρέψει τέτοιου είδους επιφάνειες, γι’ αυτό μην προσπαθήσεις να καθαρίσεις το μαρμάρινο νεροχύτη, πάγκο, πάτωμα κλπ.
  2. Στο πλυντήριο πιάτων, γιατί μπορεί το μέταλλο να λατρεύει το ξύδι και στο πέρασμά του να γυαλίζει με μιας, όμως τα λάστιχα του πλυντηρίου θα ταλαιπωρηθούν άσχημα κι αυτό δεν το θέλουμε καθόλου.
  3. Σε λεκέδες από αυγό γιατί θα έχουμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, να σταθεροποιηθούν δηλαδή ακόμη περισσότερο πάνω στο ύφασμα. Αυτό δεν κάνουμε άλλωστε προσθέτοντας λίγο ξύδι στο νερό που βράζουμε τα αυγά ποσέ;

Μπορείς να δεις ακόμη