Ο καφές μας κάνει καλό

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα οφέλη από την κατανάλωση του καφέ είναι αρκετά και αξίζει να εστιάσουμε στα 7 πιο σημαντικά.

 

Φίλτρου, εσπρέσο ή ελληνικός; Όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος μας καφές δίχως άλλο είναι μια από τις καθημερινές απολαύσεις της ζωής. Η καφεΐνη μας «ξυπνάει» κάθε πρωί και μας κρατά σε εγρήγορση την υπόλοιπη μέρα. Η υπερβολική κατανάλωση του καφέ βέβαια, όπως κάθε υπερβολή μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην υγεία μας. Ωστόσο τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την έλλογη χρήση του είναι πολλά:

  1. Ο καφές περιέχει σχεδόν μηδαμινές θερμίδες, οπότε αν δεν του προσθέσουμε ζάχαρη και κρέμα, δεν μας επιβαρύνει καθόλου ακόμη κι αν βρισκόμαστε σε δίαιτα.
  2. Ο καφές περιέχει βιταμίνες όπως: Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ) και Β3 (νιασίνη) καθώς επίσης μαγγάνιο, κάλιο και μαγνήσιο.
  3. Ο καφές μας τονώνει, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας και να μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο κουρασμένοι. Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό μας σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα με αποτέλεσμα να αντέχουμε περισσότερο την έντονη σωματική δραστηριότητα.
  4. Ο καφές είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών, υπεύθυνων για πολλές ασθένειες, ενώ κάνουν καλό στο ήπαρ και την καρδιά. Κακά τα ψέματα οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου που ακολουθούν μια τυπική διατροφή, παίρνουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών από τον καφέ παρά από φρούτα και λαχανικά.
  5. Ο καφές μας βοηθά να κάψουμε λίπος, καθώς η καφεΐνη είναι αποδεδειγμένα μια ουσία που ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό μας. Δεν είναι τυχαίο πώς τα περισσότερα σκευάσματα που καταπολεμούν το πάχος περιέχουν καφεΐνη.
  6. Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ έχουν 23-50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
  7. Ο καφές εικάζεται πως προστατεύει από την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Μπορείς να δεις ακόμη