Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει και η ζέστη είναι αφόρητη. Για να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα επιλέγεις να βρίσκεσαι στα πιο δροσερά μέρη, πίνεις παγωμένα ροφήματα, κάνεις συχνά ντους ενώ με κάθε ευκαιρία πηγαίνεις σε κάποια πισίνα ή θάλασσα.
Πολλές φορές, όλα αυτά δεν αρκούν και η ζέστη εξακολουθεί να σε ταλαιπωρεί. Και αν δεν την αντέχεις εσύ, σκέψου τι θα αισθάνεται το κατοικίδιό σου που επιβαρύνεται και από το πλούσιο τρίχωμά του. Μην ξεχνάς πως και εκείνο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να απολαύσει το καλοκαίρι με ασφάλεια. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να προστατέψεις το ζωάκι σου από τη ζέστη με τον καλύτερο τρόπο.
Βρες του σκιά
Ο ήλιος είναι αρκετά επιβλαβής τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Μην υποθέσεις ότι το κατοικίδιό σου θα αναζητήσει από μόνο του σκιά. Εκτός αν έχεις γάτα, που σίγουρα θα βρει κάποιο δροσερό μέρος. Αν όμως έχεις σκύλο φρόντισε τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο «επικίνδυνος» να μην τον αφήνεις εκτεθειμένο.
Το προτιμότερο είναι να το κρατήσεις μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα τις ώρες που η ακτινοβολία είναι δυνατή. Πρέπει όμως ο χώρος να είναι δροσερός και να αερίζεται καλά. Αν δεν είναι εφικτό να μείνει σε εσωτερικό χώρο, φρόντισε για τις ώρες που θα βρίσκεται στο μπαλκόνι ή την αυλή σου να υπάρχει ένα ευρύχωρο, δροσερό και σκιερό μέρος όπου θα κινείται. Εάν το δάπεδο απορροφάει πολύ ζέστη καλό θα ήταν να αγοράσεις ένα δροσιστικό χαλάκι σκύλων εξασφαλίζοντας έτσι συνεχή δροσιά στο ζωάκι σου για αρκετές ώρες.
Η έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να του προκαλέσει εγκαύματα ιδιαίτερα εάν έχει πολύ κοντή γούνα ή εάν έχει πρόσφατα κουρευτεί. Πολύ ευαίσθητα είναι και τα αυτιά τους γι’ αυτό σε περίπτωση που το αφήσεις έξω βάλε του μια αντιηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Στην περίπτωση πάντως που το κατοικίδιό σου εμφανίσει σημάδια από έγκαυμα, απευθύνσου στον κτηνίατρό σου άμεσα.
Φρόντισε για το νερό του
Φρόντισε τα ζωάκια σου να έχουν πάντα άφθονο καθαρό και δροσερό νερό. Βέβαια, το να έχεις εκτεθειμένο το νερό μέσα στο σπίτι μαζί με το κατοικίδιο ίσως επιφυλάσσει κινδύνους. Είναι αναπόφευκτο να προκύψουν ατυχήματα. Εάν θες να το αποφύγεις αυτό, προγραμμάτισε το νερό του έτσι ώστε να πίνει μεγάλες ποσότητες λίγο πριν την βόλτα του και τις υπόλοιπες ώρες δίνε του μικρές γουλίτσες.
Μια καλή λύση είναι να του δίνεις να γλύφει ένα παγάκι. Τις περισσότερες φορές το ζωάκι σου δεν διψάει πραγματικά, απλά αναζητά λίγη δροσιά και καταφεύγει στο νερό. Εάν του δίνεις να γλύφει ένα παγάκι σε τακτά διαστήματα τότε θα δεις ότι θα είναι τρισευτυχισμένο και εσύ θα αποφύγεις τις διαρροές. Επίσης, είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου νερό όταν βγάζεις το βγάζει βόλτα.
Περιόρισε το έντονο παιχνίδι
Αν έχεις σκύλο ξέρεις πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την καλή του φυσική κατάσταση και την υγεία του. Όμως όταν ο καύσωνας εμφανιστεί, πρέπει να αποφεύγεις την έντονη άσκηση. Μια βόλτα το σούρουπο ή νωρίς το πρωί είναι αρκετή τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Οπότε άσε το μπαλάκι για τις κρύες μέρες. Άλλωστε ούτε και εσύ θα έχεις και πολύ όρεξη για τρέξιμο με τέτοια ζέστη.
Προσοχή και στην τροφή
Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού μην ταΐζεις το ζωάκι σου μες στο καταμεσήμερο. Κατά τη διαδικασία της πέψης ο οργανισμός του ανεβάζει θερμοκρασία, οπότε σε συνδυασμό και με την ζεστή ατμόσφαιρα υποφέρει περισσότερο. Καλύτερα να το ταΐσεις το απόγευμα ή πολύ νωρίς το πρωί.
Επίσης, φρόντισε να μην του δίνεις τροφές με γλυκαντικές ουσίες γιατί δυσκολεύεται κατά την πέψη. Τέλος, να θυμάσαι να μην αφήνεις την τροφή του πολλές ώρες εκτεθειμένη γιατί η ζέστη μπορεί να την αλλοιώσει και να αρρωστήσει το ζωάκι σου.
Μην το αφήνεις στο αυτοκίνητο
Δεν αφήνουμε ποτέ κάποιο παιδί ή κατοικίδιο ασυνόδευτο μέσα σε αυτοκίνητο ούτε για πέντε λεπτά. Η θερμοκρασία του αυτοκινήτου ανεβαίνει πάρα πολύ γρήγορα και σε επικίνδυνα επίπεδα προκαλώντας ασφυξία και θερμοπληξία μέσα σε λίγα λεπτά.
Κολύμπι
Το κολύμπι είναι ιδανικό για να δροσιστείς, το ίδιο και για τον σκύλο σου. Επίλεξε μια ήσυχη ερημική παραλία όπου δεν θα έχει πολλούς λουόμενους και πηγαίνετε για μπανάκι. Οι σκύλοι λατρεύουν το νερό, οπότε μόλις αντικρίσει τα γαλάζια νερά της θάλασσας ποιος το πιάνει. Απλά βεβαιώσου πριν από την βουτιά ότι ο σκύλος σου μπορεί να βγει εύκολα από το νερό, ότι δεν υπάρχουν απότομες όχθες και ότι η παρουσία του σκύλου σου δεν ενοχλεί κάποιον από τους λουόμενους.
Φυσικά, εάν θες να αποφύγεις όλα αυτά μπορείς να φουσκώσεις μια πισίνα στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου και να απολαύσεις με το σκυλάκι σου ώρες ξεγνοιασιάς και δροσιάς. Το μπουγέλο καλό θα ήταν να το αποφύγεις. Δεν βρέχουμε ποτέ το σώμα του σκύλου για δροσιά γιατί αντ΄ αυτού κλείνουν οι πόροι του δέρματος και το σκυλί αναπνέει δυσκολότερα. Είναι προτιμότερο να βρέξεις το δάπεδο γιατί ξαπλώνοντας πάνω σε υγρό πάτωμα το νερό βρέχει τις πατούσες και την κοιλιά του ζώου και έτσι ρίχνει την θερμοκρασία του σώματος.
Εννοείται πως κολύμπι και μπουγέλο είναι απαγορευτικά για γάτες και κουνέλια. Γι’ αυτά, θα πρέπει να ακολουθήσεις άλλη τακτική. Οι μεν γάτες δροσίζονται από τις πατούσες οπότε θα ήταν καλό εάν δρόσιζες αυτές με ένα πανάκι, τα δε κουνέλια ρυθμίζουν την θερμοκρασία τους από τις κορυφές των αυτιών τους οπότε εάν έχεις κουνελάκι μπορείς να του βρέξεις μόνο τα αυτιά.
Κανόνες υγιεινής
Φρόντισε να κουρέψεις το σκυλάκι σου εγκαίρως εάν είναι απαραίτητο. Χτένιζέ το καθημερινά ώστε να απαλλάσσεται από τις περιττές τρίχες και φρόντιζε να διατηρείς τις πατούσες του καθαρές γιατί από εκεί ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του.
Παρόλα αυτά εάν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και το ζωάκι σου πολύ ευαίσθητο μπορεί να μην την γλιτώσει την θερμοπληξία. Εσύ, πρέπει να είσαι έτοιμος και να μπορείς να διακρίνεις τα συμπτώματα ώστε να βοηθήσεις το ζωάκι σου έγκαιρα. Έλεγξε εάν το κατοικίδιό σου έχει έντονο λαχάνιασμα, γυαλιστερά ματάκια πέρα του συνηθισμένου, ανησυχία, υπερβολική δίψα, λήθαργο, έλλειψη συντονισμού, έντονη έκκριση σάλιου, εμετό ή πυρετό.
Εάν έχεις κουνελάκι, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί σπάνια δείχνουν την αρρώστια τους και ακόμα πιο σπάνια κάνουν εμετό. Οπότε τα μόνα σημάδια είναι ο λήθαργος και η έλλειψη διάθεσης, ενώ κάποιες φορές κοκκινίζουν τα αυτάκια τους .
Εάν υποψιάζεσαι ότι το κατοικίδιό σου έχει θερμοπληξία μετέφερε το σε δροσερό μέρος, βρέξε μια πετσέτα και βάλε τη στα πατουσάκια του ή στα αυτάκια του εάν είναι κουνέλι και πάρε αμέσως τηλέφωνο τον κτηνίατρο ώστε να σου δώσει οδηγίες για να ανακουφιστεί το ζωάκι σου άμεσα.
Να θυμάσαι ότι το κατοικίδιό σου υποφέρει όσο και εσύ από την ζέστη. Γι’ αυτό μην το ξεχνάς, προσέφερέ του λίγη δροσιά και αυτό σίγουρα θα σου το ανταποδώσει με απέραντη αγάπη.