Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τα τραπεζώματα και τα γιορτινά καλέσματα των ημερών που μεσολαβούν μεταξύ των Χριστουγέννων και των Φώτων προκαλούν μεγάλες προσδοκίες στους καλεσμένους, τεράστιο άγχος στους οικοδεσπότες, αλλά και υπέροχες αναμνήσεις. Αν είσαι από τη μεριά των αγχωμένων, καλού κακού ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές.
1. Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσουμε τη μέρα και το είδος του καλέσματος. Το συζητάμε και με τους φίλους μας μην τυχόν και κάνουμε παρόμοια πλάνα. Ο μπουφές είναι καλή λύση αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλο κάλεσμα και δεν έχουμε τόσο μεγάλο τραπέζι ή ανάλογο χώρο στο σπίτι. Δεν ξεχνάμε πως οι παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πιο απαιτητικές. Τα μεσημεριανά καλέσματα πάλι είναι πιο ήσυχα, αλλά μπορούμε να κάνουμε κι απογευματινό κάλεσμα με τσάι ή καφέ παρέα με γλυκές κι αλμυρές νοστιμιές, με επιτραπέζια και τυχερά παιχνίδια που τέτοιες μέρες έχουν την τιμητική τους. Κι αν μας πάρει η ώρα και μας σφίξει πείνα, μια γρήγορη μακαρονάδα ή μια σούπα με τραχανά θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. Ας έχουμε τα υλικά σε πρώτη ζήτηση.
2. Φτιάχνουμε λίστα καλεσμένων με όσους θέλουμε να έχουμε κοντά μας και δεν ξεχνάμε αυτούς που είναι μόνοι χρονιάρες μέρες. Σκεφτόμαστε πως όλοι οι καλοί χωράνε και ξεκινάμε με τους ανθρώπους του σπιτιού και τους πιο κοντινούς μας.
3. Χαλαρώνουμε, οργανωνόμαστε και πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά. Και θα πάνε αν δεν προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Μοιράζουμε λοιπόν αρμοδιότητες για να αφαιρέσουμε βάρη από πάνω μας. Άλλος ξέρει καλύτερα από μουσική, άλλος από κρασιά, άλλος μπορεί να μας βοηθήσει με τα ψώνια, άλλος με το γλυκό κλπ. Ζητάμε τη βοήθειά τους!
4. Πριν φτάσουμε στο φαγητό, καλό είναι να ασχοληθούμε με τη γιορτινή διακόσμηση. Αν δεν έχουμε στολίσει δέντρο, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Μπορούμε να στολίσουμε ή να μην στολίσουμε και απλώς να βάλουμε φωτάκια σε ένα φυτό εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Πρασινάδες και γιορτινά στολίδια σε βάζα, φρουτιέρες με φρούτα εποχής και ρόδια, ένα στεφάνι στην πόρτα της εισόδου, ένα γιορτινό art de la table θα φτιάξουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα που χρειαζόμαστε.
5. Σχεδιάζουμε ένα μενού στα μέτρα μας πρώτα απ’ όλα, εντός των οικονομικών και μαγειρικών μας δυνατοτήτων αλλά και της κουζίνας μας από πρακτικής πλευράς. Αποφεύγουμε τους μεγάλους πειραματισμούς και τις δύσκολες τεχνικές που δεν έχουμε επιχειρήσει ξανά. Ο φούρνος δεν προλαβαίνει να ψήσει τα πάντα, πρέπει λοιπόν να μοιραστεί το ψήσιμο με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Καταγράφουμε το μενού με χαρτί και μολύβι και βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε λάβει υπόψη τις πιθανές αλλεργίες ή τις διατροφικές ιδιαιτερότητες των καλεσμένων μας, φροντίζοντας να έχουμε εναλλακτικές για όλους.
6. Δεν ξεχνάμε το κρασί και αν δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις συνδυασμού φαγητού και κρασιού, αφού βγάλουμε το μενού παίρνουμε τη βοήθεια κάποιου φίλου ή μιας κάβας που εμπιστευόμαστε. Φροντίζουμε να έχουμε αρκετά μπουκάλια και τα λευκά να είναι παγωμένα στη σωστή θερμοκρασία. Τα κόκκινα μπορούν να μείνουν και στο μπαλκόνι. Δεν ξεχνάμε τους οικονομικούς ασκούς, υπάρχουν πλέον πολύ καλές επιλογές κρασιών, άσε που θα αξιοποιηθούν επιτέλους οι καράφες που έχουμε στο ντουλάπι. Επίσης θυμόμαστε αυτούς που πίνουν μόνο μπίρα με το φαγητό τους.
7. Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα σημαντική γι’ αυτό οργανώνουμε καλωσόρισμα. Εκτός από την κατάλληλη μουσική και την εορταστική ατμόσφαιρα μπορούμε να ετοιμάσουμε κάποιο ζεστό αρωματικό κρασί, ένα γιορτινό κοκτέιλ ή απλώς ένα δίσκο με παγωμένα τσίπουρα με σπόρους από ρόδι ή βατόμουρα, έτσι για τη χαρά. Αν πάντως έχουμε προγραμματίσει για τη συνέχεια καθιστό δείπνο ή μπουφέ δεν το παρακάνουμε με τα συνοδευτικά. Λίγοι ξηροί καρποί ή 2 απλά μεζεδάκια είναι αρκετά για να τα συνοδεύσουμε.
8. Τα κεριά ζεσταίνουν κι ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα όμως όταν υπάρχει πολύς κόσμος στο σπίτι είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τα έντονα αρωματικά κεριά γιατί όταν ανακατεύονται με τις μυρωδιές του φαγητού συχνά δημιουργούν δυσάρεστα αποτελέσματα.
9. Προσοχή στο budget. Είναι προτιμότερο να βάλουμε πλαφόν στα έξοδα που μπορούμε να κάνουμε, παρά να βγούμε εντελώς εκτός. Γι’ αυτό δεν πάμε για ψώνια αν δεν έχουμε φτιάξει προηγουμένως λίστα με ό,τι χρειαζόμαστε πραγματικά.
10. Η οικονομία είναι εξυπνάδα, όχι τσιγκουνιά γι’ αυτό οργανώνουμε έξυπνα τα ψώνια μας. Δεν ξεχνάμε λοιπόν πως η Λαϊκή της γειτονιάς μας έχει πολύ φρέσκα και φτηνά λαχανικά και φρούτα. Τα ελληνικά και τα εποχικά είναι πάντα πιο φτηνά. Τα ακριβά κομμάτια κρέατος δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, υπάρχουν και φτηνά κομμάτια που με το κατάλληλο μαγείρεμα γίνονται πεντανόστιμα και πολύ αμπιγέ. Καλό είναι λοιπόν να επισκεφτούμε την Κεντρική Αγορά για κρέατα, πουλερικά, ψαρικά, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά σε τεράστια ποικιλία και καλές τιμές, αλλά ποτέ την τελευταία στιγμή!
Extra Tip:
Δεν ξεχνάμε την οικοδέσποινα. Πρέπει να κλέψει τη λάμψη από όλα τα φωτάκια, κι όλα τα καλά σερβίτσια που θα βγουν στο τραπέζι. Μέσα σε όλα λοιπόν δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον εαυτό μας και οφείλουμε να βρούμε λίγο χρόνο για τη δική μας ξεκούραση και περιποίηση πριν το μεγάλο πάρτι.