Ιδέες για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Τo πρώτο τραπέζι της χρονιάς συνηθίζεται να είναι το πιο πλούσιο και ξεχωριστό από όλα. Γι’ αυτό και το εμπλουτίζουμε με πιάτα από ξεχωριστές πρώτες ύλες που μπορούν να το κάνουν αξέχαστο!

 

Πλατό με ιδιαίτερα τυριά και Αλλαντικά!

Επιλέγουμε τυριά που είναι πιο ιδιαίτερα σε γεύση όπως  παλαιωμένη κρητική γραβιέρα, μετσοβόνε, αλλά και ιταλική παρμεζάνα, γαλλικό brie, camembert, κατσικίσιο κορμό chevre και από αλλαντικά Prosciutto, jamon, bresaola, σαλάμι, μορταδέλα, λούζα, καβουρμάς σερβιρισμένα μαζί με ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, chutney και σταφύλια.

 

Κρεατικά:

  • Το βαρύ πυροβολικό του γιορτινού τραπεζιού είναι το χοιρινό. Τοp όλων θεωρείται το γουρουνόπουλο, το οποίο συνήθως ψήνεται ολόκληρο και με τις ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία. Όσο για τα πιο δημοφιλή επιμέρους κομμάτια θεωρούνται το μπούτι, η παντσέτα, το καρέ της μπριζόλας, η πορκέτα (η παντσέτα τυλιγμένη ρολό μαζί με την πέτσα της)
  • Μαύρος χοίρος: παλιά ελληνική ράτσα χοίρου εξαιρετικής νοστιμιάς που εκτρέφεται σε λίγες φάρμες και θα βρείτε σε λιγοστά κρεοπωλεία.
  • Μοσχάρι: Μπορεί το φιλέτο να είναι το ακριβότερο κομμάτι του μοσχαριού όμως τις μέρες της γιορτής τα κομμάτια που κλέβουν την παράσταση πέρα από το καρέ της μπριζόλας είναι το οσομπούκο, τα μάγουλα, το χτένι, τα οποία είναι πλούσια σε ζελέ και γι’ αυτό μαγειρεύονται τέλεια μαζί με κόκκινα ή γλυκά κρασιά, με μπαχαρικά και άγρια μανιτάρια.

 

Πουλερικά

Μπορεί η γαλοπούλα να είναι για πολλούς η πρώτη επιλογή στο γιορτινό τραπέζι και να μαγειρεύεται ψητή αφού πρώτα μαριναριστεί, ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη επιλογές

 

Πάπια

Νόστιμο πουλερικό με μπόλικο λίπος στην πέτσα. Συνήθως ψήνεται ολόκληρη μαζί με πορτοκάλι, μπράντι και μπαχαρικά, αλλά μπορείτε να την αγοράσετε και σε κομμάτια (στήθος, φιλέτα, μπούτια)

 

Κόκορας

Κάνει την τέλεια σούπα, ενώ μαγειρεύεται εξαιρετικά στο φούρνο και στην κατσαρόλα κρασάτος.

 

Φραγκόκοτα

Μικρό πουλερικό πιο φτωχό σε λιπαρά από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, έχει πιο κίτρινο και νόστιμο κρέας και μαγειρεύεται εξαιρετικά στην κατσαρόλα με κρασάτες και λεμονάτες σάλτσες ή κόκκινα φρούτα, εσπεριδοειδή και κονιάκ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη