Τα πιο συχνά μαγειρικά λάθη και πώς να τα αποφύγεις

by K Admin

 

Όποιος κι αν είναι αυτός που μαγειρεύει σε ένα νοικοκυριό, όσο καλός κι αν είναι, κάποια στιγμή μπορεί να πέσει σε ένα μαγειρικό λάθος, άλλοτε πιο συχνά, άλλοτε μια στο τόσο. Ακόμα όμως κι ένα μικρό λάθος, που μπορεί να σου φαίνεται ασήμαντο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα «κακό» πιάτο, που εκτός από άνοστο, ίσως να είναι και βλαβερό για τον οργανισμό σου. Συγκεντρώσαμε λοιπόν, τα πιο συνηθισμένα μαγειρικά λάθη και πώς θα τα διορθώσεις.

 

Δεν προθερμαίνεις σωστά το τηγάνι ή την κατσαρόλα

Το τηγάνι και η κατσαρόλα είναι δίχως αμφιβολία τα πιο πολυχρηστικά σκεύη της κουζίνας, καθώς μπορείς να ετοιμάσεις εύκολα και γρήγορα πολλά γευστικά πιάτα. Ωστόσο, αν δεν σου πετυχαίνει η ομελέτα ή σου καίγεται το φαγητό, τότε σίγουρα συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο λάθος. Και αυτό συνήθως είναι να μην προ-θερμαίνεις όσο πρέπει τα σκεύη σου. Το τηγάνι/ κατσαρόλα πρέπει να προθερμαίνεται καλά, ώστε, από τη μία, να πετύχεις το σωστό χρώμα στο φαγητό αποφεύγοντας να σου βγει εντελώς «στεγνό» και, από την άλλη, να αποκλείσεις την πιθανότητα να σου κολλήσει . Προσοχή μόνο να μην ζεσταίνεις υπερβολικά το τηγάνι ή την κατσαρόλα, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να καταστρέψει τα σκεύη σου.

 

Tip

Ρίξε λίγο λάδι στο άδειο τηγάνι και επίλεξε την σωστή θερμοκρασία τηγανίσματος/ μαγειρέματος. Αποφεύγεις, έτσι, τον κίνδυνο υπερθέρμανσης. Όταν το λάδι θα έχει εξαπλωθεί σε όλο το τηγάνι, ρίξε μέσα το φαγητό που πρόκειται να μαγειρέψεις και χαμήλωσε τη θερμοκρασία. Στην αρχή το φαγητό μπορεί να κολλήσει πάνω στο τηγάνι, αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα ξεκολλήσει μόνο του. Τότε πρέπει να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία και να συνεχίσεις το τηγάνισμα σε χαμηλότερη φωτιά. Όσο για το βράσιμο, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βράσιμο ζυμαρικών. Πρέπει να περιμένεις να βράσει το νερό και μετά να ρίξεις τα μακαρόνια, διαφορετικά δεν θα μαγειρευτούν σωστά.

____________

 

Γεμίζεις υπερβολικά την κατσαρόλα ή το τηγάνι

Θέλεις να ροδίσεις το κρέας ή να τηγανίσεις κεφτεδάκια ή λαχανικά και να πάρουν άψογο χρώμα; Τότε μην γεμίζεις το τηγάνι γιατί το φαγητό δεν θα πάρει χρώμα και δεν θα αποκτήσει την κατάλληλη, πλούσια γεύση. Το φαγητό απελευθερώνει υγρασία όσο μαγειρεύεται, γι’ αυτό χρειάζεται να του αφήσεις χώρο προκειμένου να «δραπετεύσει» ο ατμός.

 

Tip

Για καλύτερα αποτελέσματα και στις περιπτώσεις που πρέπει να μαγειρέψεις μεγάλη ποσότητα φαγητού, ενώ έχεις λίγο χρόνο στη διάθεσή σου, τότε χρησιμοποίησε δύο κατσαρόλες ή τηγάνια.

__________

 

Μαγειρεύεις το κρέας παγωμένο

Αν μαγειρεύεις το κρέας παγωμένο και το βάζεις κατευθείαν από το ψυγείο στο φούρνο ή το τηγάνι, τότε κάνεις ένα κλασικό μαγειρικό λάθος. Αυτός είναι ο λόγος που το κρέας ψήνεται καλά στην επιφάνεια αλλά στο εσωτερικό του παραμένει άψητο, ή κάποιες φορές, σχεδόν ωμό.

 

Tip

Το κρέας μαγειρεύεται σωστά, εάν το αφήσεις να μείνει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου μετά το ψυγείο. Φρόντισε να βγάζεις το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μαγειρέψεις.

__________

 

Άλλο βράσιμο, άλλο σιγοβράσιμο

Όταν η συνταγή λέει «σιγοβράζουμε» πρέπει να σιγοβράζεις… Και όχι να βράζεις. Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη στην κουζίνα, ίσως γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει σιγοβράσιμο. Πρόκειται για μία τεχνική μαγειρέματος στην οποία το φαγητό μαγειρεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία, κάτι που σημαίνει ότι το νερό δεν πρέπει να κοχλάζει υπερβολικά.

 

Tip

Όταν πρόκειται για ψητό κατσαρόλας, το φαγητό πρέπει να ροδίσει ή να σοταριστεί σε λίγο λίπος και κατόπιν να σιγοψηθεί σε λίγο καυτό υγρό με το καπάκι κλειστό. Το σιγοψήσιμο φροντίζει για ιδιαίτερα ζουμερά και αρωματικά ψητά κατσαρόλας. Το σύντομο σοτάρισμα σε λίπος δημιουργεί μια καφέ κρούστα, την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις αργότερα για μια νόστιμη σάλτσα. Μπορείς επίσης, να σοτάρεις χωρίς λίπος το φαγητό σε ένα αντικολλητικό σκεύος.

__________

 

Χρησιμοποιείς μικρή κατσαρόλα για να βράσεις μακαρόνια

Τα μακαρόνια θεωρούνται ένα από τα πιο εύκολα φαγητά. Για ποιο λόγο, όμως, όταν τα φτιάχνεις γίνονται… κουβάρι; Σίγουρα κάποια στιγμή δοκίμασες να βράσεις σπαγγέτι σε μικρή κατσαρόλα, και για να χωρέσουν τα έκοψες στη μέση. Μεγάλο λάθος. Χρησιμοποιώντας μικρή κατσαρόλα, η θερμοκρασία του νερού μειώνεται σημαντικά όταν ρίχνεις τα μακαρόνια. Κάτι που δεν συμβαίνει με τις μεγάλες κατσαρόλες. Όταν τελικά το νερό αρχίζει και πάλι να βράζει τα μακαρόνια πλέον έχουν αρχίζει να κολλάνε στον πάτο της κατσαρόλας ή και μεταξύ τους.

 

Tip

Δεν λέμε να χρησιμοποιήσεις μια τεράστια κατσαρόλα για 250 γραμμάρια μακαρόνια. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να είναι και «στρυμωγμένα» μέσα στην κατσαρόλα. Σκέψου ότι για κάθε 100 gr πρέπει να βάζεις περίπου 100ml νερό.  Προτίμησε λοιπόν μια ευρύχωρη κατσαρόλα – ειδικά όταν πρόκειται για σπαγγέτι, ώστε να μπορείς να τα ανακατεύεις άνετα όσο βράζουν.

__________

 

Μήπως έχεις «εμμονή» με το διαρκές ανακάτεμα;

Το ανακάτεμα με σπάτουλα, κουτάλα κ.ο.κ. ορισμένες φορές είναι αναγκαίο για να δέσουν οι γεύσεις ή για να μην κολλήσει το φαγητό (π.χ. όταν βράζεις μακαρόνια), ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι καλό το διαρκές ανακάτεμα. Τουλάχιστον όχι για όλες τις συνταγές. Υπάρχει άλλωστε και ο κίνδυνος να διαλυθούν τα συστατικά του φαγητού μας και να πολτοποιηθεί, κάτι που θα αλλοιώσει τη γεύση αλλά και την εικόνα του φαγητού.

 

Tip

Επομένως αν η συνταγή δεν προτρέπει για διαρκές ανακάτεμα (όπως π.χ. στο ριζότο), καλό είναι να το αποφεύγεις. Απλά, ανακάτεψε όσο πρέπει!

 

Μπορείς να δεις ακόμη