Τι είναι οι σπόροι chia, γιατί και πώς να τους χρησιμοποιήσω!

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Tα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα μεγάλα συγκριτικά οφέλη που προσδίδουν στον οργανισμό μας κάποιες τροφές, που λόγω των υπέρ-ιδιοτήτων τους τις κατατάσσουμε στην κατηγορία “super foods”. Μία απ’ αυτές είναι και οι σπόροι chia.

Οι σπόροι chia προέρχονται από ένα φυτό, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας, το οποίο έχει ως πατρίδα του τη Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα, το Κεντρικό και Νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Οι Αζτέκοι το θεωρούσαν πηγή δύναμης κι ενέργειας κι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους.

Διατροφική αξία

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, λινολεϊκό οξύ, αντιοξειδωτικά κι Ω-3 λιπαρά οξέα (σε τιμές έως και 10πλάσιες απ’ άλλους σπόρους), τα οποία είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στην υγεία της καρδιάς. Μία κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει μόνον 60 θερμίδες, 5γρ. φυτικών ινών, 3γρ. πρωτεΐνης, 2282mg Ω-3 και 752mg Ω-6 λιπαρά οξέα. Επίσης περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, βόριο κι ασβέστιο σε μεγάλες ποσότητες κι εκπληκτικές αναλογίες: 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα! Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 1-1,5 κουταλιά της σούπας κάθε μέρα.

 

 

Ιδιότητες

  • Ο συνδυασμός σε λινολεϊκό οξύ, φυτικές ίνες κι αντιοξειδωτικά μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, άρα και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Οι υδρόφιλες ιδιότητες τους βοηθούν στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών του οργανισμού.
  • Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν «σπάνε» σταδιακά διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνοντας την αντοχή.
  • Βοηθούν στις δίαιτες αφού μειώνουν το αίσθημα της πείνας λόγω του ότι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, απορροφούν πολύ νερό και διαστέλλονται στο στομάχι.
  • Την ίδια στιγμή οι φυτικές ίνες μαζί με την πρωτεΐνη και τους σύνθετους υδατάνθρακες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, άρα αισθάνεσαι πληρότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν ενδίδεις σε τσιμπολογήματα.
  • Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτούς που γυμνάζονται και θέλουν ν’ αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα και να κάνουν γράμμωση.

 

 

Πώς να τους καταναλώσεις

Οι σπόροι chia καταναλώνονται με πολλούς τρόπους: ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι και αναμεμειγμένοι με νερό. Μάλιστα, όταν αναμιγνύονται με νερό, ή χυμούς μετατρέπονται σ’ ένα είδος ζελέ. Πρόσθεσε τους, λοιπόν, σαν topping  στο γιαούρτι σου μαζί με βρώμη και ψιλοκομμένα φρούτα, σε χυμούς και smoothies, σε κρύο, ή ζεστό τσάι, στο γάλα (ζωικό και φυτικά), σε κέικ και μάφιν, σε μπισκότα και ψωμί, ακόμη και σε σαλάτες και σάλτσες. Με chia μπορείς να φτιάξεις επίσης κρέμες και πουτίγκες.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη