Πώς αξιοποιούμε τα αποξηραμένα φρούτα
Από την Ιωάννα Σταμούλου Εκτός από σοβαρούς λόγους να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ξερά φρούτα έχουμε
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Tα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα μεγάλα συγκριτικά οφέλη που προσδίδουν στον οργανισμό μας κάποιες τροφές, που λόγω των υπέρ-ιδιοτήτων τους τις κατατάσσουμε στην κατηγορία “super foods”. Μία απ’ αυτές είναι και οι σπόροι chia.
Οι σπόροι chia προέρχονται από ένα φυτό, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας, το οποίο έχει ως πατρίδα του τη Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα, το Κεντρικό και Νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Οι Αζτέκοι το θεωρούσαν πηγή δύναμης κι ενέργειας κι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους.
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, λινολεϊκό οξύ, αντιοξειδωτικά κι Ω-3 λιπαρά οξέα (σε τιμές έως και 10πλάσιες απ' άλλους σπόρους), τα οποία είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στην υγεία της καρδιάς. Μία κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει μόνον 60 θερμίδες, 5γρ. φυτικών ινών, 3γρ. πρωτεΐνης, 2282mg Ω-3 και 752mg Ω-6 λιπαρά οξέα. Επίσης περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, βόριο κι ασβέστιο σε μεγάλες ποσότητες κι εκπληκτικές αναλογίες: 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα! Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 1-1,5 κουταλιά της σούπας κάθε μέρα.
Οι σπόροι chia καταναλώνονται με πολλούς τρόπους: ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι και αναμεμειγμένοι με νερό. Μάλιστα, όταν αναμιγνύονται με νερό, ή χυμούς μετατρέπονται σ’ ένα είδος ζελέ. Πρόσθεσε τους, λοιπόν, σαν topping στο γιαούρτι σου μαζί με βρώμη και ψιλοκομμένα φρούτα, σε χυμούς και smoothies, σε κρύο, ή ζεστό τσάι, στο γάλα (ζωικό και φυτικά), σε κέικ και μάφιν, σε μπισκότα και ψωμί, ακόμη και σε σαλάτες και σάλτσες. Με chia μπορείς να φτιάξεις επίσης κρέμες και πουτίγκες.