Τι είναι τα UPS και γιατί αποτελεί αξιόπιστη επένδυση για μια επιχείρηση

by Zikou Stella

Το UPS αποτελεί σημαντική επένδυση για κάθε είδους επιχείρηση, αφού πρόκειται για μία δικλείδα ασφαλείας που θα προστατέψει τη λειτουργία και τα δεδομένα της επιχείρησης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Είτε πρόκειται για ένα μικρό κατάστημα, ένα γραφείο, είτε για μια μεγάλη εταιρία με πολλαπλούς servers και υπολογιστές, τα UPS είναι απαραίτητη προσθήκη για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

 

Τι είναι όμως τα UPS και πως ακριβώς λειτουργούν;

Το UPS (Uninterruptible Power Supply) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που συνδυάζει ένα καλώδιο ρεύματος, πρίζες και εξόδους τροφοδοσίας προστασίας ισχύος, ενώ ενσωματώνει συστοιχίες μπαταριών (για παροχή ρεύματος). Το UPS συνδέεται σε μια κεντρική πρίζα και πάνω στις πρίζες του συστήματος μπορείτε να συνδέσετε τον εξοπλισμό σας, από ένα μικρό επιτραπέζιο υπολογιστή μέχρι ένα ολόκληρο κέντρο δεδομένων γεμάτο με προηγμένους servers και δικτυακό εξοπλισμό.

Το σύστημα UPS μεταφέρει ρεύμα στις συσκευές που συνδέονται με τις πρίζες του και ταυτόχρονα διατηρεί φορτισμένη την εσωτερική μπαταρία του. Επίσης, προστατεύει τον εξοπλισμό σας από προβλήματα τροφοδοσίας που εντοπίζει, όπως ξαφνικές αιχμές ρεύματος (surge) του δικτύου και μη φυσιολογικές τάσεις. Σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή ρεύματος, το σύστημα UPS παρέχει ρεύμα στις συνδεδεμένες συσκευές με εφεδρική τροφοδοσία από τη μπαταρία του. Αυτό επιτρέπει στον εξοπλισμό σας να παραμείνει ενεργοποιημένος κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για συσκευές όπως υπολογιστές και συσκευές καταγραφής (DVRs) που μπορεί να χάσουν δεδομένα όταν απενεργοποιούνται απροσδόκητα.

 

Επιλέξτε ανάλογα με τις ανάγκες σας

Υπάρχουν μονάδες UPS που κυμαίνονται από μικροσκοπικά συστήματα τα οποία παρέχουν αρκετή τροφοδοσία ρεύματος για να κλείσετε με ασφάλεια τον υπολογιστή σας, μέχρι μεγαλύτερες μονάδες που προσφέρουν αδιάκοπη παροχή ενέργειας σε κέντρα δεδομένων, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.

Το πιο σημαντικό, πριν προχωρήσετε σε αγορά UPS, είναι να γνωρίζετε ακριβώς τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι η χρήση UPS στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας. Ωστόσο θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι θα χρειαστείτε μία μονάδα που θα μπορεί να υποστηρίξει και άλλα περιφερειακά όπως οθόνη ή / και ένα εξωτερικό δίσκο. Επίσης, σκεφτείτε ότι στο UPS σας θα χρειαστεί να συνδέσετε και άλλες δευτερεύουσες συσκευές όπως το router ή μία συσκευή NAS. Επομένως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το UPS που θα επιλέξετε, θα μπορέσει να «σηκώσει» το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο του εξοπλισμού που θέλετε να συνδέσετε σε αυτό.

 

Χωρητικότητα και χρόνος λειτουργίας

Η χωρητικότητα ενός UPS μετριέται σε volt-ampere (VA) και θα πρέπει να επιλέξετε μονάδα με τουλάχιστον 20-25% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις πραγματικές σας ανάγκες, ώστε να διασφαλίσετε ότι η λειτουργία του συστήματος δεν θα είναι οριακή.

Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε είναι ο χρόνος λειτουργίας με μπαταρία ή αλλιώς το Backup Runtime. Το runtime είναι η διάρκεια που το UPS θα μπορεί να παρέχει ισχύ από την μπαταρία του στις συνδεδεμένες συσκευές όταν υπάρξει διακοπή ρεύματος. Ο αριθμός αυτός ουσιαστικά σας ενημερώνει για το χρόνο που θα παραμείνει ενεργοποιημένος ο εξοπλισμός σας κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος πριν εξαντληθεί η ενέργεια της μπαταρίας του UPS.

Το runtime συνοδεύεται από ένα ποσοστό που δηλώνει τον υπολογιζόμενο φόρτο. Όσο μεγαλύτερο το συνολικό φορτίο του εξοπλισμού που είναι συνδεδεμένος στο UPS, τόσο μικρότερη θα είναι και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Τύποι UPS

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι UPS, όπου κάθε ένας παρέχει διαφορετικά επίπεδα προστασίας και λειτουργίες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος.

 

Standby UPS

Πρόκειται για την πιο οικονομική πρόταση. Τα UPS αυτού του τύπου τροφοδοτούν τις συσκευές – μέσω της μπαταρίας που διαθέτουν – σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, με αρκετά ικανοποιητικό χρόνο μετάβασης σε κατάσταση μπαταρίας. Παράλληλα, παρέχουν προστασία από αυξομειώσεις τάσης. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα καθιστούν ιδανικά για τους χρήστες που θέλουν ένα βασικό επίπεδο ασφαλείας σε μια διακοπή ρεύματος, αφού μπορείτε να έχετε έως και 15 λεπτά για να «σώσετε» την εργασία σας και να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας με ασφάλεια.

 

Line Interactive UPS

Ο τύπος Line Interactive περιλαμβάνει αυτόματο ρυθμιστή τάσης (AVR) που βελτιώνει την ποιότητα προστασίας. Διακρίνονται για το γρήγορο χρόνο μεταγωγής σε σχέση με τα Standby UPS. Επιπλέον, χάρη στον ρυθμιστή τάσης μπορεί και επεμβαίνει σε περίπτωση πτώσης τάσης χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιήσει την παροχή μέσω μπαταρίας.

Τα Line Interactive UPS προσφέρουν ένα πολύ καλό επίπεδο προστασίας σε αρκετά προσιτό κόστος και αποτελούν ιδανική επιλογή για την υποστήριξη ενός ή περισσότερων επιτραπέζιων υπολογιστών, αποθηκευτικών μονάδων, τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών ή συστημάτων εικόνας και ήχου.

 

On Line UPS

Στα UPS αυτού του τύπου η τροφοδοσία των φορτίων γίνεται πάντα από τις μπαταρίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι συσκευές τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τη μονάδα. Έτσι, αντίθετα με τους παραπάνω τύπους, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η παροχή συνεχίζεται απρόσκοπτα χωρίς να χάνεται ούτε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Αυτά τα UPS διαθέτουν πληθώρα προηγμένων χαρακτηριστικών και για τον λόγο αυτό το κόστος τους είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες λύσεις. Αυτός ο τύπος UPS ενδείκνυται κυρίως για ειδικό εξοπλισμό που χρειάζεται προστασία και ταυτόχρονα απρόσκοπτη παροχή ρεύματος, όπως είναι servers, ιατρικά μηχανήματα κλπ.

Κατά την επιλογή UPS είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλά μοντέλα (οικιακής και επαγγελματικής χρήσης) φέρουν χαρακτηριστικά που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης, όπως είναι το λογισμικό διαχείρισης, ο αριθμός πριζών, η οθόνη LCD και η δυνατότητα αντικατάστασης μπαταρίας.

Μπορείς να δεις ακόμη