Ξέρεις από drones; Ο χώρος των drones και η πορεία τους στον χρόνο

by Zikou Stella

Η εξέλιξη των drones τα τελευταία χρόνια είναι ταχύτατη. Ο καθένας μπορεί πλέον να αγοράσει ένα, είτε για φωτογραφικούς σκοπούς, είτε για να  διασκεδάσει. Τα πρώτα drones δημιουργήθηκαν καθαρά για στρατιωτικούς σκοπούς και από τότε έχει διανυθεί πολύ μεγάλη απόσταση μέχρι την τελική τους εμπορευματοποίηση.

Σήμερα χρησιμεύουν σε μια σειρά από δραστηριότητες εκτός του στρατιωτικού πεδίου. Μέσω των drones καταγράφεται η κίνηση στους δρόμους, πραγματοποιείται η φωτογράφιση ακινήτων στον κλάδο του real estate, ενώ μεταφέρονται και αντικείμενα με courier.

 

To quadcopter του 1907

Το πρώτο drone κατασκευάστηκε το 1907 από τους Jacques και Louis Breguet, οι οποίοι εργάζονταν για τον νικητή Νόμπελ Charles Richet. Το πρώτο αυτό drone είχε τέσσερις έλικες και αποτέλεσε την αρχή όλων όσων ακολούθησαν. Βεβαια, δεν χαρακτηριζόταν από ιδιαίτερη λειτουργικότητα, καθώς σηκωνόταν μόλις δύο μέτρα από το έδαφος και χρειαζόταν τέσσερα άτομα για να σταθεροποιηθεί κατά την εκκίνηση του.

Πριν το quadcopter οι μόνες αναφορές για μη επανδρωμένα αεροσκάφη αφορούσαν αερόστατα που κουβαλούσαν εκρηκτικά κατά τη διάρκεια στρατιωτικών εκδηλώσεων.

 

Από τη μάχη στο εμπόριο

Από το 1907 μεταφερόμαστε στο 1916 όταν και κατασκευάστηκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Ruston Proctor Aerial Target, το οποίο βασισμένο στη τεχνολογία του Nikola Tesla είχε σκοπό να συμμετάσχει σε πραγματικούς πολέμους. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και παρά τις πολλαπλές προσπάθειες και τα αεροσκάφη που δημιουργήθηκαν από τότε, η πιο ουσιαστική χρήση drones γίνεται το 2001, όταν οι ΗΠΑ τα χρησιμοποίησαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2006, εκδίδονται από την FAA οι πρώτες εμπορικές άδειες για drones, με αρκετούς περιορισμούς για τους χρήστες. Το 2010 βγαίνει στην αγορά το Parrot AR Drone, το οποίο μπορούσε να ελεγχθεί μόνο μέσω του wi-fi ενός smartphone. Αυτή ήταν και η αρχή των drones όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

 

Το σήμερα και το αύριο

Σήμερα τα drones έχουν διεισδύσει για τα καλά στην αγορά, ενώ μεγάλες εταιρείες είναι έτοιμες να τα χρησιμοποιήσουν με σκοπό την ενίσχυση των υπηρεσιών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  η Amazon, η οποία έχει ανακοινώσει πως στο μέλλον σκοπεύει να πραγματοποιεί διανομή προϊόντων με τη χρήση drones.

Την ίδια στιγμή κάνουν την είσοδο τους στην αγορά εταιρείες που επενδύουν πάνω στην τεχνολογία των drones. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Dji, που ασχολείται αποκλειστικά με την κατασκευή drones, η Zerotech και η Kaizer Baas.

Το Mini 2 της Dji αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονου drone. Διαθέτει αυτονομία 31 λεπτών, απόσταση τηλεκατεύθυνσης 4χλμ, έχει ισχυρή αντίσταση στον άνεμο και είναι ιδανικό για τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών. Τα Dobby και Switch των Zerotech και Kaizer Baas αντίστοιχα, είναι πιο απλοϊκά παραδείγματα, με αυτονομία 10 – 15 λεπτών και απόσταση τηλεκατεύθυνσης τα 100μ.

 

Για το ποια θα είναι η εξέλιξη του χώρου δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμα, βέβαια όσο το τεχνολογικό πλαίσιο αναπτύσσεται, τόσο πιο ευρεία θα γίνει η χρήση των drones σε πολυάριθμους κλάδους καθώς και σε επιπεδο στρατιωτικών και ανθρωπιστικών αποστολών.

Το μέλλον είναι μπροστά.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: drones, Dji Mini 2.

Μπορείς να δεις ακόμη