Επιλέγεις κουζίνα με εμαγιέ εστίες είτε επειδή την έχεις συνηθίσει είτε γιατί σου φαίνονται πιο απλά στη χρήση. Παρόλο που οι κεραμικές εστίες κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος, οι πιο «παραδοσιακές» κουζίνες εξακολουθούν να είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Μάλιστα, έρχονται με μεγάλη ποικιλία τεχνικών χαρακτηριστικών, για να καλύψουν κάθε ανάγκη σου στο μαγείρεμα.
Βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε τεχνολογικό προϊόν μαγειρέματος, για να συνεχίσει να αποδίδει, πάντα όπως την πρώτη φορά, χρειάζεται προσοχή τόσο για την καθαριότητα όσο και για τη συντήρησή του. Επειδή οι εμαγιέ εστίες είναι αρκετά ανθεκτικές, αυτό δεν σημαίνει πως αντέχουν σε κάθε είδους μεταχείριση, ούτε όμως είναι και πολύ δύσκολο να τις φροντίσεις. Αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips και οι εστίες σου θα διατηρούνται σε τέλεια φόρμα για πολλά χρόνια.
Πως να αποφύγεις τις βλάβες
- Φρόντισε οι εστίες να είναι πάντοτε στεγνές, γιατί το νερό μπορεί να προκαλέσει τη διάβρωσή τους. Θα πρέπει να αποφεύγεις να αφήνεις πάνω τους φρεσκοπλυμένες κατσαρόλες, που δεν έχουν σκουπιστεί καλά και είναι ακόμα βρεγμένες στη βάση.
- Άναψε το «μάτι», μόνο όταν έχεις ήδη τοποθετήσει το μαγειρικό σου σκεύος. Διαφορετικά, εκτός από τον κίνδυνο ατυχήματος, υπάρχει και η πιθανότητα να παραμορφωθεί η εστία καθώς πυρακτώνεται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση που η κατσαρόλα σου δεν έχει επίπεδο πάτο, αφού τότε δεν απορροφά αρκετή θερμότητα από το «μάτι».
- Γενικά, τα σκευή που χρησιμοποιείς θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πάχος στη βάση τους αλλά να είναι και όσο πιο επίπεδη γίνεται. Έτσι, όχι μόνο θα προστατέψεις τις εστίες σου, αλλά θα εξοικονομείς κι ενέργεια στο μαγείρεμα.
- Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πέσουν πιτσιλιές στο «μάτι» από λίπος, ασπράδι αυγού ή αλατόνερο, θα πρέπει να τις καθαρίσεις αμέσως. Τα συγκεκριμένα υλικά μπορούν να δημιουργήσουν διάβρωση, προκαλώντας βλάβη στο θερμαντικό στοιχείο. Επίσης, θα πρέπει να απομακρύνεις αμέσως τα υπολείμματα φαγητών, αφού υπάρχει κίνδυνος να αναφλεγούν καθώς έρχονται σε επαφή με την αναμμένη εστία.
- Πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα, φρόντισε να είναι καθαρό το μάτι αλλά και ο πάτος της κατσαρόλας σου. Η καθαριότητα αποτρέπει τις βλάβες της εστίας, ενώ συμβάλλει στην καλύτερη μεταφορά της θερμότητας στο σκεύος, ώστε να περιορίσεις την κατανάλωση ενέργειας.
- Αντικατάστησε όποιο σκεύος σου έχει «γδαρμένο» πάτο, αφού με τη χρήση του είναι πολύ πιθανό να προκαλέσεις γρατζουνιές στα «μάτια», αλλά και στην εμαγιέ επίστρωση της κουζίνας.
- Μην τοποθετείς τα ζεστά σκεύη, πάνω σε κάποια από τις εστίες που δεν χρησιμοποίησες στο μαγείρεμα, για να κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο, είναι πιθανό να αναπτυχθεί υγρασία στον πάτο του σκεύους, που ενδεχομένως θα προκαλέσει διάβρωση στο «μάτι». Η καλύτερη λύση είναι να αφήνεις το σκεύος στην εστία που χρησιμοποίησες για το μαγείρεμα, «σβήνοντάς» την 5-10 λεπτά πριν είναι έτοιμο το φαγητό σου, ώστε να εκμεταλλευθείς τη θερμότητα που συνεχίζει αυτή να εκπέμπει. Έτσι εξοικονομείς και ρεύμα. Ωστόσο, να θυμάσαι πως δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις τα σκεύη σου άδεια πάνω στα αναμμένα «μάτια», γιατί έτσι καταστρέφεται η βάση τους.
Συχνός καθαρισμός
Το να διατηρείς καθαρές τις εστίες και την εμαγιέ επιφάνεια απαλλαγμένη από κάθε είδους ρύπο, εκτός από κανόνας υγιεινής είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μπορείς να είσαι σίγουρος πως η κουζίνα σου δεν θα καταλήξει «σπάταλη» σε ρεύμα με τα χρόνια. Ιδανικά θα πρέπει να αφαιρείς άμεσα τους λεκέδες που ενδεχομένως δημιουργούνται όταν μαγειρεύεις, αφού αν ξεραθούν θα είναι δύσκολο να τους απομακρύνεις.
Εστίες:
Χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι κουζίνας (από τη μαλακή του πλευρά, όχι την τραχιά με το σύρμα) και πρόσθεσε ήπιο καθαριστικό, κατά προτίμηση διαλυμένο σε νερό. Προτίμησε να είναι χλιαρά τα μάτια, ώστε οι λεκέδες να αφαιρεθούν πιο εύκολα. Όταν τελειώσεις, φρόντισε να στεγνώσεις καλά τις εστίες με ένα μαλακό πανί, γι’ αυτό μπορείς επίσης να τις θερμάνεις σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να φύγει όλη η υγρασία.
Ορισμένοι κατασκευαστές προτείνουν την τακτική επάλειψη των «ματιών» με λάδι ραπτομηχανής, για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Αν ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή, αφότου τελειώνεις με το «πέρασμα» του λαδιού, θα πρέπει να σκουπίσεις καλά το λάδι με απορροφητικό χαρτί.
Δακτυλίδια των «ματιών»:
Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού για ανοξείδωτο χάλυβα, δηλαδή για το υλικό από το οποίο αποτελούνται τα δακτυλίδια. Αντίθετα, τα «σκληρά» απορρυπαντικά ή τα απορρυπαντικά πιάτων θαμπώνουν τον χάλυβα, και επομένως πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα μαλακό σφουγγάρι, αφού οποιαδήποτε σκληρή επιφάνεια τριβής (π.χ. σύρμα) είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει γρατσουνιές.
Εμαγιέ επιφάνεια:
Μπορείς να χρησιμοποιείς απορρυπαντικό πιάτων, διαλύοντας μικρή ποσότητα σε χλιαρό νερό. Όταν τελειώσεις, στέγνωσε την επιφάνεια με ένα μαλακό πανί. Απόφυγε τα υγρά καθαρισμού τζαμιών και τις ξύστρες, γιατί το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσεις χαρακιές.