Μοσχαράκι μπολονέζ με ριζότο – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για το μοσχαράκι

  • 1½ κιλό κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μερίδες (ή λαιμό ή σπαλομύτα ή βασιλοπούλα)
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κον κασέ
  • 2 κούπες ζωμό κρέατος
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Για το ριζότο

  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • ½ κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 1250 ml. ζεστό ζωμό λαχανικών
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Ξύσμα και χυμό λεμόνι

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το μοσχαράκι:

Ζεσταίνω πολύ καλά το ελαιόλαδο στη χύτρα. Βάζω το κρέας και το σοτάρω μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνω όλα τα λαχανικά και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθούν και αυτά. Σβήνω με το κρασί, αφήνω να εξατμιστεί και στη συνέχεια πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίχνω την ντομάτα κον κασέ, το ζωμό, τα φύλλα δάφνης, τα αρωματικά, ανακατεύω και κλείνω τη χύτρα. Υπολογίζω 20 λεπτά περίπου και ανοίγω. Αν χρειαστεί περισσότερο δέσιμο η σάλτσα, βγάζω το κρέας και αφήνω τη σάλτσα πάνω στη φωτιά με ανοιχτό καπάκι, για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.

 

Για το ριζότο:

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο σε μια χαμηλή κατσαρόλα. Προσθέτω το κρεμμύδι, σοτάρω για λίγα λεπτά, ρίχνω το ρύζι, την κιτρινόριζα και ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει το ρύζι. Σβήνω με το κρασί και συνεχίζω το μαγείρεμα, μέχρι να γίνει το ρύζι, ενώ συγχρόνως ρίχνω σιγά-σιγά το ζεστό ζωμό. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το ριζότο, προσθέτω την παρμεζάνα, το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Σερβίρω το μοσχαράκι μαζί με το ριζότο.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη