Tips για βραδινές φωτογραφικές εξορμήσεις!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο ιδανική περίοδος για να τραβήξεις φωτογραφίες. Λίγο η χειμερινή ατμόσφαιρα, λίγο οι μαγευτικές και ευφάνταστες διακοσμήσεις που θα συναντήσεις στις χριστουγεννιάτικες διακοπές σου. Είναι στοιχεία που μπορούν να σου ανεβάσουν κατακόρυφα τη διάθεση και να σε εμπνεύσουν.

Μπορείς να φωτογραφίζεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ορισμένες από τις πιο υποβλητικές εικόνες μπορούν να δημιουργηθούν τη νύχτα. Το χιόνι, για παράδειγμα, έχει τη δύναμη να δημιουργεί μαγευτικά νυχτερινά τοπία, και κάθε φορά που το συναντάς αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Η καλή βραδινή φωτογράφιση είναι για τη φωτογραφία, σε επίπεδο εξοπλισμού, αλλά και δεξιότητας, κάτι σαν ιεροτελεστία. Πολλά εξαρτώνται από τη μηχανή που έχει ο καθένας στα χέρια του, αφού καθορίζει τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί, αλλά και από την εφαρμογή βασικών αρχών της φωτογραφίας

Συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για χειροκίνητες ρυθμίσεις μηχανής, ώστε να έχεις καλύτερα αποτελέσματα όταν φωτογραφίζεις στο σκοτάδι.

 

Όλα είναι θέμα φωτός

Κάθε φωτογραφική μηχανή χρειάζεται φως. Χωρίς φως, κάποιου είδους, κάποιας έντασης, δεν υφίσταται φωτογραφία. Αυτό που αλλάζει από μηχανή σε μηχανή είναι η ικανότητά της να αιχμαλωτίζει φως, δηλαδή το πόσο φως χρειάζεται, σε σχέση με άλλες μηχανές, για να αποτυπώσει αυτό που μας ενδιαφέρει. Δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις για να σιγουρευτείς ότι η μηχανή προσλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

 

 

Ρύθμισε το διάφραγμα

Το διάφραγμα είναι ό,τι και η κόρη του ματιού. Όσο πιο ανοιχτό, τόσο περισσότερο φως περνάει. Όπως η κόρη διαστέλλεται σε χαμηλό φωτισμό για να βλέπουμε καλύτερα, έτσι μπορεί να ανοίξει περισσότερο το διάφραγμα ενός φακού για να πετύχουμε το ανάλογο φαινόμενο. Οι μηχανές επιτρέπουν τέτοια προσαρμογή, πάντα στα όρια του φακού. Συμβολίζεται με το γράμμα F που συνοδεύεται πάντα από έναν αριθμό. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός (π.χ. f/2.8), τόσο πιο ανοιχτό το διάφραγμα. Και το αντίστροφο.

 

Ταχύτητα κλείστρου

Το κλείστρο με τη σειρά του είναι ό,τι και το βλέφαρο. Ανοίγει, κλείνει, αφήνει φως να περάσει, ή δεν αφήνει φως να περάσει. Όσο παραπάνω μένει ανοιχτό, τόσο περισσότερο φως περνάει προς το μάτι και, στην περίπτωσή μας, στον αισθητήρα της μηχανής. Οι διαθέσιμοι χρόνοι κυμαίνονται από δευτερόλεπτα και, συχνότερα, έως κλάσματα, ακόμη και χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο μεγάλος χρόνος αφήνει περισσότερο φως. Αλλά και περιθώριο να βγει “κουνημένη” η φωτογραφία.

 

Ρυθμίζοντας την ευαισθησία

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι το τι γίνεται μετά. Δηλαδή, αφού φτάσει το φως στον αισθητήρα. Κάθε αισθητήρας χαρακτηρίζεται από κάποιο εύρος ρυθμιζόμενης ευαισθησίας που σημειώνεται σε ISO. Ο μεγαλύτερος αριθμός ISO σημαίνει ότι η μηχανή μπορεί να δουλέψει με λιγότερο φως. Στον αντίποδα, έχουμε περισσότερο “κόκκο” στη φωτογραφία, οπότε χάνουμε σε λεπτομέρεια και ευκρίνεια.

 

 

Εξασφάλισε σταθερότητα με ένα τρίποδο

Σε όλα τα σενάρια βραδινής φωτογράφισης είναι εύκολο να καταλήξουμε με θολή φωτογραφία και κόκκο χωρίς την κατάλληλη προσοχή. Το τρίποδο είναι σημαντικό βοήθημα αφού υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και ο ακούσιος κραδασμός που προκαλεί το χέρι μας καθώς πατάει το πλήκτρο του κλείστρου της μηχανής, ή καμιά φορά και εκείνος που προκύπτει από τον παλμό μας, είναι αρκετός για να χαλάσει μια απαιτητική λήψη σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

 

 

Νυχτερινή φωτογράφιση με το smartphone

Μη βασίζεσαι στην αυτόματη λειτουργία κάμερας του smartphone σου. Κι αυτό ισχύει σε κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είτε για φωτογράφιση με επαρκή φυσικό ή τεχνητό φωτισμό. Μπορεί η κάμερα του κινητού να εστιάζει στο σημείο που θέλεις προσφέροντας μεγαλύτερη εστίαση στο αντικείμενο, ωστόσο μπορείς να βελτιώσεις τη συνολική ποιότητας εικόνας «πειράζοντας» τις ρυθμίσεις κάμερας. Δεν έχουν όλα τα smartphones τις ίδιες ρυθμίσεις. Ωστόσο τα περισσότερα σου επιτρέπουν να ελέγχεις την εστίαση (focus) την έκθεση (exposure), την ισορροπία λευκού (white balance) καθώς και το ISO.

Χρησιμοποίησε την υψηλότερη ανάλυση που προσφέρει το κινητό σου. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο καλύτερη θα είναι και η ποιότητα της φωτογραφίας. Πάντα σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Κατά τη λήψη νυχτερινών φωτογραφιών από την κάμερα του κινητού σου, είναι προτιμότερο να πηγαίνεις εσύ κοντά στο αντικείμενο που θέλεις να τραβήξεις παρά να χρησιμοποιήσεις το ζουμ. Έτσι, εξασφαλίζεις ότι δεν θα υπάρξει «αλλοίωση» στην ποιότητα εικόνας.

Η υψηλή ανάλυση βοηθάει και στην επεξεργασία των φωτογραφιών. Υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για διορθώσεις, ενώ όσο μεγάλη κι αν είναι η «συμπίεση» του αρχείου μετά την επεξεργασία, δεν θα μειωθεί η ποιότητα της εικόνας.

 

Ποιοτικό άλμα με μηχανές DSLR και mirrorless

Από τη στιγμή που αποφάσισες να κάνεις επόμενο βήμα, αποκτώντας μία DSLR ή Mirrorless, σημαίνει ότι θέλεις το κάτι παραπάνω στις φωτογραφίες σου. Θα παρατήρησες ότι δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένη ρύθμιση για βραδινή φωτογράφιση. Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω ρυθμίζονται κατά το δοκούν σε χειροκίνητη λειτουργία, η σωστή οδός είναι εκείνη που απαιτούν οι περιστάσεις, επιτρέπει ο εξοπλισμός και οδηγεί στο φωτογραφικό στιλ που επιδιώκεις. Δεν υπάρχει ένας τρόπος. Υπάρχει ο τρόπος σου. Και πρέπει να τον βρεις «παίζοντας» με τις ρυθμίσεις μέχρι να βρεθείς στις ισορροπίες που προτιμάς. Μπορείς να κάνεις άπειρους πειραματισμούς μέχρι να αποκτήσεις εμπειρία και να πετυχαίνεις άψογα βραδινά πορτραίτα.

Μπορείς να δεις ακόμη