Γιορτινό τραπέζι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


7 τρόποι να το διακοσμήσουμε εύκολα και οικονομικά χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και τα δικά μας σκεύη.

 

 

Το θέμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μας απασχολεί κάθε χρόνο από πολλές πλευρές. Πόσοι θα είμαστε, ποιοι θα είμαστε, τι θα μαγειρέψουμε να σερβίρουμε στους καλεσμένους μας, πως θα τους υποδεχτούμε, τι ποτά θα τους προσφέρουμε. Τελευταίο και καθόλου ευκαταφρόνητο είναι το θέμα της διακόσμησης. Το δέντρο στολίστηκε, τα φωτάκια άναψαν. Το μόνο που έμεινε είναι το στρώσιμο του τραπεζιού. Δεν είναι ανάγκη να το φορτώσουμε με ογκώδη και φλύαρα διακοσμητικά που θα μας δυσκολέψουν στο σερβίρισμα, θα πιάσουν πολύτιμο χώρο στο τραπέζι και θα φέρουν εκνευρισμό. Λίγες γιορτινές πινελιές είναι αρκετές.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές σκέψεις και ιδέες διακόσμησης που δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολύ χρόνο ούτε πολλά χρήματα για να τις υλοποιήσετε.

1. Τι τραπεζομάντηλο να χρησιμοποιήσω; Υπάρχει πάντα η περίπτωση να κάνουμε μια πιο μίνιμαλ επιλογή και να στρώσουμε σουπλά κατ’ ευθείαν πάνω στο τραπέζι. Αν όμως καταλήξουμε σε τραπεζομάντηλο, θα μπορούσε να είναι ένα χριστουγεννιάτικο θεματικό ή κάτι πιο απλό και μονόχρωμο. Ένα κόκκινο ας πούμε, ένα χρυσαφί ή ένα λευκό. Το πιο πιθανό είναι να έχουμε ήδη ένα λευκό τραπεζομάντηλο στο συρτάρι μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είναι καθαρό και καλοσιδερωμένο. Το λευκό είναι πάντα επίκαιρο και βολικό, γιατί πάνω του μπορεί να αναδειχτεί, ό,τι όμορφο και γιορτινό του τοποθετήσουμε. Σουπλά, Πιάτα, πετσέτες, μαχαιροπίρουνα, διακοσμητικά κλπ.

2. Ένα σουπλά κάτω από κάθε πιάτο, μπορεί να αποβεί πολύ αποτελεσματικό και από διακοσμητικής άποψης αλλά και από πρακτικής, αφού μπορεί να πάρει πάνω του το μεγαλύτερο βάρος των πιθανών λεκέδων και να γλιτώσει το καλό μας τραπεζομάντηλο από τους περισσότερους. Επιπλέον μπορεί να δώσει χρώμα, στιλ και άποψη.

3. Τα λευκά πιάτα είναι πάντα μια καλή ιδέα είτε εντελώς σκέτα ή με μια χρυσή μπορντούρα ή μια γιορτινή λεπτομέρεια.

 

 

4. Πετσέτα ή χαρτοπετσέτα; Σίγουρα μπορούμε να βρούμε στην αγορά όμορφες χαρτοπετσέτες με γιορτινά θέματα, αλλά μια υφασμάτινη πετσέτα την αξίζει το τραπέζι μας τέτοιες μέρες.

5. Πώς να διακοσμήσουμε τις πετσέτες; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό χρώμα ή σχέδιο πετσέτας για τον κάθε καλεσμένο μας, να τις τοποθετήσουμε πάνω σε κάθε πιάτο δένοντας πάνω τους μια σατέν κορδέλα ή ένα κομμάτι φυσικό σπάγκο με μερικές χάντρες με τις οποίες θα συγκρατούμε και τα μαχαιροπίρουνα ή μια καρτούλα με το όνομα του κάθε καλεσμένου μας.

6. Πώς αλλιώς μπορούμε να διακοσμήσουμε τα πιάτα ή τις πετσέτες; Μπορούμε να τοποθετήσουμε μαζί με την κορδέλα ένα μικρό κλαδάκι έλατο ή βότανο (δεντρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, θυμάρι κλπ). Αν έχουμε κάποιο άλσος ή δάσος κοντά μας θα μπορούσαμε να έχουμε κόψει από πριν μικρά κουκουνάρια, βελανίδια, κυπαρισσόμηλα κλπ. και να τα έχουμε περάσει με χρυσό ή ασημί σπρέι.

 

 

7. Πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα κι απλά γιορτινά κηροπήγια; Μερικά μήλα, πορτοκάλια ή και μανταρίνια μπορούν να γίνουν η βάση πάνω στην οποία θα ενθέσουμε κεράκια ρεσό, φτάνει να τα σκαλίσουμε λίγο από πάνω για να δημιουργήσουμε χώρο. Στα πορτοκάλια μπορούμε να μπήξουμε και καρφάκια γαρίφαλου για έξτρα άρωμα. Θα τα τοποθετήσουμε σε μια πιατέλα ή διάσπαρτα στο τραπέζι.

Καλή χρονιά, με υγεία το νέο έτος!

Μπορείς να δεις ακόμη