Το καλύτερο δώρο για τη καλύτερη μαμά του κόσμου: Περισσότερος χρόνος!

by K-Admin 1

 

Η ζωή της σύγχρονης υπερδραστήριας μαμάς είναι απρόβλεπτη, ειδικά όταν προσπαθεί να συνδυάσει δουλειά, νοικοκυριό και παιδιά. Στην προσπάθειά της ωστόσο να τα προλάβει όλα πολλές φορές ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερο στρες ενώ συχνά να χάνονται οι ισορροπίες ανάμεσα στις υποχρεώσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στον περιορισμένο χρόνο που διαθέτει.

Η γιορτή της μητέρας είναι η καλύτερη αφορμή για να ανακαλύψουμε όλα αυτά που θα της πρόσφεραν περισσότερο χρόνο ώστε να κάνει περισσότερα πράγματα για την ίδια και να περάσει καλύτερα με την οικογένειά της. Αυτό είναι που θέλει η σύγχρονη μαμά και σε αυτό θα αφιερώσουμε τις υπόλοιπες γραμμές αυτού του άρθρου.

 

Σωστή διαχείριση χρόνου

Ακόμα λοιπόν και μία… σούπερ μαμά θέλει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της, κυρίως, όμως, για την οικογένεια της όπως και περισσότερη ώρα στη διάθεσή της για να ξεκουράζεται. Το «κλειδί» για να τα πετύχεις αυτά χωρίς άγχος είναι η σωστή διαχείριση χρόνου της καθημερινότητας.

Οργάνωσε σωστά την καθημερινότητα σου έτσι ώστε να έχεις πάντα περιποιημένο σπίτι χωρίς να κουράζεσαι ιδιαίτερα και, φυσικά, να έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να μην αφήνεις να συσσωρεύονται οι δουλειές. Μία έξυπνη τακτική είναι να καθιερώσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα βάζοντας προτεραιότητες για το τι είναι πιο σημαντικό να καθαρίσεις πρώτα. Μπορείς να ορίσεις μία μέρα για κάθε δουλειά ή/και για κάθε χώρο του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο δε θα χρειάζεται να αφιερώνεις τα Σαββατοκύριακα σου στη γενική καθαριότητα και στο μάζεμα του σπιτιού. Σκέψου, επίσης, ότι όσο περνάει η εβδομάδα τόσο πιο ακατάστατο γίνεται το σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μετά σκληρότερη προσπάθεια για να το επαναφέρεις σε τάξη.

 

Προτεραιότητες

Καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου διαδραματίζει η ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Για παράδειγμα τι είναι πιο σημαντικό, να σιδερώνεις ατελείωτες ώρες ή να βάζεις το πρόγραμμα για λιγότερο τσαλάκωμα στο πλυντήριο ρούχων και έτσι να κερδίζεις χρόνο και όλοι να έχουν ρούχα καθαρά; Ταξινόμησε τις δουλειές σου σε επείγουσες, αυτές που μπορούν να γίνουν κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα και σε αυτές που μπορούν να γίνουν αργότερα. Εάν το να διατηρείς συνεχώς το σπίτι σου τακτοποιημένο και καθαρό σού ακούγεται σχεδόν ακατόρθωτο, υιοθέτησε απλές καθημερινές συνήθειες, όπως π.χ. να καθαρίζεις τους πάγκους της κουζίνας όσο μαγειρεύεις ή να τοποθετείς κάθε πράγμα στη θέση του αφού το χρησιμοποιήσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ίδια η διαδικασία του προγραμματισμού. Έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε νέες λύσεις και αποδοτικότερους τρόπους διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων. Προγράμματα για τον υπολογιστή αλλά και mobile apps για το tablet ή το smartphone σου, μπορούν να σε βοηθήσουν στο σχεδιασμό του προγράμματος ημέρας, εβδομάδας και μήνα, υπενθυμίζοντας τις εκκρεμότητες εγκαίρως. Για παράδειγμα, η εφαρμογή todoist μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συσκευή, από τον υπολογιστή μέχρι και το κινητό και το tablet σου, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα κοινό λογαριασμό. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google Play ή στο iTunes θα βρεις πολλές εφαρμογές διαχείρισης χρόνου για Android και iOS αντίστοιχα.

 

Προετοιμασία

Το φαγητό της οικογένειας είναι ένα από τα πιο καίρια καθημερινά θέματα. Απλοποίησε τη ζωή σου σχεδιάζοντας το μενού και ψωνίζοντας  μόνο μία φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια μαγείρεψε εκ των προτέρων και σε μεγάλες ποσότητες: υπάρχουν φαγητά που μπορείς να κάνεις διπλές μερίδες ώστε να τα βάλεις στην κατάψυξη και να γλιτώσεις χρόνο μαγειρέματος τις δύσκολες μέρες. Όπως κατάλαβες, ο ψυγειοκαταψύκτης και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι οι καλύτεροι βοηθοί σου!

 

Μάθε να θέτεις χρονικά περιθώρια

Η διαχείριση χρόνου απαιτεί τη χρήση του ρολογιού. Και επειδή μιλάμε για σύγχρονη μαμά, τι καλύτερο από το να εφοδιαστεί με ένα smartwatch που θα τη βοηθήσει να ορίζει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια τόσο για τις δουλειές όσο και για τις δραστηριότητές της στον ελεύθερο χρόνο. Εκτός από ένδειξη ώρας, το έξυπνο ρολόι διαθέτει ειδοποιήσεις, υπενθυμίσεις ή και ξυπνητήρι για να σηκώνεσαι στην ώρα σου. Μάλιστα, σε περιπτώσεις όπως αυτές της Fitbit, το smartwatch αποδεικνύεται εξαιρετική βοήθεια και για άλλα πράγματα όπως η κατανόηση του σώματος κατά την άσκηση.

 

 

Οι σύμμαχοί σου στη μάχη με το χρόνο και τη κούραση

Οι υποχρεώσεις της μαμάς είναι πολλές… πάρα πολλές. Ευτυχώς όμως η τεχνολογία είναι εδώ για να βοηθά την ίδια και όποιον άλλον μοιράζεται τα οικιακά βάρη. Υπάρχουν πολλές έξυπνες οικιακές συσκευές που είναι σχεδιασμένες για να γλιτώσουν χρόνο έως και να αλλάξουν την ποιότητα ζωής μιας μητέρας και της οικογένειας της, πράγμα διόλου ασήμαντο για τα δεδομένα της εποχής. Οι παρακάτω συσκευές λοιπόν μπορούν να γίνουν σύμμαχοί σου!

 

Πολυμάγειρας
Ο πολυμάγειρας είναι μια από τις πιο ευέλικτες συσκευές στην κουζίνα. Εκτός ότι μπορείς να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά, με αυτή τη συσκευή μπορείς να μαγειρεύεις ακόμα και τις πιο απαιτητικές συνταγές σε ελάχιστο χρόνο. Οι περισσότερες προτάσεις διαθέτουν προγραμματιζόμενες λειτουργίες και αυτόματη λειτουργία διατήρησης ζεστού φαγητού, για να σου μένει χρόνος να κάνεις άλλα πράγματα, ενώ θα ξέρεις ότι ταυτόχρονα στην κουζίνα ετοιμάζεται κάτι πολύ γευστικό. Μια επιλογή όπως το Multifry της Delonghi μαγειρεύει υγιεινά και νόστιμα μια μεγάλη ποικιλία φαγητών ενώ μπορεί επιπλέον να τηγανίσει με ελάχιστο λάδι, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες που υπάρχουν σε μια κουζίνα.

Φούρνος μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την κουζίνα του σύγχρονου νοικοκυριού. Έχουν περάσει πλέον οι εποχές που ο καλύτερος φούρνος μικροκυμάτων έκανε μόνο για ζέσταμα και ξεπάγωμα. Ένα εξελιγμένο μοντέλο μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα και να γλιτώσει πολύ χρόνο στην κουζίνα. Για παράδειγμα, μοντέλα σαν το Sharp R20STE προσφέρουν μια πληθώρα λειτουργιών όπως πολλαπλά αυτόματα προγράμματα μαγειρέματος.

Πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων είναι ένα «θαυματουργό» εργαλείο για την κουζίνα σου, αφού με αυτό μπορείς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη και να κερδίσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσεις σε άλλα πράγματα, σίγουρα πιο ευχάριστα από το πλύσιμο των πιάτων. Υπάρχουν πολλά μοντέλα όπως το Bosch SPS53M98EU που είναι εξαιρετικά αθόρυβα και έτσι μπορείς να βάλεις πλυντήριο τη νύχτα χωρίς πρόβλημα. Πολλά προγράμματα, πολλές ρυθμίσεις, πλύση με μισό φορτίο, προγραμματισμός πλύσεων και πολλά άλλα σε περιμένουν για να σε ξαλαφρώσουν από ένα μπελά ακόμη.

Πλυντήριο και στεγνωτήριο ρούχων
Η πλύση ρούχων αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην καθημερινή ζωή, ειδικά σε μια οικογένεια με παιδιά. Όσο πιο πολλά είναι τα άπλυτα, τόσο πιο κουραστικό είναι να βάζεις πλυντήριο και ύστερα να περιμένεις να στεγνώσουν και τα πάντα ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο και τον καιρό που κάνει έξω. Το σύγχρονο καλό πλυντήριο είναι αποτελεσματικό, εξοικονομεί ενέργεια και νερό και ταιριάζει στην καθημερινότητά σου. Το στεγνωτήριο έρχεται για να σου λύσει τα χέρια, ειδικά σε περιόδους και περιοχές με περισσότερη υγρασία ή και χαμηλότερες θερμοκρασίες. Φυσικά, για όσους έχουν περιορισμένο χώρο και δεν μπορούν να συνδυάσουν πλυντήριο και στεγνωτήριο υπάρχει και τρίτη επιλογή που δεν είναι άλλη από το πλυντήριο-στεγνωτήριο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα ρούχα στο πλυντήριο-στεγνωτήριο και σε λιγότερο από μία ώρα θα τα βγάλεις καθαρά, στεγνά και μυρωδάτα. Και με λιγότερο τσαλάκωμα για λιγότερο έως καθόλου σιδέρωμα. Τα πλυντήρια-στεγνωτήρια της LG για παράδειγμα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία Steam Refresh που αναλαμβάνει να φρεσκάρει τα ρούχα σε μόλις 20 λεπτά, απομακρύνοντας ζάρες και δυσάρεστες οσμές.

Σύστημα σιδερώματος
Είπαμε για πλύσιμο, είπαμε για στέγνωμα, ας μιλήσουμε και για ακόμα ένα «θέμα δυνατό»… το σιδέρωμα. Σίγουρα το πλύσιμο και στέγνωμα των ρούχων γίνεται με περισσότερη φροντίδα και λιγότερο τσαλάκωμα, αλλά ορισμένες φορές το σίδερο είναι απαραίτητο. Ευτυχώς όμως τώρα το σιδέρωμα γίνεται πιο εύκολα, πιο ξεκούραστα και… με χωρίς (ή τουλάχιστον λιγότερα) «ωχ!». Το σωστό σύστημα σιδερώματος παρέχει πολλές πρακτικές ευκολίες που σου επιτρέπουν να ξεμπερδεύεις μια ώρα αρχύτερα.

Ηλεκτρική σκούπα
Μία σύγχρονη ηλεκτρική σκούπα σου προσφέρει την απαραίτητη εργονομία και λειτουργικότητα ώστε να μπορείς να κάνεις γρήγορα, άνετα και ταυτόχρονα αποτελεσματικά το σκούπισμα των δαπέδων και όχι μόνο. Μάλιστα, όσο περισσότερες ευκολίες προσφέρει μία σκούπα, π.χ. δυνατότητα απορρόφησης υγρών, στερεών και γυαλιού, τόσο πιο άνετα, γρήγορα και αποτελεσματικά ξεμπερδεύεις με δουλειές που διαφορετικά θα χρειαζόσουν πολύ χρόνο και κόπο. Και αν θέλεις μεγαλύτερη ευελιξία, εξοπλίσου με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι. Σκέψου πόσες φορές χρειάστηκε να καθαρίσεις τη στάχτη ή τα ψίχουλα που έπεσαν στο χαλί και έπρεπε να βγάλεις την ηλεκτρική σου σκούπα για δουλειά ενός λεπτού. Το σκουπάκι βρίσκεται πάντα εκεί, στη βάση του και σε περιμένει!

 

 

Μερικές ιδέες για να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο σου χρόνο


Όπως είδες, η σωστή οργάνωση σε συνδυασμό με τις κατάλληλες τεχνολογίες φέρνει αποτελέσματα. Σίγουρα θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο να τον χαρείς όπως και με όποιους αγαπάς. Ας δούμε μερικές ιδέες για να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο που κέρδισες με τις προτάσεις μας την ημέρα της γιορτής της μητέρας και όχι μόνο.

Επίσκεψη σε δημιουργικά βιβλιοπωλεία
Κάνοντας ένα «googling» θα βρεις πολλά δημιουργικά βιβλιοπωλεία που εκτός από βιβλία και παιχνίδια προσφέρουν και τη δυνατότητα να παίξεις με το παιδί σου, να αγγίξεις χρωματιστά βιβλία και ξύλινα παιχνίδια και να του προσφέρεις δημιουργικά ερεθίσματα.

Κινηματογραφικές εμπειρίες
Η κινηματογραφική αίθουσα είναι μαγική και το σινεμά είναι μία εξαιρετική ενασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο. Εάν το παιδί ή τα παιδιά βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να παρακολουθήσουν άνετα μια παιδική ταινία, τότε μπορείτε να απολαύσετε μαζί εκπληκτικές ταινίες όπως το «Ο Πολικός Αρκούδος και οι Ανίκητοι» που παίζεται αυτό τον καιρό στους κινηματογράφους. Εάν το παιδί είναι πάνω από 12 ετών, οι επιλογές δεν περιορίζονται σε κινούμενα σχέδια. Ειδικότερα, αυτό τον καιρό μπορείτε να παρακολουθήσετε οικογενειακώς εκπληκτικές περιπέτειες φαντασίας όπως οι «Φύλακες του Γαλαξία 2» και «Πειρατές της Καραϊβικής: Η εκδίκηση».

Πάρκα παιχνιδιών και ψυχαγωγίας για μικρούς και… μεγάλους
Τα θεματικά πάρκα, όπως το Adventure Park ή ο Ζωολογικό κήπος είναι ιδανικά μέρη για οικογενειακή διασκέδαση! Ευχάριστες περιπέτειες, εκπαίδευση και γυμναστική. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η φετινή γιορτή της μητέρας μπορεί να γίνει το ξεκίνημα για την εξοικονόμηση χρόνου, αυτό που θέλουν τόσο πολύ όλες οι μαμάδες. Ένα δώρο από τις προτάσεις που περιγράψαμε θα της προσφέρει από λίγα λεπτά έως και ώρες ελεύθερου χρόνου ώστε να τον περάσει με την υπόλοιπη οικογένεια, να κάνει κάτι για την ίδια ή ακόμα και απλά να ξεκουραστεί.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες!

Μπορείς να δεις ακόμη