Το τσάι του βουνού στις δροσιές του

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Τα οφέλη του και 2 δροσερές συνταγές για να το απολαμβάνουμε και το καλοκαίρι.

Το δικό μας τσάι, αυτό που λέμε «του βουνού» δεν έχει καμιά σχέση με το ευρωπαϊκό μαύρο τσάι, ούτε περιέχει καφεΐνη. Η επιστημονική του ονομασία είναι «Σιδερίτης» και συναντάται σε 100 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων τα 17 φυτρώνουν αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Ο σιδερίτης είναι γνωστός από τα αρχαία χρόνια και το συνιστούσε τόσο ο Διοσκουρίδης όσο και ο Ιπποκράτης ως τονωτικό βότανο. Μάλιστα το επαινούσαν για τις επουλωτικές του ιδιότητες που ήταν ικανές να αντιμετωπίσουν πληγές που προκλήθηκαν στις μάχες από σιδερένια αντικείμενα (ξίφη, βέλη), στις οποίες οφείλει και το όνομά του.

Σήμερα οι μάχες δεν γίνονται πλέον με ξίφη και δόρατα, ωστόσο το τσάι του βουνού εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, σίδηρο και χαλκό και παραμένει το πιο δημοφιλές και αγαπητό ελληνικό βότανο, που δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι και καταναλώνεται ως αφέψημα, κυρίως το χειμώνα. Τι κρίμα για ένα βότανο τόσο πλούσιο σε φλαβονοειδή, κατεχίνες, στερόλες, ιριδοειδή, αιθέρια έλαια, κουρκουμίνη και καρυοφυλλίνη!

Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες οι δράσεις των ουσιών αυτών έχουν αποδειχτεί πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, του αποδίδονται αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αγχολυτικές ιδιότητες, ενώ πιστεύεται πως η κατανάλωσή του δρα ευεργετικά κατά της οστεοπόρωσης, της νόσου Alzheimer και της καλής υγείας του πεπτικού.

 

 

Παγωμένο τσάι του βουνού με μέλι τζίντζερ και λεμόνι

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 λίτρο νερό
  • 8 κουτ. τσαγιού τσάι του βουνού αποξηραμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ σαν αμύγδαλο σε φετούλες
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 4 κουτ. σούπας μέλι

Για το σερβίρισμα

  • Φέτες λεμονιού
  • Πάγο
  • Φυλλαράκια δυόσμου

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε το τσάι του βουνού και το τζίντζερ σε κανάτα και βρέχουμε με 1 λίτρο βραστό νερό από βραστήρα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά.
  2. Σουρώνουμε, προσθέτουμε μέλι και λεμόνι και μεταφέρουμε σε μπουκάλι. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μεταφέρουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  3. Σερβίρουμε το τσάι παγωμένο με πάγο και φέτες λεμονιού

 

 

Ζελέ με τσάι του βουνού και φρούτα

Υλικά για 8 ποτηράκια

  • 1 ματσάκι τσάι του βουνού
  • 24 κεράσια
  • 2 ροδάκινα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 5-6 βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μέλι ή περισσότερο αν θέλετε
  • 2 λεμόνια ξύσμα και χυμό
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
  • 20 γρ. ζελατίνα μουλιασμένη σε λίγο κρύο νερό

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τη ζελατίνα 5-6 λεπτά σε κρύο νερό. Ετοιμάζουμε ένα πυκνό αφέψημα με τσάι του βουνού και το ξύσμα από 2 λεμόνια.
  2. Περνάμε το αφέψημα από σουρωτήρι και ανακατεύουμε μέσα το χυμό του λεμονιού και το μέλι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο μέλι αν το θέλουμε πιο γλυκό.
  3. Στύβουμε τις ζελατίνες και τις ανακατεύουμε κι αυτές μέσα στο αφέψημα μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  4. Ετοιμάζουμε τα φρούτα: Τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε, τα κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο και μοιράζουμε τα φρούτα σε 8 ποτήρια. Αν δεν έχουμε τα συγκεκριμένα φρούτα, χρησιμοποιούμε άλλα της επιλογής μας, εκτός από ακτινίδιο γιατί δεν αφήνει το ζελέ να πήξει.
  5. Προσθέτουμε σε κάθε ποτήρι, αν θέλουμε, 2-3 μπουμπουκάκια από τσάι του βουνού (για διακόσμηση) και τα απογεμίζουμε μέχρι πάνω με το μείγμα του ζελέ. Τα φρούτα θα ανέβουν στην επιφάνεια.
  6. Αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει εντελώς και στην συνέχεια μεταφέρουμε τα ποτήρια σε δίσκο και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά το ζελέ. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 ώρες.

Μπορείς να δεις ακόμη