Τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένονται

by K Admin

 

Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι για λόγους υγιεινής πρέπει να πλένεις όλα τα τρόφιμα πριν τα μαγειρέψεις. Αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό και δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, διότι παραδόξως μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα το κοτόπουλο, είναι και αρκετά επικίνδυνο. Για αυτό δες παρακάτω ποια τρόφιμα δεν έχει νόημα να τα πλύνεις καθώς και το γιατί.

 

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι ίσως η βασική τροφή που δεν πρέπει να πλύνεις πριν το μαγείρεμα. Γενικά, το νερό της βρύσης δεν είναι αρκετό ώστε να σκοτώσει τα πιθανά βλαβερά βακτήρια. Μάλιστα, θα έχεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αφού τελικά θα διασπείρεις τα όποια βακτήρια σε ολόκληρη την επιφάνεια του φαγητού σου, στο νεροχύτη σου, πάνω σου και σε πολλά σημεία της κουζίνας σου (που μετά θα θέλει πολύ καλό καθάρισμα). Ο κίνδυνος της σαλμονέλας από τα πουλερικά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος με το πλύσιμο.

Πάντως, αν βάλεις το κοτόπουλο για μαγείρεμα (με οποιονδήποτε τρόπο) δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα βακτήρια αυτά (που τελικά θα καταστραφούν λόγω θερμότητας). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με σεφ και ειδικούς των τροφίμων, αν τελικά βράσεις το κοτόπουλο τότε είναι προτιμότερο να το κάνεις δύο φορές. Απλά μετά την πρώτη φορά θα πρέπει να αλλάξεις το νερό και μετά να συνεχίσεις το βράσιμο.

 

Φρέσκο κρέας

Το ίδιο με πριν ισχύει και για το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και αρνάκι). Σε κάθε περίπτωση οι θερμοκρασίες μαγειρέματος είναι αρκετές για να σε προστατέψουν από οτιδήποτε. Όμως, να μην ξεχνάς να καθαρίσεις τις επιφάνειες της κουζίνας και τα σκεύη που χρησιμοποίησες κατά την προετοιμασία, ενώ γενικά πρέπει ο πάγκος της κουζίνας να απολυμαίνεται συχνά και με τη χρήση χλωρίνης.

 

Ωμό ψάρι

Όλα τα προαναφερθέντα ισχύουν και για το ψάρι για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Ειδικότερα, για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία μπορείς να αγοράζεις ψάρι που είναι ήδη καθαρισμένο από εντόσθια και λέπια.

 

Αυγό

Το πρόβλημα είναι διπλό: πρώτον τα αυγά από τη φύση τους διαθέτουν μια ειδική ουσία στο τσόφλι τους που τα προστατεύει από τυχόν μολύνσεις. Το έντονο πλύσιμο αναιρεί αυτήν την προστασία. Επιπλέον, σχεδόν όλα τα αυγά του εμπορίου έχουν ήδη καθαριστεί και επιπλέον καλυφθεί με ειδικό αντιβακτηριδιακό, το οποίο δεν έχει νόημα πάλι να το ξεπλύνεις.

 

Μακαρόνια

Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας ή υγείας, αλλά το ξέπλυμα των μακαρονιών, ειδικά αφού βράσουν, είναι ανούσιο. Αυτό γιατί ξεπλένεται μόνο άμυλο που βοηθάει τη σάλτσα και τα μακαρόνια να «δέσουν» και που νοστιμίζει και το πιάτο σου. Δηλαδή δεν κερδίζεις κάτι.

 

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια μπορείς να τα ξεπλύνεις πολύ γρήγορα και να τα σκουπίσεις με χαρτοπετσέτα λίγο πριν να τα μαγειρέψεις αν, για παράδειγμα, έχουν χώμα πάνω τους. Όμως, αν το παρακάνεις με το πλύσιμο, θα αλλοιωθεί η υφή και η γεύση τους, ενώ πιθανότατα θα έχεις και θέμα στο μαγείρεμα τους. Επιπλέον, αν τα βάλεις στο ψυγείο μετά από τόσο νερό, θα χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα εξαιτίας της υγρασίας που θα απορροφήσουν άμεσα λόγω της φύσης τους.

Μπορείς να δεις ακόμη