Buying Guide: Laptop για φοιτητές

by K-Admin

 

Οι βάσεις εισαγωγής 2018 είναι ήδη γνωστές, και μέσα σ’ όλα που θα πρέπει να υπολογίσεις και να προετοιμάσεις για τη νέα φοιτητική σου ζωή, θα πρέπει να διαλέξεις και το βασικό σου σύντροφο σε αυτή: το καινούργιο σου laptop. Αυτό θα σε συντροφεύσει στις εργασίες σου αλλά και στον ελεύθερο σου χρόνο για να βλέπεις ταινίες και σειρές με τους φίλους σου, αλλά και για να μιλάς με τους γονείς και τους φίλους σου αν βρίσκεσαι σε μακρινή πόλη. Πώς θα διαλέξεις όμως το κατάλληλο laptop;

Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου για μια επιτυχημένη αγορά – και δεν είναι μόνο τα τεχνικά. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σκεφτείς τί ανάγκες θα έχεις όσο περνάει ο καιρός. Τα laptop -αντίθετα με τους επιτραπέζιους υπολογιστές- δεν προσφέρονται για αναβαθμίσεις, οπότε θα πρέπει να εξετάσεις λίγο πιο σοβαρά τις απαιτήσεις σου. Η μόνη αναβάθμιση που θα μπορέσεις να κάνεις είναι της μνήμης RAM και ίσως του σκληρού δίσκου, οπότε χρειάζεσαι ένα laptop που θα σε καλύψει για όλο το χρόνο των σπουδών σου.

Στον παρακάτω οδηγό θα βρεις πληροφορίες σχετικά με το τί πρέπει να προσέξεις και για το πώς θα πρέπει να κινηθείς ανάλογα με τις ανάγκες σου.

 

 

Λειτουργικό σύστημα ( Windows laptop ή MacBook; )

 

Η επιλογή λειτουργικού συστήματος δε θα επηρεάσει μόνο την γκάμα των υποστηριζόμενων εφαρμογών που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο καινούριο σου μηχάνημα, αλλά και το εύρος των επιλογών που θα έχεις σε χαρακτηριστικά και σχεδιασμό. Οι δύο βασικότερες επιλογές που έχεις είναι τα Windows 10 της Microsoft (και επομένως ένα Windows laptop) και το MacOS της Apple (δηλαδή ένα MacBook).

To MacOS είναι ένα κλειστό “οικοσύστημα”, με την έννοια πως τα μοντέλα που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο λειτουργικό (MacBook Air, MacBook, MacBook Pro) κατασκευάζονται αποκλειστικά από την Apple. Αυτό σημαίνει ότι, εάν έχεις iPhone ή iPad, η “έξυπνη” συσκευή σου θα συνεργάζεται πιο εύκολα με το νέο MacBook σου. Από την άλλη, όμως, οι επιλογές παραμετροποίησης του hardware είναι πιο περιορισμένες, ενώ με δεδομένο ότι το MacOS δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο τα Windows, δεν είναι απίθανο να βρεις προγράμματα που κυκλοφορούν μόνο για το λειτουργικό της Microsoft.

Τα Windows 10 -από την άλλη- δεν έχουν τον παραπάνω περιορισμό, δηλαδή συμβατά μοντέλα κυκλοφορούν απ’ όλες τις υπόλοιπες εταιρείες κατασκευής υπολογιστών. Αυτό σημαίνει πως θα βρεις πολύ μεγάλη γκάμα σε χαρακτηριστικά, σχεδιασμό και τιμές, όπως επίσης και μοντέλα τα οποία είναι “κομμένα και ραμμένα” για συγκεκριμένες χρήσεις – π.χ. για gaming ή για χρήση εφαρμογών σχεδίου.

 

Extra tip

Ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείς, το πιο πιθανό είναι να χρειαστείς και μια σειρά εφαρμογών ανάλογα με τον τρόπο χρήσης. Αρχικά, κάνε μια έρευνα για δωρεάν εφαρμογές που μπορεί να καλύπτουν τις ανάγκες σου. Αν αυτές δεν σε καλύπτουν και χρειάζεσαι κάτι πιο συγκεκριμένο, φρόντισε να μάθεις αν υπάρχει ειδική έκδοση για φοιτητές που πιθανώς να είναι φθηνότερη.

 

 

Μέγεθος και βάρος

 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι το μέγεθος του laptop. Η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής κατηγορία, αλλά και αυτή που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες είναι τα laptop με οθόνη 15,6 ιντσών. Οτιδήποτε μεγαλύτερο (π.χ. 17 ίντσες) χάνει σε φορητότητα, αλλά βολεύει ειδικές κατηγορίες φοιτητών, όπως είναι οι γραφίστες. Οτιδήποτε, μικρότερο συνήθως δεν βολεύει για εργασίες που έχουν πολλά στοιχεία στην οθόνη, όπως είναι ο προγραμματισμός (ειδικά σε visual περιβάλλον), αλλά σίγουρα είναι πιο φορητά ως συστήματα.

Μαζί με τις διαστάσεις της οθόνης μεγάλη σημασία έχει και το πάχος του υπολογιστή, αλλά και το συνολικό βάρος (που αναγράφεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής). Αν πρόκειται να μεταφέρεις το laptop συχνά -από το σπίτι στη σχολή- σκέψου ότι ακόμα και μισό κιλό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην φορητότητα και την αίσθηση του βάρους.

 

Extra tip

Στην κατηγορία των Ultra Portable τα περισσότερα μοντέλα είναι πολύ ελαφριά, ενώ αρκετά μοντέλα υιοθετούν τη φιλοσοφία των tablet, με αποτέλεσμα να μπορείς να παίρνεις μαζί σου μόνο την αποσπώμενη οθόνη ή ν’ αναδιπλώνεις την οθόνη αφής πάνω στο σώμα του laptop.

 

 

Ποιότητα κατασκευής – Εργονομία

 

Η γενικότερη ποιότητα κατασκευής ενός φορητού υπολογιστή δεν αφορά μόνο το αισθητικό κομμάτι, αλλά σου δίνει και στοιχεία για την αντοχή, την ανθεκτικότητα και τη φθορά που θα έχει η συσκευή σε βάθος χρόνου. Προφανώς, είναι διαφορετικό το πλαστικό από το αλουμίνιο ή το μαγνήσιο στην κατασκευή. Συγκεκριμένα, επηρεάζουν το μέγεθος και το βάρος, αλλά και το θόρυβο και την αντοχή στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, επειδή θα περνάς πολλές ώρες πάνω από το laptop, πρέπει αυτό να σου προσφέρει την απαραίτητη εργονομία, δηλαδή να έχει ένα άνετο πληκτρολόγιο, ένα εύχρηστο touchpad και να σε βολεύει στην αφή και στη χρήση. Το πιο συνετό είναι να τσεκάρεις τους φορητούς υπολογιστές που σ’ ενδιαφέρουν από κοντά σε μια έκθεση καταστήματος. Εκεί θα δεις όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, τα πλήκτρα μπορεί να μη σε βολεύουν επειδή η διάταξη είναι πιο στενή ή τα πλήκτρα δεν έχουν την αίσθηση που θέλεις.

 

Extra tip

Ο επεξεργαστής και το σασί αλλά και οι διάφορες τεχνολογίες κάθε κατασκευαστή laptop παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανθεκτικότητα και καλή λειτουργία του laptop. Ακουμπώντας τα μοντέλα στο κατάστημα θα πάρεις μια ιδέα για το πόσο θερμαίνονται.

 

 

Μπαταρία (αυτονομία)

 

Στα πιο πολλά laptop η μπαταρία είναι τεσσάρων στοιχείων (Cells) και η απόδοση μεταξύ τους δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά. Η εξοικονόμηση γίνεται από τον τρόπο διαχείρισης της ενέργειας που επιλέγει ο κάθε κατασκευαστής και των εξαρτημάτων που το αποτελούν. Σε υλοποιήσεις πολύ υψηλών επιδόσεων και ειδικών για gaming θα βρεις μπαταρίες έξι στοιχείων (Cells), επειδή οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες και η κατανάλωση υψηλή. Γενικά, δώσε ιδιαίτερη σημασία στη χωρητικότητα της μπαταρίας ειδικά αν θέλεις να εργάζεσαι με το laptop σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποια πρίζα.

 

Extra tip

Στην κατηγορία των 15,6 ιντσών οι μπαταρίες είναι λίγο πολύ ίδιας χωρητικότητας και η εξοικονόμηση εξαρτάται από τον τρόπο διαχείρισης της ενέργειας που επιλέγει ο κάθε κατασκευαστής για τα υποσυστήματα που το αποτελούν (όπως είναι η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής).

 

 

 

 

Επεξεργαστής (CPU)

 

Ο επεξεργαστής είναι από τα πλέον σημαντικά υποσυστήματα που καθορίζουν σημαντικά τιμή και επιδόσεις. Γι’ αυτό και θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι όσο πιο ισχυρός είναι ο επεξεργαστής, τόσο πιο ακριβό θα είναι το μοντέλο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι όλοι οι επεξεργαστές είναι πλέον σχεδιασμένοι για να ικανοποιούν απαιτητικές εργασίες με εξαίρεση τα απαιτητικά games και ορισμένες «βαριές» εφαρμογές όπως π.χ. Photoshop.

Για το μέσο φοιτητή, ένα laptop με επεξεργαστή Intel Core i3 (ή αντίστοιχα AMD Ryzen 3) θα είναι πολύ καλή επιλογή, ενώ οι πιο απαιτητικοί θα πρέπει να εξετάσουν την αγορά ενός laptop με επεξεργαστή Intel Core i5 ή Core i7 (ή αντίστοιχα AMD Ryzen 5 ή Ryzen 7). Εάν αναζητάς κάτι πιο προσιτό, μπορείς να κοιτάξεις laptop με επεξεργαστές τύπου Intel Celeron ή Pentium (ή αντίστοιχα AMD Α Series ή Ε Series) αν το μόνο που θέλεις είναι να σερφάρεις στο διαδίκτυο και να γράφεις κείμενα.

 

Extra tip

Υπάρχουν διάφορες γενιές επεξεργαστών Intel, με πιο πρόσφατη την 8η γενιά Intel Core, η οποία έρχεται με κωδική ονομασία Coffe Lake. Μπορείς να καταλάβεις τη “γενιά” από τον αριθμό με τον οποίο ξεκινά ο κωδικός του επεξεργαστή. Για παράδειγμα, ο Intel Core i5-8400H είναι Coffe Lake, ενώ ο Intel Core i5-7200 ανήκει στην προηγούμενη 7η γενιά (Kaby Lake).

 

 

Μνήμη (RAM)

 

Η μνήμη RAM περιγράφει πόσες πληροφορίες και δεδομένα μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά ο υπολογιστής, είτε για να εκτελεστούν είτε για να υποστούν επεξεργασία αντίστοιχα. Κατά γενικό κανόνα, όση περισσότερη μνήμη RAM έχει ο υπολογιστής σου τόσο καλύτερα – καθώς εξασφαλίζονται μικρότεροι χρόνοι φόρτωσης και ομαλότερη εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων.

Λόγω της αρχιτεκτονικής των laptop, η μνήμη θα είναι ίσως η μοναδική αναβάθμιση που μπορείς να κάνεις, αλλά ακόμα και έτσι προτίμησε να έχει όσο περισσότερη γίνεται, από 4GB και άνω. Εάν οι εργασίες της σχολής σου περιλαμβάνουν τη χρήση εφαρμογών ανάπτυξης και δημιουργίας, καθώς και την παράλληλη χρήση πολλαπλών εφαρμογών είναι καλύτερα να εξετάσεις ένα σύστημα με μνήμη από 8GB και πάνω, αλλιώς τα 4GB είναι αρκετά για τις περισσότερες τυπικές λειτουργίες.

 

Extra tip

Πριν την αγορά να ελέγχεις το κατά πόσο αναβαθμίζεται εύκολα και απλά η μνήμη καθώς επίσης αν το άρθρωμα DIMM καταλαμβάνει μια ή και τις δύο υποδοχές που τυχόν υπάρχουν.

 

 

Ανάλυση οθόνης

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των οθονών είναι LED απλής ανάλυσης 1366×768 pixel για χαμηλή κατανάλωση και ευκρίνεια σε συνθήκες εξωτερικού φωτισμού. Ωστόσο, τα high-end laptop που προορίζονται για δημιουργική εργασία, καθώς και τα gaming laptop, διαθέτουν οθόνες με ανάλυση 1920×1080 ή ακόμα και μεγαλύτερη.

 

Extra tip

H οθόνη είναι από τα πιο σημαντικά υποσυστήματα του laptop. Θα πρέπει να ελέγξεις στο κατάστημα αν αλλάζουν σημαντικά τα χρώματα (ειδικά το μαύρο και τα μπλε) της οθόνης ανάλογα με τη γωνία που τα κοιτάς.

 

 

Τύπος Κάρτας Γραφικών

 

Όπως και στους επιτραπέζιους υπολογιστές, έτσι και στα laptop θα μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση της ενσωματωμένης στον επεξεργαστή κάρτας γραφικών για τις περισσότερες χρήσης εκτός από ειδικές εφαρμογές και παιχνίδια.

Αν θες ένα laptop που εκτός από τις εργασίες της σχολής θα παίζει παιχνίδια και θα κάνει επεξεργασία φωτογραφίας και βίντεο με ταχύτητα και ευκολία, τότε θα πρέπει να επιλέξεις κάποιο που να έχει ξεχωριστή-αυτόνομη κάρτα γραφικών με αρκετή αποκλειστική μνήμη (από 2GB και πάνω).

 

Extra tip

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός φορητού υπολογιστή με αυτόνομη/ανεξάρτητη κάρτα γραφικών μπορεί να συναντήσεις τον όρο “dedicated graphics”. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιγράφεται και ως discrete graphics (διακριτή κάρτα γραφικών). Μη μπερδεύεσαι, όμως. Γιατί discrete graphics ή dedicated graphics είναι ακριβώς το ίδιο.

 

 

Σκληρός δίσκος

 

Ο σκληρός δίσκος είναι κάτι παραπάνω από ένας αποθηκευτικός χώρος για να κρατάς τις εργασίες και τα αρχεία σου. Είναι υπεύθυνος για τη γενικότερη ταχύτητα του υπολογιστή σου αλλά και τη χαμηλή ενεργειακή του κατανάλωση. Οι σκληροί δίσκοι χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: Οι μηχανικοί δίσκοι (HDD), που διαθέτουν μεγάλες χωρητικότητες και χαμηλές τιμές αλλά όχι μεγάλες ταχύτητες και οι δίσκοι SSD που δεν έχουν κινούμενα μέρη, δεν έχουν μεγάλες χωρητικότητες, αλλά προσφέρουν υψηλές ταχύτητες προσπέλασης και επεξεργασίας.

Αν χρησιμοποιείς εφαρμογές για επεξεργασίας εικόνας και βίντεο, αλλά ακόμα και αν θες ν’ απολαμβάνεις αστραπιαία απόκριση στο άνοιγμα εφαρμογών και στη μεταφορά δεδομένων, ο δίσκος SSD αποτελεί μονόδρομο. Εάν η ταχύτατη απόκριση δεν αποτελεί προτεραιότητα για σένα, αλλά χρειάζεσαι μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για τα αρχεία πολυμέσων σου -όπως βίντεο και φωτογραφίες- τότε είναι καλύτερα να προτιμήσεις ένα δίσκο HDD υψηλής χωρητικότητας. Λογικά ένας δίσκος μεγέθους 1 TB θα σε καλύψει πλήρως.

 

Extra tip

Οι δίσκοι SSD δίνουν τεράστια ώθηση και ταχύτητα στα Windows και τις εφαρμογές και αξίζουν με το παραπάνω το επιπλέον κόστος, ειδικά αν ασχοληθείς με εφαρμογές και εργασίες που βασίζονται στη χρήση του σκληρού δίσκου.

 

 

Συνδεσιμότητα

 

Ένα κομμάτι που πολλοί δεν του δίνουν ιδιαίτερη σημασία και το παραβλέπουν είναι ο τρόπος που το laptop επικοινωνεί και συνδέεται με εξωτερικές συσκευές όπως ποντίκι, εξωτερική οθόνη, ή το smartphone. Αντίθετα με τα desktop PCs, τα οποία έρχονται «φορτωμένα» με πολλές θύρες επικοινωνίας, τα laptop περιορίζονται σε λίγες.

Θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός laptop που θα έχει τουλάχιστον δυο θύρες USB 3.0 -ή και τουλάχιστον μία θύρα USB-C- και θύρα HDMI για σύνδεση του laptop με τηλεόραση ή μόνιτορ για να μπορείς να δουλεύεις σε μεγαλύτερη οθόνη ή απλά για ν’ απολαμβάνεις τις ταινίες σου. Επιπλέον, καλύτερα θα είναι να υπάρχει υποστήριξη Wi-Fi 802.11ac, που προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες με το κατάλληλο router.

 

Extra tip

Εάν υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία παντού και πάντα, η ύπαρξη modem 3G/4G είναι απαραίτητη και καλό θα είναι να είναι ενσωματωμένο.

 

 

Περιφερειακά και αξεσουάρ

 

Ένα θέμα στο οποίο συνήθως δεν δίνεται ιδιαίτερο βάρος κατά την αγορά ενός laptop είναι αυτό των περιφερειακών και των αξεσουάρ. Υπάρχουν κάποια απαραίτητα αξεσουάρ που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη και θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία και την αύξηση του χρόνου ζωής του.

Μια πρακτική επένδυση είναι η τσάντα laptop. Καλό θα είναι να αγοράσεις μια τσάντα που να έχει και θήκες για τα καθημερινά σου αντικείμενα και να μην φοβάσαι για την ακεραιότητα του υπολογιστή σου.

Θα πρέπει -επίσης- να εξετάσεις την αγορά ενός καλού και εργονομικού mouse, αφού το touchpad δεν είναι και πολύ εύχρηστο για πολύωρη εργασία. Επιπρόσθετα, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος θα σου φανεί πάρα πολύ χρήσιμος, ειδικά αν επιλέξεις laptop με δίσκο SSD, αφού ο αποθηκευτικός χώρος του μπορεί να μη σε καλύψει.

 

Extra tip

Η ύπαρξη ενός USB stick στη τσάντα μεταφοράς του laptop θα σου φανεί πολύ χρήσιμη για γρήγορη μεταφορά αρχείων στη σχολή.

 

Μπορείς να δεις ακόμη