Ερωτήσεις & απαντήσεις για το νέο κανονισμό στις ηλεκτρικές σκούπες

by K-Admin 1

 

Πρόκειται να αγοράσεις ηλεκτρική σκούπα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως η επιλογή σου “περνά” από το νέο κανονισμό της Ε.Ε., ο οποίος ισχύει για όλα τα μοντέλα που πήραν ή θα πάρουν το δρόμο για τα ράφια από την 1η Σεπτεμβρίου κι έπειτα.

Στην πράξη, ο κανονισμός αυτός σημαίνει πως οι νέες ηλεκτρικές σκούπες καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και είναι λιγότερο θορυβώδεις, από τις παλιότερες συσκευές. Επομένως, είναι πιθανό να αναρωτιέσαι τι συνέπεια θα έχει αυτό στην καθαριότητα του σπιτιού σου.

Εκτός από την απάντηση στην απορία σου, παρακάτω θα βρεις πληροφορίες για όλες τις αλλαγές που “φέρνουν” οι καινούριες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τι θα πρέπει να προσέξεις στην αγορά σου.

 

Για ποιο λόγο άλλαξε ο κανονισμός;

Σκοπός είναι να μειωθεί η ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές σκούπες στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών, η Ε.Ε. θεσπίζει κανονισμούς για τη λειτουργία τους ή αναθεωρεί τους υπάρχοντες κανονισμούς, ώστε να ωθήσει τους κατασκευαστές να κάνουν τα προϊόντα τους πιο αποδοτικά και ανθεκτικότερα.

Για τις ηλεκτρικές σκούπες, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει “πλαφόν” στην ενεργειακή τους κατανάλωση. Έτσι, από το 2014, στο πλαίσιο του πρώτου ευρωπαϊκού κανονισμού, όσες συσκευές κυκλοφορούσαν στην Ε.Ε. έπρεπε η ισχύς του μοτέρ τους να μην ξεπερνά τα 1.600 W (βατ). Μέχρι τότε, κατά κανόνα στην αγορά έβρισκε κανείς μοντέλα με ισχύ 2.200 W.

 

Ποιες είναι οι προδιαγραφές που θα πρέπει να ακολουθούν οι νέες σκούπες;

Από την 1η Σεπτεμβρίου, όσα μοντέλα κατασκευάζονται ή πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχουν ισχύ το πολύ έως 900 W (βατ). Επίσης, δεν θα πρέπει να προκαλούν θόρυβο έντασης μεγαλύτερης από 80 dB (ντεσιμπέλ).

Παράλληλα, χρειάζεται να έχουν περάσει δύο τεστ αντοχής, το πρώτο από τα οποία εξασφαλίζει πως το μοτέρ θα μπορεί να λειτουργήσει για τουλάχιστον 500 ώρες. Το δεύτερο τεστ αφορά τον εύκαμπτο σωλήνα και εγγυάται πως δεν θα τρυπήσει ή δεν θα “σκιστεί” εύκολα.

 

Μία σκούπα 900 W θα δουλεύει το ίδιο καλά όπως μία παλιά 1600 W;

Ένας διαδεδομένος μύθος που υπάρχει για τις ηλεκτρικές σκούπες είναι πως τα μοντέλα με μοτέρ μικρής ισχύος δεν καθαρίζουν εξίσου καλά με τις σκούπες που “καίνε” πολύ ρεύμα.

Στην πραγματικότητα, όμως, η ισχύς δείχνει απλώς πόσο ρεύμα “καίει”. Έτσι, όσο περισσότερα είναι τα “βατ της σκούπας”, τόσο περισσότερη είναι η ηλεκτρική ενέργεια που αυτή καταναλώνει.

Αντίθετα, η απορροφητική “δύναμη” της σκούπας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως το σχεδιασμό της, το πόσο γεμάτη είναι η σακούλα της ή ο κάδος της, αλλά και πόσο καθαρό είναι το φίλτρο της. Επομένως, αν επιλέξεις ένα μοντέλο με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και δεν αμελείς να το φροντίζεις, τότε ακόμη κι αν έχει ισχύ 900 W θα καθαρίζει εξίσου καλά με μία σκούπα 1600 W.

 

Τι σημαίνει το ανώτατο όριο θορύβου;

Όσον αφορά το θόρυβο, κάθε ένας θα συμφωνούσε πως όσο λιγότερο… σαματά κάνει η σκούπα,  τόσο το καλύτερο. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις, πάντως, είναι πως η κλίμακα των decibel (ντεσιμπέλ) δεν είναι γραμμική. Επομένως, μία μικρή μείωση στα db “μεταφράζεται” σε σημαντική διαφορά στο θόρυβο.

Για παράδειγμα, μία σκούπα 60 db παράγει ήχο έντασης όσο και μία τυπική συζήτηση σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Αντίθετα, ο ήχος από ένα μοντέλο 80 db έχει 100πλάσια ένταση, με συνέπεια ο θόρυβος που προκαλεί να είναι 4πλάσιος, για παράδειγμα, όσος θα φτάνει στα αφτιά σου, αν βρεθείς στο πεζοδρόμιο ενός πολυσύχναστου δρόμου.

 

 

Αλλάζει κάτι στην ενεργειακή “ετικέτα”;

Κατ’ αρχάς ίσως γνωρίζεις πως ενεργειακή “ετικέτα” έχουν όλες οι “παλιές” σκούπες που υπάρχουν ακόμη στα ράφια, δηλαδή έχουν κυκλοφορήσει πριν από την 1η Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την “ετικέτα” υπάρχει ο δείκτης ενεργειακής κλάσης, σε μία κλίμακα που ξεκινά από το A (για τα λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα) και φθάνει μέχρι το G (για τις σκούπες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση).

Επίσης, υπάρχει η κλάση επανεκπομπής σκόνης (ένας δείκτης που δείχνει πόσο καθαρός είναι ο αέρας που εξέρχεται από τη σκούπα), η κλάση απόδοσης καθαρισμού σε πάτωμα (που περιγράφει την ποσότητα σκόνης που αφαιρείται από αρμούς και διάκενα με τυποποιημένη δοκιμή σε πάτωμα) και η κλάση απόδοσης καθαρισμού στο χαλί (που περιγράφει το πόσο καλά η σκούπα αναρροφά τη σκόνη με τυποποιημένη δοκιμή σε χαλί).

Όσον αφορά τις σκούπες που υπάγονται στο νέο κανονισμό, η σημαντικότερη διαφορά αφορά την κλίμακα της ενεργειακής κλάσης, η οποία πλέον ξεκινά από τα Α+++ για τα πιο αποδοτικά μοντέλα και φθάνει στο D για τις συσκευές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Έτσι, πλέον μπορείς να επιλέξεις μία ακόμη πιο αποδοτική σκούπα.

 

Πώς να επιλέξω σκούπα;

Μπορείς να συμβουλευτείς τον οδηγό αγοράς , στον οποίο εξηγούμε αναλυτικά όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα ήταν καλό να λάβεις υπόψη σου, για να διαλέξεις ένα μοντέλο “κομμένο και ραμμένο” στις ανάγκες σου. Από την άλλη πλευρά, από την ενεργειακή “ετικέτα”, και τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτήν, θα μπορείς να σχηματίσεις μία σχετικά καλή εικόνα για το κατά πόσο κάποια συσκευή θα μπορεί να φέρει σε πέρας τις δουλειές που θέλεις να κάνεις.

Καλό θα είναι πάντως να γνωρίζεις πως στην αγορά υπάρχουν “παλιές” ηλεκτρικές σκούπες, οι οποίες δηλαδή κυκλοφόρησαν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, οι οποίες ωστόσο ικανοποιούν τις προδιαγραφές του νέου κανονισμού.

Επίσης, ο νέος κανονισμός (όπως εξάλλου και ο προηγούμενος) δεν καλύπτει τις σκούπες stick που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Μπορείς να δεις ακόμη