Laptop ή desktop; – Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για φοιτητή;

by K Admin

shutterstock_111509798

 

Είναι αλήθεια ότι το να επιλέξεις υπολογιστή ενόψει της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο, για παράδειγμα, η επιλογή του ντεκόρ του φοιτητικού κοιτώνα. Ειδικά αν δεν είσαι και τόσο σχετικός με το αντικείμενο (ηλεκτρονικοί υπολογιστές) δεν είσαι σε θέση να διακρίνεις ποιος υπολογιστής είναι καταλληλότερος για τις ανάγκες σου. Σίγουρα, αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα σύστημα ικανό που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σου, καθώς μια λανθασμένη επιλογή θα σου κοστίσει διπλάσια τόσο από άποψη χρημάτων όσο και από θέμα χρηστικότητας.

 

Είναι απαραίτητο ένα laptop για τη σχολή; Ή με ένα desktop PC στο σπίτι θα κάνω τη δουλειά μου;

Η τιμή ή/και οι επιδόσεις ενός συστήματος λειτουργούν συχνά ως αποκλειστικά κριτήρια επιλογής, και αυτό είναι λάθος. Το δίλημμα «laptop ή desktop» δεν έχει να κάνει με κάποια σύγκριση δύο διαφορετικών προϊόντων, ειδικά από τη στιγμή που πλέον υπάρχουν περισσότερες «υποκατηγορίες» τόσο σε ό,τι αφορά στους φορητούς όσο και στους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Η επιλογή του συστήματος θα πρέπει να γίνει με βάση το αντικείμενο σπουδών σου και γενικότερα με τον τρόπο ζωής σου. Θα πρέπει, λοιπόν, να σκεφτείς ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες σου: Μήπως χρειάζεσαι φορητότητα; Δηλαδή να μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου τον υπολογιστή. Μήπως χρειάζεσαι ένα σύστημα με «δυνατά» τεχνικά χαρακτηριστικά για να «τρέχεις» απαιτητικές εφαρμογές ή παιχνίδια; Μήπως σε εξυπηρετεί καλύτερα ένα σύστημα με μεγάλη οθόνη για τις εργασίες σου; Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχεις περάσει στην αρχιτεκτονική ή σε κάποιο τμήμα γραφιστικής και χρειάζεσαι ένα σύστημα με υψηλή ανάλυση και επεξεργαστική ισχύ για να μπορεί να «τρέχει» άνετα σχεδιαστικά προγράμματα, όπως AutoCAD, InDesign, Illustrator ή Photoshop, αλλά θέλεις, επίσης, να μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτό οπουδήποτε και να είσαι πάντα online. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός high end laptop. Αντίστοιχα, αν κάποιος δεν χρειάζεται φορητότητα, μπορεί να επενδύσει σε ένα desktop PC για το σπίτι, στο οποίο θα κάνει τις εργασίες του, θα μελετάει, και θα ψυχαγωγείται: ταινίες, μουσική, social media κ.λπ.

 

Τι προσφέρει ένα All-In-One PC και τι ένα 2in1 Laptop/tablet;

Όπως κατάλαβες, υπάρχουν προτάσεις για κάθε σενάριο χρήσης, για το λόγο αυτό στο «παιχνίδι» μπαίνουν και συστήματα όπως είναι τα All-in-One (για επιτραπέζιο) και 2in1 Laptop/Tablets (για φορητό). Στα πρώτα, όλο το hardware (τροφοδοτικό, επεξεργαστής, μνήμη RAM, σκληρός δίσκος και κάρτα γραφικών) στεγάζεται μέσα σε μια λεπτή οθόνη. Τα AIOs έχουν πλέον προσιτή τιμή και είναι ιδανικά για εξοικονόμηση χώρου, πράγμα που σημαίνει λιγότερα καλώδια και πολύ εύκολο set-up. Η γκάμα των AIO PCs είναι μεγάλη, από τα πιο εντυπωσιακά και ακριβά iMac της Apple στα πιο budget PCs με λειτουργικό Windows. Μάλιστα, υπάρχουν προτάσεις AIOs που διαθέτουν οθόνη αφής μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει τις λειτουργίες που προσφέρουν τα Windows 10.

Όσον αφορά στην κατηγορία 2in1, είναι ιδανική λύση για όσους χρειάζονται τις λειτουργίες / ευκολίες ενός tablet και την εργονομία που προσφέρει ένα laptop: Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως tablet για να ολοκληρώσεις τις εργασίες σου στη μορφή φορητού υπολογιστή και, ανάλογα με το μοντέλο, να περιστρέψεις ή να αφαιρέσεις την οθόνη του για να μοιραστείς περιεχόμενο με άλλους στη μορφή tablet.

 

student pc

 

Τι επεξεργαστική ισχύ χρειάζομαι;

O επεξεργαστής (CPU) είναι, τυπικά, ο εγκέφαλος του υπολογιστή και το εξάρτημα που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος ενός συστήματος. Επομένως, αν δεν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις το PC σου για «βαριές» εφαρμογές ή για multitasking δεν χρειάζεσαι απαραίτητα πολυπύρηνο επεξεργαστή. Ένα σύστημα με επεξεργαστή Intel Core i3 (ή αντίστοιχος AMD) αρκεί για να κάνεις τη δουλειά σου άνετα, από επεξεργασία κειμένου και εκτέλεση εφαρμογών, μέχρι αναπαραγωγή μουσικής, ταινιών και φυσικά browsing. Ωστόσο, ένα σύστημα με επεξεργαστή Core i5 σίγουρα θα αντέξει περισσότερο στο χρόνο και θα σου επιτρέψει να τρέχεις τις εφαρμογές σου πιο άνετα. Αν χρειάζεσαι ακόμα περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, τότε θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά συστήματος με Intel Core i7 που απευθύνεται σε πιο απαιτητικούς χρήστες.

 

Πόση μνήμη (RAM) χρειάζομαι;

Η μνήμη ενός υπολογιστή δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον αποθηκευτικό χώρο, παρά το γεγονός ότι μετρώνται και τα δύο σε GB. Η μνήμη RAM αντιστοιχεί στο μικρότερο ποσό GB και περιγράφει πόσες πληροφορίες και δεδομένα μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά ο υπολογιστής – είτε για να εκτελεστούν είτε για να υποστούν επεξεργασία αντίστοιχα. Περισσότερη μνήμη RAM (σε συνδυασμό με υψηλή ταχύτητα χρονισμού, ΜΗz) σημαίνει μικρότεροι χρόνοι φόρτωσης και ομαλότερη εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων. Συνήθως, η μνήμη RAM (σε laptop και desktop PCs) ξεκινάει από τα 4GB, που είναι μια ικανοποιητική τιμή για το μέσο χρήστη.

 

Πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειάζομαι;

Η χωρητικότητα αποθήκευσης μετριέται σε Gigabytes (GB) ή Terabytes (1TB ισούται με 1.000GB). Αυτές οι μονάδες μέτρησης, ουσιαστικά, καθορίζουν πόσα δεδομένα μπορεί να αποθηκεύσει ο σκληρός δίσκος (HDD) που ενσωματώνει ο υπολογιστής. Έγγραφα, φωτογραφίες, μουσική, ταινίες, σπουδαστικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή και προγράμματα, όλα καταλαμβάνουν χώρο στο σκληρό δίσκο. Έτσι, αν για παράδειγμα θέλεις να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή ως media center και για gaming, τότε θα πρέπει να επιλέξεις υπολογιστή με σκληρό δίσκο χωρητικότητας από 1TB και άνω. Ορισμένες προτάσεις ενσωματώνουν σκληρούς δίσκους solid-state (SSDs) που είναι συνήθως πιο ακριβοί από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους, ενώ, όσο μεγαλύτερος ο αποθηκευτικός χώρος, τόσο μεγαλύτερο το κόστος τους. Από την άλλη, όμως, διαθέτουν ταχύτερους χρόνους εγγραφής / ανάγνωσης λόγω του ότι δεν αποτελούνται από μηχανικά μέρη, όπως οι HDDs, ενώ είναι εντελώς αθόρυβοι. Υπάρχουν, επίσης, προτάσεις που ενσωματώνουν και τις δύο τεχνολογίες, δηλαδή SSD και HDD. Ο πρώτος χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση των βασικών προγραμμάτων / εφαρμογών και ο δεύτερος για την αποθήκευση αρχείων.  Έτσι, έχεις γρήγορους χρόνους φόρτωσης του λειτουργικού και των προγραμμάτων και ταυτόχρονα τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο για τα αρχεία σου.

 

Χρειάζομαι «δυνατή» κάρτα γραφικών;

Η κάρτα γραφικών (GPU) είναι το υποσύστημα του υπολογιστή που είναι υπεύθυνο για ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη σου. Η κάρτα γραφικών μπορεί να είναι είτε ενσωματωμένη στη μητρική κάρτα ή στον επεξεργαστή είτε να αποτελεί ξεχωριστό τμήμα, το οποίο συνδέεται πάνω στην μητρική. Τον σημαντικότερο ρολό σε θέματα επιδόσεων παίζουν η μνήμη VRAM και η ταχύτητες μνήμης και επεξεργαστή, που μετριούνται σε MHz. Αν χρησιμοποιείς το PC σου κυρίως για πρόσβαση στο Internet, για επεξεργασία κειμένου, multimedia εφαρμογές ή για casual gaming, τότε η ενσωματωμένη κάρτα της μητρικής ή του επεξεργαστή αρκεί για να κάνεις τη δουλειά σου άνετα. Εάν χρειάζεσαι υψηλές επιδόσεις, για δημιουργική εργασία ή για να παίζεις τα πιο σύγχρονα games σε υψηλές αναλύσεις, μάλλον ήδη γνωρίζεις ότι χρειάζεσαι μια κάρτα γραφικών που… κοστίζει. Συνοπτικά λοιπόν, όσο υψηλές είναι απαιτήσεις σου τόσο πιο «δυνατή» κάρτα γραφικών θα χρειαστείς. Σε ό,τι αφορά στην επιλογή laptop, ίσως να μην χρειαστείς σύστημα με αυτόνομη κάρτα γραφικών, καθώς η ενσωματωμένη κάρτα είναι επαρκής για καθημερινή χρήση. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν μοντέλα που έρχονται με αυτόνομη κάρτα γραφικών με 1GB, 2GB ή 4GB μνήμη VRAM.

 

Πόσο σημαντική είναι η μπαταρία σε ένα laptop;

Τα περισσότερα laptop διαθέτουν μπαταρία τεσσάρων στοιχείων (Cells) και η απόδοση μεταξύ τους δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά. Η εξοικονόμηση γίνεται από τον τρόπο διαχείρισης της ενέργειας που επιλέγει ο κάθε κατασκευαστής του συστήματος και των υποσυστημάτων που το αποτελούν (όπως η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής). Σε υλοποιήσεις πολύ υψηλών επιδόσεων θα βρεις μπαταρίες έξι στοιχείων (Cells), επειδή οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες και η κατανάλωση υψηλή. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στη μπαταρία αν θέλεις να εργάζεσαι με το laptop σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποια πρίζα.

 

student οθόνη

 

Τι οθόνη / μέγεθος laptop χρειάζομαι;

Η οθόνη είναι σημαντικός παράγοντας στην εμπειρία χρήσης ενός υπολογιστή. Σε γενικές γραμμές, για gaming, αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας, ή για δημιουργική εργασία, ενδείκνυται οθόνη ανάλυσης 1920 x 1080 pixels (Full HD), ή μεγαλύτερη, καθώς τα περισσότερα pixels δημιουργούν μεγαλύτερη ευκρίνεια εικόνας. Συνήθως, όσο πιο μεγάλη είναι η οθόνη, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για μεγαλύτερη ανάλυση. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των οθονών, αναφέρεται η μέγιστη δυνατή ανάλυση που μπορούν να υποστηρίξουν. Στην περίπτωση των laptop, ανάλυση Full HD θα βρεις σχεδόν σε όλα τα μεγέθη (ίντσες), για άνετη ανάγνωση και ψυχαγωγία (π.χ gaming, ταινίες). Επίσης, για υψηλή φορητότητα και ευελιξία, το μέγεθος του laptop δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 15.6 ίντσες. Ένα μοντέλο στις 16-17.3 ίντσες είναι πιο ογκώδες και πιο βαρύ σε σχέση με ένα αντίστοιχο στις 13-15 ίντσες. Επίσης, αν περνάς πολλές ώρες πάνω από το laptop – μικρό ή μεγάλο – πρέπει να σου προσφέρει την απαραίτητη εργονομία: άνετο πληκτρολόγιο και εύχρηστο touchpad.

 

Θα με καλύψει η οθόνη του laptop ή να πάρω ξεχωριστό monitor;

Ένας από τους λόγους που ίσως χρειαστεί να αγοράσεις ξεχωριστό monitor για το laptop σου είναι για καλύτερη εργονομία. Γενικά, με το laptop δεν μπορείς να πετύχεις σωστή εργονομία, και ο λόγος είναι η απόσταση μεταξύ πληκτρολογίου και οθόνης. Επομένως, για να μην κουράζεις τα μάτια σου και για να μην έχεις μυοσκελετικά προβλήματα από την πολύωρη χρήση, καλό είναι να εξετάσεις την αγορά μιας εξωτερικής οθόνης. Επέλεξε monitor με διαγώνιο τουλάχιστον στις 23 ή 24 ίντσες και με ανάλυση τουλάχιστον Full HD για να εργάζεσαι ξεκούραστα ή/και για να μπορείς να μοιράζεσαι άνετα περιεχόμενο με άλλους: ταινίες, gaming κ.λπ. Να σημειώσουμε ότι το μέγεθος της οθόνης και η ανάλυση είναι δύο χαρακτηριστικά που πάνε μαζί. Δηλαδή, μεγάλη ανάλυση σε μικρότερο monitor από 23 ίντσες είναι κουραστική για τα μάτια, ύστερα από πολύωρη χρήση.

 

Τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά οθόνης;

Αφού καταλήξεις σε μέγεθος και ανάλυση, ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται η οθόνη, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά στη ποιότητα απεικόνισης, όπως είναι η γωνία θέασης, η απόδοση χρωμάτων και τα επίπεδα φωτεινότητας. Μάλιστα, ορισμένες προτάσεις διαθέτουν λειτουργίες, όπως Flicker Safe και Reader Mode, που συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της οπτικής άνεσης, προστατεύοντας τα μάτια σου από το βλαβερό μπλε φως και μειώνει το επίπεδο τρεμοπαίγματος σχεδόν στο μηδέν. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η συνδεσιμότητα. Οι περισσότερες κάρτες γραφικών, αλλά και laptop, διαθέτουν εξόδους DVI και HDMI, πράγμα που σημαίνει ότι και η οθόνη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με τις αντίστοιχες θύρες.

 

 

Έχεις και άλλες ερωτήσεις που αφορούν τη φοιτητική σου ζωή; Μπες στο ask.kotsovolos.gr και θα βρεις τις απαντήσεις! 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη