Τα ιδανικά ροφήματα & τροφές για την αντιμετώπιση του κρύου

by K Admin

 

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και το κρύο είναι πλέον αισθητό. Όσο η θερμοκρασία μειώνεται, τόσο μεγαλώνει η όρεξή μας και μαζί με αυτή και… οι επιδρομές στο ψυγείο! Είναι αλήθεια ότι το κρύο ανοίγει την όρεξη επειδή κάνουμε περισσότερες καύσεις για να παραχθεί θερμότητα που θα διατηρήσει φυσιολογική τη σωματική θερμοκρασία μας παρά τις χαμηλές, περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό και το χειμώνα αυξάνεται η ανάγκη μας για κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, καθώς τα σάκχαρα και τα άμυλα που περιέχουν δίνουν την αίσθηση «θερμότητας» στο σώμα μας.

Ωστόσο, μπορεί μεν το χειμώνα να αυξάνεται η όρεξή μας, αλλά δεν αυξάνεται η όρεξή μας για σαλάτες και φρούτα. Αναζητάμε πιο λιπαρές τροφές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα το ρίξουμε στα «τσιμπολογήματα». Υπάρχουν τροφές και ροφήματα που  μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά χωρίς, απαραίτητα, να μας φορτώνουν περιττές θερμίδες, αλλά παράλληλα μπορούν να μας ζεστάνουν με τον πιο οικονομικό τρόπο!

 

Ζεστά ροφήματα

Τα ζεστά ροφήματα είναι η πρώτη και κυρίαρχη επιλογή τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Μία κούπα ζεστού καφέ, ζεστή σοκολάτα, τσάι με λίγο μέλι, ροφήματα από βότανα όπως το φασκόμηλο, το τίλιο ή το χαμομήλι προσφέρουν, εκτός από τα πολλά, πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους συστατικά, μια ευχάριστη και ζεστή απόλαυση. Αυτές άλλωστε, είναι «κλασικές» επιλογές. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις και μερικά από τα παρακάτω ροφήματα.

 

Ζεστή αρωματική σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι αγαπημένη σε όλες τις μορφές. Πόσο μάλλον το χειμώνα που μπορεί να ζεστάνει και ταυτόχρονα να γλυκάνει τις αισθήσεις. Με ξηρούς καρπούς, άρωμα από φρούτα, μπαχαρικά ή με πιο ιδιαίτερη πικάντικη γεύση, η ζεστή σοκολάτα αναδεικνύεται στο πιο γλυκό ρόφημα για το κρύο. Εκτός του ότι μας ζεσταίνει, η σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικών που μειώνουν τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας και τον προστατεύουν από τη γήρανση και από εκφυλιστικές ασθένειες.

Εάν έχεις καφετιέρα για ροφήματα, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα αρωματικά ροφήματα σοκολάτας. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις ζεστή σοκολάτα, λιώνοντας κομμάτια μαύρης σοκολάτας και αναμειγνύοντάς τα με αμυγδαλόγαλα. Μπορείς να την κάνεις ακόμα πιο γευστική προσθέτοντας λίγο ξύσμα από πορτοκάλι. Χρησιμοποίησε σουρωτήρι τσαγιού και ρίξε τη σοκολάτα στην κούπα. Με αυτό τον τρόπο μένει το ξύσμα πορτοκαλιού στο σουρωτήρι ενώ έχει ήδη δώσει γεύση στο ρόφημά σου.

 

Ρόφημα κακάο

Μια κούπα κακάο μπορεί να μη σου χαρίσει τη γλύκα της σοκολάτας, αλλά θα σου προσφέρει ζεστασιά με πολύ λιγότερες θερμίδες. Το κακάο είναι γνωστό πως βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιοξειδωτική δράση.

 

Τσάι τζίντζερ

Όλοι γνωρίζουμε πόσο υγιεινό ρόφημα είναι το τσάι. Μας ανακουφίζει και καταπραΰνει αμέσως το αίσθημα κρύου που νιώθουμε. Δοκίμασε να προσθέσεις λίγη πιπερόριζα για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου. Η θερμογενετική της δράση μπορεί να σε κρατήσει ζεστό, καθώς προωθεί την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ ταυτόχρονα δίνει ώθηση και στο μεταβολισμό. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει πως όσοι εντάσσουν το τζίντζερ στη διατροφή τους παρουσιάζουν λιγότερο έντονο το αίσθημα της πείνας μετά την κατανάλωσή του τρώγοντας τελικά λιγότερο μέσα στην ημέρα. Το τσάι με πιπερόριζα θα σε ζεστάνει και ταυτόχρονα απαλύνει σωματικούς πόνους που μπορεί να έχεις λόγω άσκησης. Μπορείς επίσης να τη δοκιμάσεις στο φαγητό, σε σούπες ή μαγειρεμένα λαχανικά. Απλώς πρόσεξε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις, καθώς είναι ιδιαίτερα καυτερή.

 

Ζεστός μηλίτης με χυμό ροδιού

Το ρόδι είναι το πιο υγιεινό φρούτο του χειμώνα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και, σε συνδυασμό με το μηλίτη και τα καταπραϋντικά μπαχαρικά, δημιουργούν την τέλεια συνταγή για ένα νόστιμο ρόφημα που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η συνταγή είναι πολύ απλή: ζέστανε σε μία μικρή κατσαρόλα 3 φλιτζάνια μηλίτη, 1 φλιτζάνι χυμό ροδιού, 2 στικ κανέλας, 3-4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο) και άφησέ τα να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά. Τα σουρώνεις και σερβίρεις. Η πλούσια γεύση και άρωμα αυτού του ροφήματος θα σε ζεστάνει και θα σε χαλαρώσει ή θα σου χαρίσει την τόνωση που χρειάζεσαι.

 

 

Σούπες

Οι ζεστές σούπες είναι η πιο προφανής επιλογή που υπάρχει για τις κρύες μέρες του χειμώνα και είναι μια πολύ νόστιμη λύση για ένα χειμωνιάτικο ελαφρύ γεύμα. Μπορεί να έχουν ως βάση το άπαχο φιλέτο κοτόπουλου, το ψάρι, ή τα λαχανικά (όπως μπρόκολο, κολοκύθα, λάχανο, μανιτάρια, πράσα) και, αναλόγως πόσο ελαφριές τις θέλεις, να προσθέσεις κάποιο άμυλο, όπως φιδέ, ρύζι, πλιγούρι ή κουσκούς.

Φυσικά, υπάρχουν και οι σούπες που η προετοιμασία τους είναι πιο χρονοβόρα όπως αυτές με όσπρια (π.χ. φασόλια, που πρέπει να έχουν μουλιάσει από το βράδυ) ή με κάποιο κόκκινο κρέας που απαιτεί αρκετό βράσιμο και συνδυάζεται με λαχανικά. Οι λύσεις είναι πολλές, ακόμα κι αν την αποφασίσεις την τελευταία στιγμή, με ό,τι σου βρίσκεται στην κουζίνα. Ας δούμε μερικές εύκολες και πρωτότυπες ιδέες για ζεστή σούπα.

 

Κοτόσουπα αυγολέμονο (ζωμός κοτόπουλου)

Η κοτόσουπα αυγολέμονο (με ζωμό κοτόπουλου) είναι ιδανική συνταγή για τον εργένη, το φοιτητή και γενικά για όποιον ή όποια δεν γνωρίζει πολλά από μαγειρική, αφού είναι πανεύκολη! Ζωμός κοτόπουλου με ρύζι και μπόλικο αυγολέμονο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς τις κρύες μέρες του χειμώνα; Κι αν δε θέλεις αυγολέμονο, η συνταγή γίνεται ακόμα πιο απλή: ρίξε σε μια μικρή κατσαρόλα νερό δύο κουταλιές του γλυκού φυσικό χυμό λεμονιού και λίγο ξερό θυμάρι τριμμένο. Όταν το νερό ζεσταθεί, διαλύεις μέσα τον κύβο του ζωμού κότας μαζί με το ρύζι και τα αφήνεις να βράσουν για 10 λεπτά. Μπορείς να σερβίρεις ρίχνοντας από πάνω μερικά φύλλα σπανάκι ωμά για να δώσεις περισσότερο χρώμα και άρωμα!

 

Βελουτέ σούπες

Τα φρέσκα λαχανικά εποχής, από το μπρόκολο μέχρι την κολοκύθα και από τη σελινόριζα μέχρι το καρότο, δίνουν υπέροχες σούπες βελουτέ. Τη βελούδινη υφή στις σούπες μπορείς να την πετύχεις χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ κατευθείαν στην κατσαρόλα. Λαχανικά όπως η πατάτα, το καρότο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο δίνουν από μόνα τους πυκνή υφή στη σούπα όταν πολτοποιηθούν. Παράλληλα, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό και έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, μπορείς αν θέλεις να αποφύγεις τελείως την προσθήκη λιπαρών, όπως βούτυρο, ή κρέμα γάλακτος, και να ενισχύσεις τη γεύση της σούπας με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά. Μπορείς επίσης να γαρνίρεις με γιαούρτι, τραγανό μπέικον ή σπιτικά κρουτόν.

 

 «Καυτερά» τρόφιμα

Μια άλλη πρόταση για να ζεσταθείς είναι να προσθέσεις στη διατροφή σου καυτερά τρόφιμα, αυτά δηλαδή που έχουν ενισχυθεί με μπαχαρικά, όπως μαύρο πιπέρι, καγιέν, τσίλι ή μπούκοβο. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν ένα συστατικό, την καψαϊκίνη, η οποία ευθύνεται για την πικάντικη, καυτερή τους γεύση. Το συστατικό αυτό, εκτός του ότι μας βοηθάει τις κρύες μέρες, τονώνει το μεταβολισμό μας και καταπολεμά τη συσσώρευση λίπους συμβάλλοντας στη μείωση του σωματικού μας βάρους. Επομένως, με την κατανάλωσή τους έχουμε διπλό όφελος.

Άλλη ιδιαίτερα καυτερή τροφή είναι και το τζίντζερ. Το τζίντζερ περιέχει δύο χημικές ουσίες, την τζιντζερόλη (gingerol) και την σογκαόλη (shogaol), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ιδιαίτερη γεύση του, αλλά του προσδίδουν και θερμαντικές ιδιότητες. Αναλόγως πόσο αντέχεις τις γεύσεις αυτές πρόσθεσε λίγο ή πολύ από τα παραπάνω συστατικά και απόλαυσε ένα πικάντικο (ή πολύ καυτερό) αποτέλεσμα σε κρέας ή σούπα.

 

Χειμωνιάτικες σαλάτες

Η ποικιλία των λαχανικών μας δίνει αμέτρητες ευκαιρίες για να φτιάξουμε γευστικότατες σαλάτες με δικούς μας συνδυασμούς. Τόλμησε να φτιάξεις τη δική σου χειμωνιάτικη σαλάτα με κάποιο «πιπεράτο» λαχανικό, όπως η ρόκα. Μπορεί να είναι ένα από τα σήματα κατατεθέντα της ιταλικής κουζίνας, όμως, χρησιμοποιείται κατά κόρον και στην ελληνική. Τα πράσινα κοντά της φύλλα έχουν χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση και είναι τέλεια σε σαλάτες. Φτιάξε μια μοναδική σαλάτα με ρόκα, φέτες μήλου και αχλαδιού και λίγα καρύδια. Η ρόκα συνδυάζεται επίσης ιδανικά με παρμεζάνα και σάλτσα βινεγκρέτ. Μπορείς επίσης να φτιάξεις μια ιδιαίτερη σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών, ωμό σπανάκι, πεκάν, και κράνμπερι. Πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξίδι. Άλλη ιδέα για χειμωνιάτικη σαλάτα είναι να συνδυάσεις λάχανο, κομμένο με φρέσκο πορτοκάλι, μήλο και παντζάρι, περιχυμένη με σάλτσα από λάδι, χυμό πορτοκαλιού, μέλι και λίγο λεμόνι. Μπορείς να απογειώσεις τη γεύση της προσθέτοντας μερικούς σπόρους από κουκουνάρια.

 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, καλών λιπαρών και άλλων υγιεινών θρεπτικών συστατικών, που ως σνακ μπορούν να μας παρέχουν ενέργεια (θερμίδες) και να μας προστατέψουν από το κρύο. Οι ξηροί καρποί συνδυάζονται με γλυκές αλλά και με πιο πικάντικες γεύσεις. Χρησιμοποίησε ανάλατους ξηρούς καρπούς σε ζεστά ή κρύα δημητριακά, ακόμα και σε ζυμαρικά και σαλάτες. Πρόσθεσε μια μικρή χούφτα στη φρουτοσαλάτα και το γιαούρτι σου για ένα θρεπτικό σνακ. Όπως και αν τους καταναλώνεις, οι ξηροί καρποί θα πρέπει να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μπορείς να δεις ακόμη