Γρήγορη μαγειρική: Ανοιξιάτικες συνταγές του μισάωρου

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Πικάντικη μακαρονάδα στο τηγάνι με ντοματίνια, φέτα και βασιλικό

Όλη η γεύση και η νοστιμιά αυτής της μακαρονάδας είναι μαγειρεμένη σε ένα μόνο σκεύος που στο τέλος θα πρέπει να μοιραστείς με άλλους δύο, αν και θα την ήθελες όλη δική σου!

 

Υλικά για 3 άτομα:

  • 350 γρ. σπαγγέτι
  • 1 κρεμμύδι μέτριο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό ή γλυκό αν προτιμάς
  • 4 λιαστές ντομάτες σε λεπτές λωρίδες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ματσάκι βασιλικό (τα φυλλαράκια)
  • 150 γρ. φέτα σπασμένη στα δάχτυλα

 

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε το σπαγγέτι σε μάτσο και κάθετα στο κέντρο μιας σοτέζας ή ενός τηγανιού (να είναι μέγαλο και όσο πιο βαθύ γίνεται). Θα πρέπει το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε να χωράει με άνεση το μήκος τους για να μην χρειαστεί να τα σπάσουμε.
  2. Αριστερά και δεξιά από τα ζυμαρικά μοιράζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπούκοβο, τη λιαστή ντομάτα, τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο κι ανάλογο αλατοπίπερο.
  3. Βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε καυτό νερό από τον βραστήρα μέχρι να σκεπάσει τα υλικά μας και να τα ξεπεράσει κατά 1 δάχτυλο. Όταν πάρει βράση το φαγητό, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά μας αλ ντέντε και να πιει το φαγητό όλα σχεδόν τα ζουμιά του. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε έξτρα καυτό νερό.
  5. Στο τέλος ανακατεύουμε μέσα τη φέτα, τα φυλλαράκια του βασιλικού και αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο το φαγητό πριν μοιράσουμε σε πιάτα.

 

 

Πιλάφι με αρακά και φρέσκα μυρωδικά

Ένα πανεύκολο φαγάκι αρωματικό και πεντανόστιμο για το μεσημεριανό ή το βραδινό τραπέζι που μπορείς να πάρεις μαζί σου και στο γραφείο σε ταπεράκι…

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι νυχάκι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (με το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 1/2 φλιτζάνι αρακά ξεσπυρισμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε το ρύζι για 5 λεπτά σε κρύο νερό, το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε μέσα στο σουρωτήρι αφήνοντάς το κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να γίνουν διάφανα.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει παντού. Προσθέτουμε τον αρακά, το ζεστό νερό ή τον ζωμό λαχανικών και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και αφήνουμε το ρύζι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μισοσκεπασμένο για ένα 20λεπτο περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και πιει το φαγητό όλο σχεδόν το νερό του. Αν το θέλουμε πιο βρασμένο, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό και βράζουμε λίγο ακόμη. Σβήνουμε τη φωτιά.
  5. Στο τέλος προσθέτουμε έξτρα αλατοπίπερο αν το θεωρούμε απαραίτητο και ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και το βασιλικό.
  6. Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει και το σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, συνοδεύοντας με γιαούρτι στραγγιστό.

 

 

Ανοιξιάτικη ομελέτα με σπαράγγια

Μια πεντανόστιμη ομελέτα που θα φτιάξουμε με άγρια ή καλλιεργημένα πράσινα σπαράγγια. Μπορούμε επίσης να τη φτιάξουμε με λεπτές φέτες φρέσκιας αγκινάρας ή αραρά.

 

Υλικά για 2 άτομα:

  • 200 γρ. σπαράγγια φρέσκα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 4 αυγά μεγάλα ή 5 μέτρια
  • 2-3 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο νερό να πάρει βράση, το αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια. Μετά από 2 λεπτά βράσιμο τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Κόβουμε τα σπαράγγια σε μικρότερα κομμάτια.
  2. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί το βούτυρο και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα ζεματισμένα σπαράγγια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου, κουνώντας το τηγάνι συχνά και τα βγάζουμε στην άκρη.
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το ξαναβάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με λίγο νερό και ανάλογο αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να απλωθούν παντού.
  4. Όταν αρχίσει να σταθεροποιείται περιμετρικά η ομελέτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μια σπάτουλα της ανοίγουμε δρόμους, σπρώχνοντας στα άκρα το ωμό αυγό για να ξεκινήσει να ψήνεται κι αυτό και σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι.
  5. Όταν μισοψηθεί η ομελέτα κι από πάνω, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα σπαράγγια στη μισή επιφάνειά της, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και την παρμεζάνα και διπλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη ομελέτα. Σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο το τηγάνι πάνω στο μάτι.
  6. Μεταφέρουμε την ομελέτα και σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με σαλάτα και καλό ζυμωτό ψωμί.

 

 

Κοτοτηγανιά με πιπεριές

Ένα γρήγορο πιάτο με βάση το κοτόπουλο που θα ετοιμάσουμε στο γουόκ με την προσθήκη διαφορετικών χρωμάτων πιπεριάς και φρέσκα αρώματα.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 600 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου σε λωρίδες
  • 1 πράσινη πιπεριά σε λωρίδες
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε λωρίδες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο σε λεπτές φετούλες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 λάιμ ξύσμα και χυμός
  • 4 κουτ. σούπας soy sauce
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τα υλικά μας όπως περιγράφονται στη λίστα και βάζουμε το γουόκ να κάψει σε δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και το κοτόπουλο και σοτάρουμε κουνώντας συχνά το τηγάνι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  3. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά (γιατί θα ρίξουμε και soy sauce μετά) και προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για μισό λεπτό ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα αρώματά τους.
  4. Ρίχνουμε και τις πιπεριές και το υπόλοιπο ελαιόλαδο πάλι αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη, κουνώντας συχνά το τηγάνι μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και οι πιπεριές.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ και τη soy sauce και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  6. Πασπαλίζουμε με βασιλικό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε με λευκό μπασμάτι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.

Μπορείς να δεις ακόμη