Πώς αξιοποιούμε τα αποξηραμένα φρούτα
Από την Ιωάννα Σταμούλου Εκτός από σοβαρούς λόγους να εντάξουμε στη διατροφή μας τα ξερά φρούτα έχουμε
Oι ικανότητες στην κουζίνα χρειάζονται, είτε είσαι νεαρός φοιτητής, είτε μαμά ή μπαμπάς που πρέπει να ετοιμάσεις κάτι για όλη την οικογένεια. Κάποιοι έχουν ταλέντο ή έχουν την τύχη να τους μάθουν τα κόλπα κάποιοι άλλοι με ταλέντο. Υπάρχει όμως και κόσμος που κρατιέται μακριά από την κουζίνα και την μαγειρική γιατί βρίσκει την όλη διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη.
Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλά μικρά κόλπα , που μπορούν να βοηθήσουν τον οποιονδήποτε να βελτιώσει σημαντικά την μαγειρική του, αλλά και να βοηθήσουν ακόμα και ικανούς και ικανές να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους. Σου έχουμε συγκεντρώσει μερικές για να τις προσθέσεις στο ρεπερτόριο σου.
Το παγωτό μπορεί να παγώσει σαν πέτρα και να χρειαστεί πολύ ώρα για να μαλακώσει και να μπορέσεις να το φας. Ένα απλό κόλπο για να το κρατήσεις σε μια αποδεκτή σκληρότητα είναι να βάλεις το δοχείο του παγωτού μέσα σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ πριν το βάλεις στον καταψύκτη.
Και πάλι, μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ ή μια σακούλα ζαχαροπλαστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάμειξη του μείγματος - ζύμης για pancake. Κάνε ένα μικρό κόψιμο στη μια άκρη εάν δεν έχεις σακούλα ζαχαροπλαστικής. Έτσι και θα καθαρίσεις λιγότερο στο τέλος και θα μπορέσεις να φτιάξεις αρκετά δημιουργικά σχήματα.
Τα πράγματα μπορεί να γίνουν αρκετά χαοτικά όταν κόβεις μια αρκετά μεγάλη τούρτα και έχεις μικρό μαχαιράκι, αλλά το ίδιο ισχύει για το τυρί και άλλα μαλακά τρόφιμα όπου το να κόψεις με ακρίβεια αποτελεί μάλλον όνειρο θερινής νυκτός. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το οδοντικό νήμα για κοπή με ακρίβεια και χωρίς να τα κάνεις όλα μαντάρα.
Σε μια σχετικά ήσυχη Κυριακή μπορείς να μαγειρέψεις μερικές ώρες παραπάνω και να φτιάξεις λαχανικά, κοτόπουλο, ψάρια, μπριζόλες, ρύζι, ψητές πατάτες ή ό,τι άλλο θέλεις και να το βάλεις σε πλαστικά δοχεία. Ανακάτεψέ τα και θα έχεις γρήγορα γεύματα για τις επόμενες μέρες ή όλη την βδομάδα στην περίπτωση που τα καταψύξεις.
Όταν την παγώσεις και μετά την κάνεις πουρέ, η μπανάνα μπορεί να γίνει η τέλεια βάση για παγωτό, που στη συνέχεια μπορείς να ανακατέψεις με άλλα φρούτα και υλικά για να φτιάξεις το απόλυτα νόστιμο και υγιεινό σπιτικό παγωτό.
Πολύς κόσμος θεωρεί τη ζαχαροπλαστική ως μια ανθυγιεινή απόλαυση, αλλά μπορείς να φτιάξεις υγιεινά και σωστά διατροφικά γλυκά με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου, λάδι καρύδας, βρώμη και κατεψυγμένα φρούτα αλλά και οποιοδήποτε άλλο υγιεινό συστατικό της επιλογής σου.
Αν σου αρέσουν τα φρέσκα βότανα στα πιάτα και τη μαγειρική, μπορείς να αποθηκεύσεις βότανα, να τα ψιλοκόψεις να τα βάλεις σε δοχείο για παγάκια, να τα καλύψεις με ελαιόλαδο και να τα καταψύξεις. Την επόμενη φορά που μαγειρεύεις απλά ρίξε ένα παγάκι και είσαι έτοιμος.
Για μια πιο μόνιμη λύση αποθήκευσης, μπορείς να αγοράσεις αρκετά βότανα από την λαϊκή, ό,τι και όποιο είδος θέλεις, και απλά να τα ξεράνεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Άνοιγε και κλείνε τον φούρνο κάθε 20 δευτερόλεπτα και γύρνα τα και ξαναξεκίνα τον φούρνο μέχρι να ξεραθούν τελείως και να μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε μορφή σχεδόν σκόνης.
Τα γλυκά στο φούρνο κάποιες φορές μπορεί να ξεραθούν αρκετά κατά το ψήσιμο αλλά και μετά, ενώ μπορεί να αλλοιώνεται και η γεύση τους. Μια καλή λύση για αυτό είναι να τα βάλεις σε ένα πλαστικό δοχείο και μέσα να προσθέσεις μια φέτα μήλο που θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν την υγρασία τους και να μείνουν νόστιμα για περισσότερο καιρό.
Τα βραστά αυγά κάποιες φορές είναι εξαιρετικά δύσκολα στο καθάρισμα, αλλά αυτό συμβαίνει με τα φρέσκα αυγά. Όμως τα αυγά μετά από καμιά βδομάδα είναι ακόμα μια χαρά για να τα φας αλλά και απίστευτα εύκολο να τα καθαρίσεις, οπότε μια καλή ιδέα είναι να αγοράζεις τα αυγά, να τα βάζεις στο ψυγείο μερικές μέρες και μετά να τα βράζεις.
Στην περίπτωση παρόλα αυτά που έχεις φρέσκο αυγό και δυσκολεύεσαι με το ξεφλούδισμα μπορείς να βάλεις λίγο αλάτι στο νερό που το βράζεις και όταν τελειώσει το βράσιμο να χρησιμοποιήσεις ένα κουταλάκι και να αρχίσεις να βγάζεις το τσόφλι από το εσωτερικό.
Για να κάνεις τέλεια αυγά ποσέ σε σταθερό σχήμα όταν τα βράζεις σε νερό, ένα απλό κόλπο είναι να τα βουτήξεις σε λευκό ξίδι για αρκετή ώρα προτού σπάσεις το τσόφλι.
Το μπέικον ψήνεται πολύ καλύτερα και ομοιόμορφα στο φούρνο από ότι στο τηγάνι. Αν θες να πας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να το πλέξεις σε τετράγωνο σχήμα που είναι εξαιρετικό για σάντουιτς και έτσι δεν θα πέφτουν και κομματάκια απ’ έξω.
Τα ψάρια σπάνε και κολλάνε όταν τα ψήνεις στη σχάρα στο γκριλ, αλλά αν τα τοποθετήσεις πάνω σε φέτες λεμονιού και τα ψήσεις έτσι. είναι πολύ πιο εύκολο να τα βγάλεις ενώ αποκτούν και όμορφη γεύση.
Περιμένεις καλεσμένους από λεπτό σε λεπτό και δεν έχεις κρύα αναψυκτικά και μπύρες; Σου έχουμε τη λύση: πάρε μερικές βρεγμένες πετσέτες και τύλιξε τα κουτιά ή τα μπουκάλια πριν τα βάλεις στον καταψύκτη και έτσι θα παγώσουν πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Τα hash browns είναι ορισμένες φορές μπέρδεμα στο πλάσιμο και το ψήσιμο, αλλά η πιο απλή λύση είναι να βάλεις το μείγμα στη βαφλιέρα και να την κλείσεις. Έτσι και το σωστό χρώμα θα πετύχεις και δεν θα παιδεύεσαι και με τηγάνια.
Κάποιες φορές τα στρείδια θέλουν δύναμη και υπομονή για να τα ανοίξεις και δεν θες να παλεύεις με το φαγητό σου και για να μην κουράζεσαι αλλά και για να μην χτυπήσεις. Βάλε τα απλά στο φούρνο μικροκυμάτων για 10-20 δευτερόλεπτα και θα τα ανοίξεις πολύ ευκολότερα.
Αν το μόνο ψωμί που υπάρχει στο σπίτι είναι μπαγκέτα ή κάτι άλλο μπαγιάτικο και δεν μπορείς να προμηθευτείς φρέσκο, απλά βάλτου λίγο νερό και βάλε το στο φούρνο για πέντε με δέκα λεπτά ή τύλιξε το σε μια υγρή πετσέτα και βάλτο στο φούρνο. Το ψωμί θα γίνει μαλακό σαν να το έψησαν εκείνη την ώρα.
Λιώσε σοκολάτα σε ένα μπολ και μετά βούτηξε μέσα ένα φουσκωμένο μπαλόνι ώστε η σοκολάτα να κολλήσει γύρω του σε ημικυκλικό σχήμα. Μόλις κρυώσει και πήξει, σπάσε το μπαλόνι και βγάλε το. Ιδού, έχεις ένα υπέροχο βρώσιμο σοκολατένιο κυπελλάκι.
Εάν φτιάχνεις σαλάτα και θες να κόψεις πολλά ντοματάκια στη μέση, μάγκωσέ τα ανάμεσα σε δύο πιάτα και κόψε τα με ένα μαχαίρι. Μπορείς να κόψεις μια ντουζίνα με μια απλή κίνηση.
Όταν φέρνεις τον κιμά φρέσκο από τον χασάπη πριν τον βάλεις στην κατάψυξη πλάσε τον σε σχήμα λεπτής πλάκας. Έτσι και θα μπορείς να τον ξεπαγώσεις πιο γρήγορα και άνετα, αλλά και θα πιάνει και λιγότερο χώρο στον καταψύκτη.
Το συνηθισμένο είναι να ρίχνουμε τα αυγά στο λάδι ή το βούτυρο όταν κάψει. Όμως, εάν τα ρίξεις σε κρύο λάδι ή βούτυρο και θα ψηθούν καλύτερα και πιο ομοιόμορφα, και δεν σπάσει ο κρόκος.