4 απίθανες συνταγές που θα λατρέψει κάθε chocoholic!

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Fondant σοκολάτας

 

Moelleux και fondant σοκολάτας για τους Γάλλους, mini lava cake για τον υπόλοιπο πλανήτη, ή απλώς κεκάκια με μια “καρδιά” που στάζει σοκολάτα για εμάς που λιώνουμε για χάρη της…

Υλικά (για 12 φορμάκια)

  • 125γρ. κουβερτούρα
  • 120γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 55γρ. αλεύρι
  • Κακάο και ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Λιώσε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
  2. Πρόσθεσε τη ζάχαρη στο λιωμένο μείγμα και την ενσωματώνεις με μαρίζ. Πρόσθεσε και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και τέλος το αλεύρι. Ανακάτευσε μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Τοποθέτησε τα ειδικά χαρτάκια μέσα στις υποδοχές μια φόρμας για 12 μάφινς και μοίρασε μέσα το μείγμα φροντίζοντας να μην ξεχειλίζει. Εγώ χρησιμοποίησα φορμίτσες σιλικόνης.
  4. Ψήσε τα κεκάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 12 λεπτά. Ξεφουρνίζεις και περιμένεις να κρυώσουν λίγο τα κεκάκια πριν τα βγάλεις από τις υποδοχές τους.
  5. Αφαίρεσε τα χαρτάκια, ή τις φόρμες σιλικόνης και σέρβιρέ τα όσο ακόμα είναι χλιαρά, πασπαλίζοντας με λίγο κακάο και λίγη άχνη ζάχαρη.

 

TIP

Ιδανικά συνδυάζεται με παγωτό.

Αχλάδια ποσέ με σάλτσα σοκολάτας

 

 

Αυτή η σάλτσα μπορεί να συνοδέψει κάθε δημιουργία, από παγωτό μέχρι pancakes και λουκουμάδες, όπως και κάθε γλυκιά συνταγή σου.

 

Για τα αχλάδια

  • 6 αχλάδια με το κοτσάνι τους, κατά προτίμηση κρυστάλλια
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 400ml νερό
  • 50ml μπράντι
  • 200γρ. καστανή ζάχαρη

Για τη σάλτσα σοκολάτας και το σερβίρισμα

  • 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 125γρ. κρέμα γάλακτος
  • 25γρ. γάλα
  • 2 κουτ. σούπας σιρόπι από τα αχλάδια
  • Αμύγδαλα φιλέ ελαφρώς ψημένα, ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής σου
  • Παγωτό βανίλια

Εκτέλεση

  1. Καθάρισε τ’ αχλάδια προσεκτικά από τη φλούδα τους, κρατώντας το κοτσανάκι τους. Τα γυρίζεις ανάποδα και μ’ ένα μαχαίρι αφαιρείς τα κουκούτσια από το κάθε αχλάδι.
  2. Κόψε ένα κομμάτι από τη βάση των αχλαδιών έτσι ώστε να στέκονται όρθια και τοποθέτησέ τα μέσα σε μια κατσαρόλα για να χωράνε ίσα-ίσα. Άδειασε μέσα τη ζάχαρη διαλυμένη στο νερό (πρέπει να τα σκεπάζει), πρόσθεσε το κλαράκι της κανέλας, το ξύσμα του λεμονιού και βάλε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  3. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη θερμοκρασία, σκέπασε με καπάκι κι άφησέ τα να ποσαριστούν για τουλάχιστον 10 λεπτά. Βγάλε τα προσεκτικά σε μια πιατέλα για να μην λιώσουν.
  4. Ξαναβάλε την κατσαρόλα με το σιρόπι στη φωτιά και συνέχισε το βράσιμο μέχρι να μείνει ελάχιστο και να γίνει σαν σιρόπι.  Άδειασέ το σ’ ένα μπολ και φύλαξέ το.
  5. Για τη σάλτσα σοκολάτας: Βάλε την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, αφαίρεσέ το από τη φωτιά, πρόσθεσε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα κι ανακάτεψε μέχρι να λιώσει τελείως. Τέλος, ανακάτευσε μέσα το σιρόπι και περίμενε να κρυώσει λίγο η σάλτσα.

Για το σερβίρισμα

Τοποθέτησε τ’ αχλάδια σε πιατέλα και περίχυσέ τα με τη σάλτσα σοκολάτας, πασπαλίζοντας με ξηρό καρπό της επιλογής σου και σέρβιρε αμέσως. Συνόδευσε με παγωτό.

 

Εύκολη μους σοκολάτας

 

 

Με δύο μόλις υλικά και το ποτό της επιλογής σου μπορείς να φτιάξεις το πιο υπέροχο επιδόρπιο. Πώς θα το σερβίρεις; Με μια κουταλιά σαντιγί από πάνω, με λίγο ξύσμα σοκολάτα, με φρέσκα, ή ξερά φρούτα και καρπούς.

Υλικά (4-5 άτομα)

  • 200γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια
  • 350ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ φουντούκι, ή ουίσκι, ή μαύρο ρούμι, ή λικέρ καφέ (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο ξύσμα σοκολάτας, μερικοί σπόροι ροδιού, μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους κλπ.

Εκτέλεση

  1. Βάλε τα κομματάκια της σοκολάτας σ’ ένα μπολ και τα 150ml της κρέμας γάλακτος σε μπρίκι να πάρει βράση.
  2. Περίχυσε με την καυτή κρέμα τη σοκολάτα στο μπολ και μετά από λίγο ανακάτευσε για να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά.
  3. Ανακάτευσε και το ποτό της επιλογής σου κι άσε να κρυώσει λίγο το μείγμα της σοκολάτας.
  4. Στο μεταξύ χτύπα τα υπόλοιπα 200ml της κρέμας γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί.
  5. Ανακάτευσε τη σαντιγί με το μείγμα της σοκολάτας κι άφησε τη μους στο ψυγείο να πήξει γιατί σ’ αυτή τη φάση είναι αραιή.
  6. Αφού σφίξει η μους μετάφερέ τη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής κι ύστερα τη μοίρασέ τη σε ποτήρια.
  7. Γαρνίρισε με λίγο ξύσμα σοκολάτας, ή με μερικούς σπόρους ροδιού και ξηρούς καρπούς, ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σου.

Βραχάκια σοκολάτας

 

Φτιάχνονται τόσο εύκολα και γρήγορα που είναι κρίμα να μην δοκιμάσεις να τα φτιάξεις κι εσύ. Είναι το τέλειο κέρασμα σ’ όλες τις γιορτές.

Υλικά (για 30 κομμάτια περίπου):

  • 200γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια
  • 200γρ. μείγμα ξηρών καρπών και φρούτων

Εκτέλεση

  1. Ψήσε τους ξηρούς καρπούς της επιλογής σου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά κι άφησε να κρυώσουν.
  2. Βάλε τα 150γρ. της σοκολάτας να λιώσουν σε μπεν μαρί και κράτησε τα 50γρ. στην άρκη. Κατέβασε τη λιωμένη σοκολάτα από το σκεύος και πρόσθεσε τη σοκολάτα που κράτησες. Ανακάτεψε λίγο με την σπάτουλα μέχρι να λιώσει όλη η σοκολάτα και να πέσει η θερμοκρασία.
  3. Ρίξε το μείγμα των ξηρών καρπών κι ανακάτεψε. Μ’ ένα κουτάλι της σούπας παίρνεις κουταλιές από το μείγμα της σοκολάτας.
  4. Βάλε τις κουταλιές από το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα κι άφησε τα βραχάκια να κρυώσουν εντελώς και να σταθεροποιηθούν. Μετά, προαιρετικά, άφησέ τα και λίγο στο ψυγείο.
  5. Μεταφέρεις τα σοκολατένια βραχάκια σε φοντανιέρα κι έτοιμα για σερβίρισμα!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη