Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η κατάψυξη είναι πολύ σημαντική για κάθε σπίτι. Προστατεύει και διατηρεί τα τρόφιμα που αποθηκεύουμε σε αυτήν, είτε πρόκειται για ωμά είτε μαγειρεμένα. Έχει όμως δικούς της κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται πιστά όταν ψύχουμε και αποψύχουμε μαγειρεμένο φαγητό.
Το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με το κατεψυγμένο. Ωστόσο κάποιες φορές, κυρίως για λόγους εξοικονόμησης χρόνου αναγκαζόμαστε να καταψύξουμε μαγειρεμένο φαγητό για το καταναλώσουμε κάποια άλλη στιγμή που δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε.
Ο λόγος που επιλέγουμε την κατάψυξη είναι γιατί διατηρεί το φαγητό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με τη θερμοκρασία συντήρησης του ψυγείου. Ως γνωστόν το φαγητό αλλοιώνεται σε συνθήκες περιβάλλοντος καθώς αναπτύσσονται μέσα του μικροοργανισμοί και βακτήρια που το καθιστούν ακατάλληλο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν η διαδικασία ξεκινά ακόμη πιο γρήγορα. Βάζοντας ένα φαγητό στην κατάψυξη παγώνουμε τη δράση των παθογόνων οργανισμών. Με το ξεπάγωμα ξυπνάνε και αρχίζουν σταδιακά να αναπτύσσονται.
Κανόνες κατάψυξης μαγειρεμένου φαγητού
- Η κατάψυξη πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία στους -18οC.
- Το φαγητό να είναι μαγειρεμένο την ίδια μέρα και να μην έχει μείνει άλλες 2 μέρες στη συντήρηση του ψυγείου.
- Τη στιγμή που βάζουμε το φαγητό στην κατάψυξη δεν πρέπει να είναι ζεστό αλλά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Χρησιμοποιούμε κατάλληλα σκεύη που κλείνουν με ασφάλεια και σε καμιά περίπτωση δεν το αφήνουμε εκτεθειμένο στον παγωμένο αέρα της κατάψυξης. Πάνω στα εκτεθειμένα σημεία δημιουργούνται μικροί κρύσταλλοι νερού που αφαιρούν σταδιακά την υγρασία από το φαγητό στην οποία κρύβεται η γεύση του.
- Είναι προτιμότερο να καταψύξουμε το φαγητό σε μικρά μπολ –πρακτικά σε ατομικές μερίδες- έτσι ώστε να το αποψύξουμε πιο γρήγορα και στην ποσότητα ακριβώς που χρειαζόμαστε.
- Δεν καταψύχουμε φαγητό το οποίο έχουμε παρασκευάσει από κατεψυγμένη και αποψυγμένη πρώτη ύλη (π.χ. φασολάκια λαδερά που φτιάξαμε από κατεψυγμένα λαχανικά ή παστίτσιο από κατεψυγμένο κιμά που αποψύξαμε κλπ).
- Δεν ξεχνάμε να κολλήσουμε στο μπολ ετικέτα με το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης. Έτσι θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή και τι είχαμε τοποθετήσει και μέχρι πότε μπορούμε να το καταναλώσουμε με ασφάλεια.
- Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Δεν παύει να είναι ασφαλές, απλά όσο μένει στον πάγο, χάνει τη θρεπτική του αξία και την αρχική του γεύση.
- Καλό είναι να καταναλώνεται εντός 3-4 εβδομάδων και να μην παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.
Διαδικασία απόψυξης
- Ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος είναι να το αφήσουμε από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου, ώστε να ανέβει σταδιακά η θερμοκρασία του και να ξεπαγώσει σιγά σιγά.
- Η αργή και σταδιακή απόψυξη του φαγητού, αποτρέπει την ταχεία ανάπτυξη των βακτηριδίων.
- Από την ώρα που θα αποψύξουμε ένα κατεψυγμένο φαγητό και έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, θα πρέπει να το καταναλώσουμε μέσα σε 24 ώρες το πολύ.
- Δεν καταψύχουμε ποτέ ξανά αποψυγμένο φαγητό. Εάν δεν το καταναλώσουμε μέσα σε πρώτες 24 ώρες από την πλήρη απόψυξή του το πετάμε.