Σπιτικό frozen yogurt

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Ίσως το αποτέλεσμα να μην είναι τόσο αφράτο όσο το παγωμένο γιαούρτι που αγοράζουμε έτοιμο από τις μηχανές των frozen yogurt, όμως αν το φτιάξουμε μόνοι μας με σπιτική συνταγή γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχει. Τα βασικά υλικά είναι γιαούρτι, ασπράδια αυγών, ζάχαρη, μέλι, γάλα, κρέμα γάλακτος, φρούτα, σοκολάτα. Απλώς πρέπει να το βγάλουμε από την κατάψυξη πέντε λεπτά νωρίτερα από τη στιγμή που θα το σερβίρουμε ώστε να προλάβει να μαλακώσει λίγο.

 

Με άρωμα λεμόνι

Υλικά (για περίπου 1 κιλό παγωτό)

  • 700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες ή με 2% λιπαρά)
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. νερό
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. τσίπουρο
  • 2 λεμόνια ξύσμα και χυμός

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο της κουζινομηχανής και προσαρμόζουμε το σύρμα. Ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  2. Παράλληλα βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Όταν πάρει βράση το σιρόπι προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του ενός λεμονιού και συνεχίζουμε να βράζουμε για 3 λεπτά ακόμη.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στη μαρέγκα σε συνεχή ροή. Παράλληλα συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει, να σφίξει και να κάνει έντονες κορυφές.
  4. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το τσίπουρο, το υπόλοιπο ξύσμα και χυμό λεμονιού και το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτενα για 10 λεπτά ακόμη.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε μπολ κατάλληλο για κατάψυξη και το αφήνουμε να παγώσει στην κατάψυξη.
  6. Το αφαιρούμε από την κατάψυξη πέντε λεπτά νωρίτερα για να προλάβει να έρθει στην κατάλληλη θερμοκρασία. Σερβίρουμε σε ποτήρια γαρνίροντας προαιρετικά με λίγο ξύσμα λεμονιού και φυλλαράκια δυόσμου.

 

 

 

Σοκολατένια γεύση

Υλικά για μπολ χωρητικότητας 2lt

  • 500 γρ. φυτική σαντιγί
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα ή άλλο ποτό της επιλογής μας όπως κονιάκ, μαύρο ρούμι, σαμπούκα, λικέρ βύσσινο κλπ
  • 1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο
  • 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες (3 κεσεδάκια)
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής την φυτική σαντιγί, προσαρμόζουμε το σύρμα και χτυπάμε για περίπου πέντε λεπτά, μέχρι να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει. Προς το τέλος προσθέτουμε και το λικέρ της επιλογής μας για να αρωματιστεί.
  2. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά ακόμη. Στο μεταξύ λιώνουμε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.
  3. Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής και προσθέτουμε στο μείγμα πρώτα το γιαούρτι και μετά τη λιωμένη σοκολάτα. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη σκεπασμένο με καπάκι. Μετά από δύο ώρες ανακατεύουμε με σπάτουλα και ακόμη δύο ώρες αργότερα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για να αποφύγουμε τους κρυστάλλους.
  5. Μετά από 6-7 ώρες το παγωτό είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε. Κόβουμε με σκουπ παγωτού τις μπάλες και μεταφέρουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας ή σπασμένα μπισκότα σοκολάτας και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Frozen yogurt καραμέλα με 3 υλικά

Υλικά (για μπολ χωρητικότητας 2lt)

  • 500 γρ. φυτική σαντιγί
  • 1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο καραμελωμένο
  • 800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες (3 κεσεδάκια)

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής την φυτική σαντιγί και προσαρμόζουμε το σύρμα. Χτυπάμε για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει.
  2. Προσθέτουμε το καραμελωμένο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη.
  3. Σταματάτε τη λειτουργία της κουζινομηχανής και προσθέτουμε το γιαούρτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους τα υλικά.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη σκεπασμένο με το καπάκι του. Στις 2 ώρες ανακατεύουμε με σπάτουλα και μετά από 2 ώρες επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να αποφύγουμε τους κρυστάλλους.
  5. Μετά από 6 – 7 ώρες το παγωτό είναι έτοιμο. Κόβουμε με σκουπ παγωτού μπάλες και μεταφέρουμε σε μπολ. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Σημείωση

Αν δεν βρούμε ζαχαρωμένο γάλα μπορούμε εύκολα να το φτιάξουμε στο σπίτι. Βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να το καλύπτει καλά. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να σιγοβράζει για 2 ώρες. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε το νερό κι αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε κι άλλο ώστε η κονσέρβα να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια καλυμμένη με νερό.

 

 

 

Φράουλα ή βατόμουρο

Υλικά για εύκολο παγωτό

  • 300 γρ. φράουλες καθαρισμένες ή βατόμουρα (καθαρό βάρος) φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 250 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα

 

Εκτέλεση

  1. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες ή τα βατόμουρα μαζί με τη ζάχαρη, το λικέρ μαστίχας και το γιαούρτι.
  2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί, παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Προσθέτουμε το μείγμα με τις φράουλες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε με ένα καπάκι και το αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει για 8 ώρες τουλάχιστον. Καλό είναι να το ανακατέψουμε με ένα πιρούνι στο ενδιάμεσο μια δυο φορές για να αφρατέψει και να μην πιάσει πάγο.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη